Mercedes-AMG, C63 modelini üretmeye başladığında yıllar 2008'di, 63 takısının motor hacmini temsil ettiği bu zamanlarda, AMG otomobilleri müthiş egzoz senfonileri ve hırçın yapılarıyla gerçek sürüş makineleriydi. Şeytanın avukatlığını yapacağım bu makalede C63 S Performance 'ın sunduğu ilklerden bahsederken koleksiyonerler için birkaç tavsiye vereceğiz. Gelin detaylara birlikte bakalım.
Mercedes-AMG C63 S E Performance'ın Teknik Detayları
Dünya hızlı bir değişim sürecine girdi ve otomotiv sektörü 10 yıl içerisinde 100 yılda görmediği bir süreci gördü. Kimsenin umurunda olmayan ve Volkswagen gibi markaların imza attığı skandal olaylar ile gündemimizi daha fazla meşgul etmeye başlayan emisyon salınımları, geldiğimiz noktada dostların masadan teker teker eksilmesine neden oluyor. Emisyon normlarının ve elektrifikasyonun kurbanı olan son model olarak konumlanan C63 S E Performance, destan uzunluğunda isminin hakkını vermenin telaşesi içerisinde 4 silindirli 2.0 litre hacimli turbo ve elektrik destekli motorundan dünya üzerinde 4 silindirli bir üniteden en fazla güç alınan otomobil olma nişanesiyle karşımıza gelirken M139 kodlu ünite 680 beygir güç ve 1.020 Nm tork değerleri sunuyor.
Önceki dönemlerde A ve CLA Serisi'nin AMG versiyonlarında 2.0 litre hacme düşen otomobil üreticisi bu modellerin markanın yaş kitlesin gençleştirmek adına çıkarılmış olan mantık evliliği niteliğinde modeller olduğundan bu kadar tepki toplamamıştı. Konu C Serisi ve özellikle 63 takılı bir modele geldiğinde ise kullanılan 4 silindirli bu ünite, bütün ilklerinin gölgesinde gerçek bir AMG modelini temsil edebilecek mi, bence hayır.
680 beygirlik gücünün 476 beygirlik kısmını içten yanmalı turbo destekli üniteden sağlayan otomobil, geri kalan 204 beygiri 6.1 kWh'lık batarya paketi ile gelen elektrikli motordan alıyor. Kombinasyon sonucu ortaya çıkan 680 beygir tekerlek devrine 9 ileri otomatik şanzıman ile indirgenirken, C63 tarihinde ilk kez 4Matic+ adlı dört tekerden tahrik sistemi ile sunuluyor. Bütün bunların sonucunda gücün yola aktarılması durumunda 0-100 hızlanmasını önceki jenerasyonundan yarım saniye daha hızlı tamamlayan model 3.3 saniyelik hızlanma değeri sunuyor.
Motor ve şanzımanı hususunda büyük değişimler yaşayan C63 S E-Performance bu gücü yola iyi aktarabilme ve sonucunda durabilme noktasında standart C-Serisi varyasyonlarına göre ciddi geliştirmeler ile sunuluyor. AMG damgalı frenler ön tarafta 6 pistonlu yapılarıyla ciddi bir frenleme performansı sunarken, değişen modlara göre kendini ayarlayabilen adaptif süspansiyonlar farklı şartlar altında daha efektif bir kullanım sunmayı hedefliyor, bunun yanında hoparlörlerden desteklenen egzoz sesi süspansiyonlara eşlik ederek modlarla birlikte değişim gösteriyor. Yanlış okumadınız, yeni C63 S E Performance modeli hoparlörlerinden egzoz sesi desteği sunuyor.
Teknik detaylar arasında ayrı bir nokta ayırmaya değer gördüğüm özellik Mercedes-Benz'in standart C-Serisi'nde de sunduğu ve otomobilin kullanışlılığını fazlasıyla artıran bir detay olduğunu düşündüğüm 4WS yani arka tekerleklerinde de yönlenmesi özelliği, yeni C63 S E Performance'da da sunuluyor. 100 km/s hıza kadar ön tekerleklerin aksi yönünde 2.5 derecelik açı alabilen arka tekerlekler düşük hızlarda manevra kolaylığı sağlamayı hedefliyor.
Mercedes-AMG C63 S E Performance'ın Tasarımsal Detayları
C63'ün tasarımsal detaylarına geçerken geçmişte üretilmiş olan efsanevi W204 ve W205 jenerasyonlarının standart C-Serisi varyasyonları ile tasarımsal anlamda zor ayrıştırılan modeller olduğunu hatırlatmak istiyorum. Alman üreticinin sedan performans modellerinde bunu yapmakta temel nedeni bizim sleeper olarak nitelendirdiğimiz gücünü belli etmeyen otomobiller yaratmak istemesiydi. Önceki jenerasyonlarda çamurlukların genişliği, egzoz çıkışları ve fren kaliperleri gibi sadece bu modeller ile ilgilenen otomobil severlerin anlayabileceği formundan uzaklaşan C63, yeni jenerasyonunda ele güne karşı ben buradayım diye bağıran detaylar sunuyor.
Markanın klasikleşmiş Panamericana panjuru ile sunulan C63 S E Performans, ön profilde daha agresif hava girişleri ile karşımıza çıkarken, kaput, içerisinde devasa bir motor varmışçasına hava girişi kalabalığına destek çıkıyor. Çamurluklarda karşımıza çıkan E Performance detayları önceki jenerasyonlarda ışıl ışıl parlayan V8 ibarelerinin yerini alıyor. Arka profili incelediğimizde Boeing kanadını andıran bir spoiler ile karşılaşmamız ardından alt kısımda dört silindirli motordan çıkması planlanan sesin son düzlüğünü 4 çıkışlı egzozlar ile tasvir ediyor.
Ruh ve Modernlik
Bir markanın klasik çizgilerinden uzaklaşarak tamamen yeni sayılabilecek bir yola girmesinin önemli bir cesaret göstergesi olduğunu düşünmemin yanında dünyada tek değişmezin değişim olduğundan da haberdarım. Fakat Mercedes-Benz gibi neredeyse otomobil tarihini yazan ve lüks kavramını oluşturan markalar modernleşirken geçmişlerine sahip çıkarak modernleşmeli.
Geçmiş modelleriyle sektörü oluşturmuş ve sonrasında yön vermiş olan bir markanın, bir modeli ruhundan kopararak sadece çıkarmak için çıkarması, çıkarmamasından daha acı bir durum. Bir koleksiyoner olsam veya otomobil sahipliğinin hayalden daha yakınlarda konumlandığı coğrafyalardan birinde doğsam, yeni C63'ü gördükten sonra, yapacağım tek şey işi gücü bırakıp W204 kasa kodlu bir C63 almak olurdu. Çocukluğu "kaputtaki yıldızı seyrederek" geçen bir Mercedes-Benz fanatiği olarak ben ve benim gibilerin beyaz W204'lerine binerek gitmek istediklerine eminim.
Comments powered by CComment