Gerçek Efsane, Mercedes-Benz W140 - Bölüm 1

Gerçek Efsane, Mercedes-Benz W140 - Bölüm 1

Lüks dendiğinde aklımıza hangi marka geliyor? Büyük ihtimalle çoğumuzun aklına o Alman markası, Mercedes-Benz. Bugün bahsedeceğimiz otomobil Mercedes-Benz için önemli adım taşlarından biri ve döneminin hatta sonrası on yılın lüks anlayışının şüphesiz en iyi yorumu. İşte nam-ı diğer "Susurluk" ve "Çatlı" kasanın, yani W140'ın 7 yıllık serüveni.

W140 Efsanesi Doğuyor

W140'ı 7 yıla sığdırmak aslında pek doğru olmayabilir, bildiğimiz gibi Mercedes-Benz otomobilleri geliştirmek için çok uzun yıllar ve yüksek maliyetler harcıyor. Bu konuda en iyi örneklerden biri W140 S-Class

W140 adına kayda geçen önemli ilk çalışmalar 1986 yılına ait, 1986'da hem 12 silindirli motor test ediliyor hem de modele ait ilk konsept geliştiriliyor. Bu yıllarda ortaya çıkan konsept modeller çizgiler bakımından nihai sonuca pek yakın değil, bahsettiğimiz konseptteki yumuşak hatlar daha çok C140 kodlu, coupe formlu 140'lara yakın. Takvimler 1990 yılını gösterdiğinde S-Class'ın test sürüşleri İspanya'da yapılmaya başlandı.

Mercedes-Benz 1991 yılının Mart ayında Cenevre Otomobil Fuarı'nda 6 silindirli 300 SEL, 8 silindirli 400-500 SE/SEL ve 12 silindirli 600 SEL modellerinin lansmanlarını yaptı. Bahsettiğimiz model numaralarından sonra gelen kısaltmalara hakim olmayanlar için açıklamak gerekirse sayıların ardından gelen SE kısaltması S-Serisi'nin kısa şasi seçeneği olduğunu vurguluyor, SEL ise S-Serisi'nin (günümüz tabiri ile L örnek: S400L) uzun şasisi olduğunu ekliyordu. 

W140 döneminin geliştirilmesi en uzun süren ve en maliyetli projelerinin başını çekiyordu, M120 kodlu V12 motoru yerleştirmek 18 ay sürmüştü. Projenin toplam maliyeti ise 1 milyar doların üzerindeydi.

Ortaya çıkan otomobil gerek motor seçenekleri gerekse tasarımıyla gerçek bir Mercedes-Benz'di. W140'ın tasarımında ünlü tasarımcı Bruno Sacco yönetici konumundaydı, fazla ismi geçmese de Olivier Boulay da bu konuda ciddi rol oynadı. Araç küt hatları ve ağır duruşuyla tanıtıldığı yıldan itibaren dikkat çekmeyi başarıyordu, aynı zamanda bu hatlar dönemini mükemmel şekilde yansıtıyordu. Bu sebepten dolayı toplumda iş adamları, üst düzey devlet görevlileri ve özellikle filmlerde yansımalarını gördüğümüz üzere gangsterler bu otomobilleri tercih ediyordu.

Şu an Rusya ve Japonya gibi ülkelerde W140, gangster otomobili imajı nedeniyle bir kültür haline geldi. Üretiminden neredeyse 30 yıl geçmesine rağmen bu araçlar alınarak istenilen imaja uygun modifiye ediliyor ve kullanılıyor. 

W140'ı anlatırken tasarım konusunu sadece kaporta ile sınırlandırmamak gerekir, bu otomobil gerek iç mekanda, gerek teknolojik ve mekanik, gerekse işlevsel anlamda bir çok detay barındırır. Bahsedebileceğimiz özelliklerden bir çoğu da sektörde ilk niteliğindedir ve bu otomobil ile yaygınlaşmaya başlamıştır. 

W140 1990'lı yıllarda vakumlu kapı ve bagaj, çift cam, ADS (adaptif sönümleme sistemi) gibi özellikler ile geldi. ADS bu yıllar için gerçekten ileri bir teknolojidir, araç gittiğiniz yolun durumunu, hızınızı, eğimi ve bir çok etkeni hesaplayarak havalı süspansiyon sistemi sayesinde size en iyi seyir şartlarını sunar. 

Çift cam çok daha iyi bir yalıtım sağlayarak size daha sessiz bir iç mekan sağlar, bizim ülkemizde bu "yarı zırhlı"-"zırhlı" olarak algılansa da sadece ses yalıtımı için yapılan bir işlemdir ve normal camdan farklı bir koruması yoktur. 

Standart Çift Cam

Zırhlı W140 modelleri çift camlı modellere göre gözle görülür biçimde farklıdır, zırhlı seçeneği fabrika çıkışı almak istediğinizde motor seçeneğiniz 600'e karoseriniz ise SEL'e yükselir. Farklı kombinasyonlarda ise VF140 olarak adlandırılan Pullman versiyonu ile almanız gerekir, Pullman ise genellikle üst düzey devlet yetkilileri tarafından kullanılan limuzin versiyondur. Bu araçlar B4 zırhlıdır bu da hafif silahlara dayanıklı anlamına gelir. Zırhlı bir W140 aldığınızda aracın ağırlığı 4.5 ton olacaktır, hatta bu ağırlıktan dolayı yumuşak zeminlerde batma gibi olaylar sıkça yaşanabilir.

Zırhlı Cam

Vakum ise belki gereksiz bir donanım gibi gelebilir fakat W140 tipi F segment araçların kapı ve bagaj ağırlıkları kapatmanızı zorlaştırabilir, bu sebepten konfora yönelik bir opsiyondur ve bu otomobillerde bakımları yapılmadığı takdirde arızaya en müsait parçaların başında gelmektedir.

140'ın Coupe Yorumu, C140

1992 yılında W140'ın ,yazının başında bahsettiğimiz, C140 kodlu coupe versiyonu tanıtıldı, bu otomobil 420/500 ve 600, yani 8 ve 12 silindirli motorlarla satışa sunuldu. Tasarımsal olarak W140'a göre fazlasıyla yumuşak hatlarıyla C140, 1998 yılında üretimi bitene kadar 26.022 adet satıldı. Bu tip araçların üretimlerinden uzun yıllar sonra değer kazandığını ve arandığını biliyoruz, büyük ihtimalle 20 yıl sonra C140'lar dünya genelinde aranıp bulunamayan ve "yüksek klasik değerinde" araçlar kategorisine girecektir.

Dizel W140 Seçenekleri

Aynı yıl Mercedes-Benz S-Class için 300SD model adına sahip olacak bir dizel motor tanıttı, OM603 kodlu ünite 3.5 litre hacme sahipti ve 150 beygir güç üretebilmekteydi. Düz altı silindire sahip olan motor 4 yıl üretimde kaldı ve 20.518 adet satış rakamlarına ulaştı, 1996 yılında bu motor, yerini 3.0 litre OM606 kodlu 174 beygir güç üreten S300 TURBODIESEL model adlı motora bıraktı ve bu seçenek toplamda 7.598 adet üretildi. 

Aynı zamanda 300SE modelinin 2.8 litre hacminde bir varyasyonu da bulunmaktadır (normalde 3.2 litre). İki motorun da kodu M104 olarak ortaktır, 2.8 motor 193 beygir güç üretirken, 3.2 motor 231 beygir güç üretmektedir. Bu model bir dönem 300SE'den ayrılıp 280SE olarak satıldı. Bu araçları birbirinden ayırmanın pratik bir yolu şasi numarasını incelemektir, 3.2 motora sahip versiyonun kodu W140.032, 2.8 motora sahip versiyonun kodu ise W140.028 şeklinde başlamaktadır. 1993 yılından 1998 yılına kadar 20.518 adet üretilmiştir. 

Yılın Otomobili W140

1992 için önemli detaylardan biri de W140'ın bu yılda yılın otomobili seçilmesi. Mercedes-Benz W140 S-Class "The World Car 1992" ödülüne layık görülen bir model olarak başarısını belgelendirdi.

W140'ın Birinci Makyaj Operasyonu

1993 yılına geldiğimizde değişen emisyon normları motorların güçlerindeki değişimlere yol açtı, bu değişim ile birlikte model isimleri de günümüzde kullanılan halini aldı, 300SE-300SEL modelleri S500 ve S500L olarak güncellendi. Aynı yılın sonunda ise otomobil makyaj görerek tazelendi. Makyaj yine ilk kez Cenevre Otomobil Fuarında görücüye sunuldu.

Makyaj ile birlikte tamponlar güncellendi ve yan kaplamalara yeni çizgiler eklendi, aynı zamanda önde bulunan turuncu sinyaller yerini beyaz, daha modern sinyallere bıraktı. 600 modeline özel olarak güncellenen panjur eski nesline göre daha dar aralıklı bir hal aldı, bu güncelleme S600'ün diğer versiyonlardan ayrılmasını sağlıyordu ve gücünü sembolize ediyordu.

W140'ın İkinci Makyaj Operasyonu

Garip bir şekilde arkada bulunan turuncu sinyaller 1996 yılında gelen ikinci makyaja kadar yerini korudu, bu makyaj ile arka sinyaller beyaz renklerine kavuştu ve yanlarda bulunan araçtan farklı renkli alınan kaplamalar yerini gövde rengi kaplamalara bıraktı.

Arkada bulunan ve park esnasında açılarak aracın köşelerini görerek rahat park etmenizi sağlayan "dönem sensörleri" günümüzde halen gördüğümüz tamponlarda bulunan sensörler ile güncellendi. Menzilini otomatik olarak ayarlayan kısa ve uzun Xenon farlar makyaj ile W140'da yerlerini almaya başladı.

Bu makyaj ile birlikte V8 motora sahip W140 modellerinde Hidropnömatik süspansiyon standart oldu (günümüzdeki Airmatic), bu teknolojiyi yaygın olarak Mercedes-Benz'in bulduğu sanılmaktadır ama bu bilgi doğru değildir. Hidropnömatik süspansiyon ilk olarak Citroen tarafından bulunmuştur, eski Citroen modellerinin durduğunda arkasının neredeyse yere değecek kadar indiğini görmek mümkündür.

Citroen kullandıktan sonra bu teknoloji Rolls-Royce, Maserati, Mercedes-Benz gibi firmalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Mercedes-Benz tarafında bu teknolojiyi W116 ve W126 modellerinde görmek mümkündü fakat en yaygın bulunduğu kasa W140'lar.

Bu makyaj ile iç mekanda S600'e özel olarak değişiklikler yapıldı, kapı içlerinde ve koltuklarda çift dikiş seçeneği eklendi. Bütün seçeneklerin de kapı içi gözleri makyaj ile daha büyük hale getirildi.

W140 Bantlara Veda Ediyor

Takvimler 1998 yılını gösterirken son W140'lar bantlardan iniyordu, 7 yıl boyunca 406.717 adet S-Class üretildi, Amerika pazarı için ise satışlar 1 yıl daha (99) devam etti...

Mercedes-Benz W140'ın Motorları ve Teknik Özellikleri

W140'ın tarihine baktığımızda genel hatlarını bu bilgiler oluşturuyor ve bu modeli tek bir yazıya sığdırmak epey zor, bu sebeple makaleyi iki bölümlük bir seri haline getirdik. İkinci bölümde karşınıza W140'ın geleceğe ışık tutan otonom sürüş, ESP, BAS gibi donanımları ve detayları bulunacak. Bunun yanında özel versiyonlar olan AMG S73, W140 AMG, W140 Brabus, W140 Landauet gibi nadir parçaların özellikleri yer alacak. Son olarak W140'ın dünya ve ülkemiz tarihindeki başrol konumuna geldiği Lady Diana kazası ve Susurluk kazası gibi olaylardan bahsedeceğiz...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us