Hyundai-Kia grubu geçtiğimiz günlerde Hindistan'da yeni teknolojisini tanıttı. Sadece Hindistan'da satışa çıkacak bu SUV modeli Hyundai Venue 1.0 T-GDI motor seçeneği ile Hindistan yollarında görünmeye başlıyor.
Hindistan'da piyasaya sürülmesinin nedeni Hindistan'ın karmaşık yorucu trafiği, düşünmemek elde değil İstanbul trafiğinden kötü olamaz ya? Oluyormuş. Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’nin nüfusu 21.75 milyon ve korkutucu ve yorucu bir trafiği var aşağıdaki görsel buna bir örnek olacaktır.
Buna rağmen Hindistan'da otomatik vites araç alımı düşük seviyelerde bunun nedeni otomatik vitesin düz vitesten daha pahalı olması, buna çare olarak Hindistan'da satışa sunuluyor. Otomatik vitesten ucuz düz vitesten pahalı olan bu teknoloji halktan rağbet görecek mi göreceğiz. Venue'dan önce tanıtılan ve bu teknolojiyi ucundan gösteren Kia kendi SUV'si olan Kia Sonet'de de bu teknolojiyi kullanarak piyasaya girmeye hazırlanıyor.
Peki Nedir Bu Debriyajsız Düz Şanzıman?
Ar-Ge'si Kore'de tamamlanan bu teknoloji aslında otomatik vitesin konforu ve manuel şanzımanın verimliliğini birleştirmek amaçlı tasarlandı. Akıllı Düz Şanzıman (Intelligent Manuel Transmission-IMT)olarak isimlendirilen bu şanzıman aslında basit ama dışarıdan karmaşık gözüken bir sisteme sahip. İçerisinde Transmission ControL Unit (TCU) isminde bir yöneticiye sahip.
Bu sayede otomobil siz vites değiştirme durumunda olduğunuzda hidrolik aktüatöre sinyal gönderip debriyajı devreye sokuyor. Bir nevi Opel'den aşina olduğumuz otomatik [bir türlü hangi vitese geçeceğine karar veremeyen karasız(!)] robotik şanzımana benziyor.
IMT’deki olay ise şu sadece kavrama grubunu, yani debriyajı, siz vites değiştirmek istediğinizde açmak ve vitesi değiştirdiğinizde yeniden kapatmak. Peki bunu nasıl yapıyor, benim vites değiştirmek istediğimi nereden biliyor, diye soracak olursanız artık yollarda otonom ve yarı otonom sürücülü arabalar varken şaşırmamak lazım böyle teknolojilere otomobillerde bulunan birçok sensör gibi, bu sistemde de şanzıman için programlanmış özel kontrol paneli, sensörlerden gelen verileri değerlendirerek sistemi açıyor.
Yani siz vites değiştirmek için vites kolunu hareket ettirmeye başladığınızda sensör, kontrol panelini uyarıyor, o da çok kısa sürede, kavrama gurubunu ayırıyor. Vites değişip dişli çalışır hale geldiğinde kavrama elemanlarını tekrar birleştirerek motor gücünün şanzımana aktarılmasını sağlıyor.
Bu teknolojinin meraklılarını üzebilecek bazı noksanları olsa da unutmayın ki daima gelişmeye açık bir inovasyon firması tarafından üretiliyor bu araçlar, en basitinden yolda ilerlerken hızlanmak istersek vites düşürüp devri arttırırız bunu IMT nasıl bir şekilde yapacak muamma, ama üzerinde çalışılıp daha da geliştirilerek hem manuel vites topuzunu sağ elle tutup vites değiştirmeden gidemeyen sürücüleri hem de otomatik vites konforuna alışkın sürücüleri ortak paydada birleştireceği düşünülüyor.
Comments powered by CComment