Elektrikte Lüksün Tanımı: Mercedes-Benz EQS

Elektrikli otomobiller gün geçtikçe ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Geçiş dönemleri için mild-hybrid motorlardan sonra tam elektrikli araçlar markalar tarafından peşi sıra tanıtılıyor.

İçten yanmalı motorların son dönemleri sayılan bu dönemde tanıtılan her elektrikli otomobil biz Petrolhead'leri yeni çağa adapte etmeye çalışıyor. Mercedes-Benz tarafından yapılan atakların ardı arkası kesilmezken lüks elektrikli otomobilini de bizlere tanıttı. S-Class'ın elektrikli modeli olan EQS, elektrikli araçlarda lüksün en üst çıtası.

Neredeyse birçok otomobil markası keskinleşen tasarım çizgilerini benimserken Mercedes-Benz tersine gidiyor ve yeni C-Class, E-Class ve S-Class'ta gördüğümüz yuvarlatılan yumuşak tasarım çizgilerini EQS'de de kullanıyor. İlk başta önyargıyla yaklaştıran bu tasarım çizgisi beraberinde inanılmaz bir sürtünme katsayısı değerini getiriyor "0.20". Bu tasarım tek renk veya isteğe bağlı çift renk şeklinde alınabiliyor.

Yuvarlak kaput ve tampon çizgileri, fastback tasarım detayına sahip tavan ve arka bagaj çizgisi ve ilk bakışta tuhaf bakışlar atmanıza sebep olacak cam altına konumlandırılmış yan aynalar bu değerin başrollerinden.

Önden baktığımız zaman farların altında yer alan agresif tampon hava girişleri aracın yuvarlaklığını bir nebze de olsa azaltmış. Elektrikli olması nedeniyle hava girişli panjura sahip olması gerekmeyen EQS, oldukça güzel desenli bir panjura ve kocaman bir Mercedes logosuna sahip. İki farı birleştiren panjur üstündeki ışıklı çıta aracın kimliğini belirleyen unsurlardan.

Profilden baktığımızda ise 21 inç jantlar ve tavan bagaj çizgisinin ahengiyle çok güzel bir görüntüye sahip. 5,2 metre uzunluğun bittiği arkada ise 3 boyutlu arka stoplar ve onları birleştiren şerit karşılıyor. Aşağıya baktığımızda ise tabii ki (maalesef) egzoz çıkışına sahip olmayan parlak siyah bir difüzör karşılıyor. Bu uzunlukta bir lüks otomobilin bagaj hacmi ise 610 litre koltuklar yattığı zaman ise 1.770 litreye kadar çıkabiliyor.

Kabine geçtiğimiz zaman ise ilk dikkatimizi çeken şeyin ekran cümbüşü olduğunu görebiliyoruz. Hyperscreen isimli bu ekran EQS'e özel olarak üretildi. Bu sonsuz ekranda yapamayacağınız kişiselleştirme ve ayar yok diyebiliriz. Dokunmatik furyası direksiyona da sıçramış ve direksiyon kumandaları da dokunmatik tuşlara sahip.

S-Class ile aynı konfor, lüks ve teknolojik detaylara sahip olan EQS'de de masajlı yükseklik ayarlı arka koltuklar, 11,6 inç koltuk kafalığı arkası ekranlar, 15 hoparlörlü Burnmaster ses sistemi, yükseklik sertlik ayarlı havalı süspansiyon sistemi, 10 dereceye kadar dönebilen arka tekerlekler ve diğer birçok detaylar yer alıyor.

Kaputun Altına İnelim (!)

İlk olarak EQS 450+ ve EQS 580 4MATIC versiyonlarıyla satışa çıkacak.

400 volt mimarili 107.8 kWh kapasiteli bataryalarla aracın menzili 770 km'ye çıkabiliyor. 200 kW hızlı şarj desteğiyle %10'dan %80 doluluk oranına 30 dakikaya yakın bir sürede ulaşabiliyor.

Arkadan itişli 450+ versiyonu 333 beygir güç ve 568 Nm tork değeri içeren elektrikli motora sahip. Bu motor aracın 0-100 ivmelenmesini 6.2 saniyede tamamlamasını sağlıyor.

2.6 ton ağırlığındaki 4 tekerden çekiş sistemine sahip EQS 580 4MATIC ise 524 beygir güç ve 855 Nm tork üretebiliyor. 0-100 km/s hızlanmasını ise 4.3 saniyede tamamlıyor. Bu iki otomobilinde maksimum hızı yazılımsal olarak 210 km/s sürate sabitlenmiş şekilde.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us