Kaputun altına gizlenmiş, açılır kapanır farları, arkaya doğru gidildikçe büyüyen boyutları ve otomobil severleri kendine hayran bırakan egzoz homurtusu ile Chevrolet Corvette C5 Z06, birçoğumuzun hayallerinin bir köşeşinde yatıyor.
Milenyumun Klasiği
2002 model Chevrolet Corvette C5 Z06, dönemine göre bir hayli etkileyici olan 405 beygir gücü ile adeta bilimkurgu filmlerinin içinden çıkmışcasına otomobil severleri karşılıyordu.
Amerikan otomobilleri içindeki özel yerini her zaman saklamaya devam eden Corvette, kendisini Japon otomobillerinden tanıdığımız mekanizmaya sahip farları ile bizlere küçük sürpriz yapıyor.
Ön tarafta nispeten daha ince başlayan tasarım, Corvette'nin arkasına gidildikçe büyüyor ve bu durum onu olduğundan daha hızlı ve agresif bir spor otomobile dönüştürüyordu. Otomobilin tam merkezine konumlandırılmış sürücü kabini ise, onun yol tutuşu hakkında bizlere ipucu veriyor.
Tabii tüm bu tasarım detaylarına ek olarak, bir Amerikan klasiği olan krom kaplama jantlar ile gece trafik ışıklarının altında, egzoz senfonisi eşliğinde parlayan bir Corvette'nin hayali dahi insanı mutlu etmeye yetiyor.
Elbette, Chevrolet Z06'yı ZR-1'lerden ayıran en önemli fark, Z06'ların üstün performansı oluyor. İlk kez 1960'ların Corvette C2'sinde yüksek performanslı bir model kullanıcıları selamlamıştı.
Motor, Şanzıman ve Performans
Chevrolet, Z06 C5'de titanyum egzoz sistemi, daha ince camlar, daha hafif tekerlekler, EMT olmayan lastikler, üstün ses yalıtımı ve geliştirilmiş süspansiyon kullanarak normal Corvette'lerden ayrılmasını sağlıyor.
Corvette C5 Z06, 6 bin devirde 405 beygir ve 4 bin 800 devirde 542 Nm tork sağlamasıyla yüzümüzde tatlı bir tebessüm oluşturuyor.
Kaputun altında yatan 5.7 litre hacminde V8 motoru altı ileri T-56 kodlu manuel şanzıman ve 4 ileri 4L60E kodlu otomatik şanzıman ile yönetebiliyorsunuz.
2002 yılından iki yıl sonra, Chevrolet Z06 için Özel Sürüm bir seri çıkarttı. Bu seri, bir spor otomobilin olmazsa olmazlarından olan hafif olmasıyla büyük avantaj sağlayan karbon kaput geliyordu.
Bununla birlikte, cilalı alüminyum jantlat, özel boya renkleri ve özel amblemler kullanıldı. Z16 kasa koduyla piyasaya sunulan Corvette, 2004 yılında toplamda 2025 adet üretildi ve 325 tanesi Amerika dışına sevk edildi.
Z06'nın 405 beygirlik versiyonu için performans değerleri ise 0'dan 100'e 4.0 saniyede ulaşmayı başarıyor.
Chevrolet Corvette C5, döneminin otomobilleri Aston Martin DB7 Vantage ve Ferrari 355 dahil olmak üzere birçok spor otomobille hızlanma konusunda rekabet edebiliyordu.
Kronik Problemler
Chevrolet Corvette C5 Z06'nın 2002 ortasından 2003 ortasına kadar üretilen modellerinde valf yayı arızaları baş göstermekteydi. Kırılma olasılığı yüksek olan bu valflerin silindire düşmeleri çok büyük hasarlara neden olabilirler.
Döneminde kullanıcıların bu problemleri sık yaşaması, Chevrolet için kötü bir imaj yaratılmasına sebep oldu. Fakat, daha sonra bunu hiç yaşanmamış gibi telafi etmesini başaran Chevrolet, Corvette'nin ününü koruyup devam ettirmeyi sağladı.
İç Mekan ve Konfor Öğeleri
Chevrolet Corvette C5'in iç mekanı, döneminin spor otomobillerinde pek farklı bir tasarım detayı bizlere sunmuyor.
Tasarımında John Cafaro imzası olan Corvette C5'in iç mekan tasarımı günümüz otomobillerinde dahi bulamayacağımız kalite ve işlevsel detaylar barındırıyor.
2021 Yılında Corvette Kullanmak
Son nesil Corvette ile birlikte, her ne kadar Corvette ruhundan uzaklaşılmış olsa da, klasik değeri olan bir C5'e sahip olmak her dönemde özel bir şey olmaya devam edecektir. Günümüz spor otomobillerindeki sütün güvenlik özelliklerinin, otomobillerin genel hissiyatlarına darbe vurduğu kaçınılmaz bir gerçek.
Her şeyin sürücüye bırakıldığı, tüm kontrolü sizin idare etmek zorunda kaldığınız klasik otomobillerin değeri, gün geçtikçe daha fazla anlaşılıyor.
Comments powered by CComment