Gerçek Efsane, Mercedes-Benz W140 - Bölüm 2

Gerçek Efsane, Mercedes-Benz W140 - Bölüm 2

Dünya ve Mercedes-Benz tarihinin en önemli modellerinden biri olan W140 ile alakalı hazırladığımız makalede, modelin ortaya çıkmasından, motor seçeneklerinden, coupe yorumu olan C140'dan, başlıca teknolojilerinden, üretiminin bitimine olan tarihi süreci özetledik ve inceledik. Makalenin 2. bölümünde ise W140 geleceğe yönelik teknolojilerinden, özel modellerinden ve dünya tarihindeki yerinden bahsedeceğiz. Gelin W140'ı daha detaylı tanıyalım...

W140'ın Özel Teknolojileri

Otonom Sürüş

Bulunduğumuz yıllarda özellikle elektrikli arabalar ile birlikte otonom sürüşün adımlarını görüyoruz ve ciddi anlamda gelişiyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde en basit otomobiller bile kendi gidebilecek hale gelebilir. Fakat Mercedes-Benz bu konuda biraz aceleci davranmış ve W140'ın otonom sürüş destekli bir versiyonunu yapmış. 1994 yılında "WaMP Projesi" kapsamında Alman ordusu ile yola çıkan marka trafiğe kapalı bir yolda bilgisayar kontrolündeki sürücüsüz 500SEL'i 130 km/s hıza getirmeyi başarmış. 

ESP (Elektronik Denge Programı)

1995 yılında Mercedes-Benz W140 ile bir ilke imza atıp önündeki yıllarda binlerce hayat kurtardı ve kurtarmaya devam ediyor. ESP bir denge kontrol sistemidir, araç kaymaya başladığında bunu algılayan sistem 4 teker arasında güç orantısını dengeleyerek, gerekirse tekerlerden bazılarını frenler ve sizi tekrar çizginize sokarak, otomobilin kontrolden çıkmasını engeller. Bu teknoloji şu an bütün otomobillerde standart olarak gelen bir donanım. Markalara göre ismi farklılıklar gösterebilir, mesela BMW ESP sistemini DSC olarak adlandırılır. Anlamı ise Driving Stability Control'dür.

BAS (Break Assist)

1996 yılında Mercedes-Benz BAS sistemini tanıttı. BAS, ani gelişen durumlarda, panik fren esnasında aracın hızı, frene basış oranınız gibi parametreleri hesaplayarak frene ekstra güç uygular ve frenlemeyi kolaylaştırır. Bu sistem çoğu durumda aracı daha stabil ve kısa mesafede durdurarak kaza yapmanızı önler.

W140'ın Özel Versiyonları

W140'ı tercih eden kitlenin sıradan bir kitle olmadığına değinmiştik, bu sebepten 140 da sıradan bir model değil ve çok özel versiyonları var. Bunlardan bazıları ultra performanslı, bazıları ultra güvenlikli...

50 Adet Üretilen S500

Mercedes-Benz 1997 yılında "yok yok" tabirine uygun 50 adet ile sınırlı 500 serisi araçlar üretti. Bu araçlarda 600 serilerinde bulunan dar aralıklı panjur yer alıyordu, bunun haricinde: hafızalı ön koltuklar BOSE ses sistemi, Linguatronic sistemi, Xenon farlar, özel jantlar, cam tavan, koltuk ısıtma, parktronic, Voland deri ve ahşap kaplama, ESP, CD değiştirici, hırsızlık önleme sistemi, otomatik telefon, APS, elektrikli aynalar, küçük aynalar, otomatik koltuk başlıkları, gibi özellikler barındırıyordu.

W140 AMG S73

W140'ın iki AMG seçeneği mevcut ve ikisi de 600 SEL M120 motoru üzerine inşa edildi. Bunlardan biri olan AMG S73, 7.3 litre motorundan 525 beygir güç üretiyordu. Bahsettiğimiz motor temel olarak Pagani Zonda'da kullanılan motor ile aynıdır. Bu özel W140'dan sadece 112 adet üretilmiş...

W140 AMG

W140 AMG 7.0 litrelik bir motora sahip, 496 beygir güç üreten bu motor 0-100 km/s hızlanmasını 5.2 saniyede tamamlamakta, maksimum hızı ise 300 km/s'dir...

Mercedes-Benz W140 Brabus

Brabus W140'ı ciddi anlamda çok farklı bir noktaya götürmüştür, Brabus S73 adlı modelin iki adet versiyonu mevcut bunlardan biri 6.0 litre hacminde V8 ünite, bu motor 582 beygir güç üretmektedir ve otomobilin 0-100 km/s hızlanması 4.5 saniyeye kadar düşürmüştür. Diğer motor ise 6.9 litre hacme sahip, bu ünitenin gücü ise 611 beygir. Bahsettiğimiz aracın bir F segment olduğunu düşünürsek o yıllar için gerçekten inanılmaz veriler ile karşı karşıyayız.

W140 Landauet

Landauet, Papa 2. John Paul için üretilmiş özel bir modeldir ve sadece 2 adet üretilmiştir. Yarı cabrio olarak adlandırabileceğimiz bu model zırhlıdır, önünde iki kişi oturabilir ve arkadaki üstü açılan bölümde tek kişilik oturma düzeni vardır. Benzer modelleri Maybach markası altında halen görmek mümkün.

Dünya Tarihi ve W140

Dünya tarihin tozlu sayfalarını araladığınızda karşınıza çıkacak modellerden biri W140. Üst düzey insanların kullanması dolayısı ile üst düzey olaylara karışan bu otomobile biraz da siyah beyaz bakalım...

Lady Diana Kazası

Lady Diana, Galler prensi Prens Charles'ın ilk eşidir. Medyanın kraliyet ailesi ile olan yüksek alakası sonucu ve yaşadığı sansasyonel evlilik hayatı ile uzun süre dünya gündemine oturmuştur. Paris'de Rinz Otel'den çıkan Diana medya görevlilerinden kaçmak için hızla arabaya binmiş ve sarhoş şoför de aynı sebepten hızla kullandığı W140 ile tünele dalmıştır. Tünelde yüksek hıza ile yapılan kazada W140 içerisinde bulunan dört kişiden Diana dahil üç kişi hayatını kaybetmiştir. 

Susurluk Kazası

Susurluk kazası dünya tarihine geçen bir olay olmasa da Türkiye tarihi için önemi büyüktür. 1996 yılının Kasım ayında Balıkesir'de W140 Mercedes-Benz'in bir kamyona çarpması ve ortaya çıkan derin devlet ağı ülke gündeminde epey kalmıştır. Kazada başrol olan otomobil ise çok uzun süre gazetelerde kendisine yer bulmuştur. 

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us