Gizli Efsane Yeniden Doğuyor: Nardone Porsche 928

Gizli Efsane Yeniden Doğuyor: Nardone Porsche 928

911 otomotiv tarihinin en ikonik modellerinin biri olmanın yanında yapısal olarak uğur böceklerine benzer, tatlı görünüşü yanında muhteşem bir avcıdır. Konuyu biraz açmak gerekirse 911 yerine getirilmek istenen bütün modelleri saf dışı bırakmış ve zirvede tek başına kalmayı başarmış bir modeldir.

Porsche 928 Alman markanın 911 modelinin yerini alması adına ürettiği bir modeldi fakat 911 efsanesi üretildiği süreç içerisinde buna izin vermedi, Porsche'nin ürettiği ilk önden motorlu V8 olan ve üretildiği dönemde markanın en tepe noktasına konumlanan 928, yok etmeye çalıştığı 911'in gölgesi ardında kaldı, model bulunduğumuz dönem içerisinde ise dünya çapında önemli bir klasik oldu ve kitlelere yayılmaya başladı. Geçmişte istediği yere ulaşamayan 928'in günümüze uyarlanmış bir versiyonunu görmek istiyorsanız, gelin haberin detaylarına geçelim.

Porsche 928 modelini 1978 yılından 1995 yılına kadar 17 yıl boyunca üretimde tuttu, üretimde kaldığı süreç boyunca 60.000'den fazla üretilen Grand Toruing 1995 yılı sonrasında devam eden bir serinin başlangıç modeli olarak konumlanamadı. Nardone Automotive ise bu gizli efsaneyi tasarımcı  Carlo Borromeo ile ele alarak bütün klasik otomobil severlerin hayran kalacağı bir hale getirdi.

Nardone Automotive, modeli ele alırken temel anlamda kişiye özel bir GT geliştirmeyi planlıyordu ki ortaya çıkan görseller baz alındığında geçmişten gelen bir sanat eseri yaratıldığı görülüyor. Nardone, 928'in ön ve arka aydınlatma gruplarını, ön arka tamponlarını ve jantlarını yeniden tasarladı. Genel hatlar ise Porsche mirasının korunması adına değiştirilmeden muhafaza edildi.

Büyük bölümü karbon fiber alaşımdan oluşan 928, GTS modelinin geniş çamurluklarına ve spoylersiz arka kısım ile S4 versiyonuna bir saygı duruşu niteliği taşıyor. Yenilenen jantlar ise markanın o dönem tasarlamış olduğu 16 inç boyutlu jantların yeniden yorumlanmış 18 inçlik versiyonları olarak yerini alıyor.

Değiştirilen aydınlatma gruplarını ayrıca değerlendirmek gerekirse ön profilde bulunan pop-up farlar günümüz olmazsa olmazı LED teknolojisi ile sunuluyor, aynı zamanda tamponun üzerinde bulunan havalandırma girişlerinin çerçevelerinin de LED bir yapıya kavuştuğu görülüyor. Arka profili değerlendirdiğimizde ise günümüzde elektrifikasyon ile birçok otomobilde de kullanılmaya başlanan boydan boya stop grubunu görüyoruz, bu yapının üzerinde ise orijinal modelde Porsche ibaresi görülürken, Nardone buraya 928 ibaresini yerleştiriyor.

Modelin iç mekanına geçtiğimizde de dışarıda olduğu gibi genel yapının korunduğu görülebiliyor. Analog ve dijital karışımı olarak sunulan gösterge panelleri günümüzde olduğu gibi tam hayalet biçimde gelmenin aksine 90'lar otomobillerinde kullanılan ve ülkemizde özellikle Tipo ve Tempra modellerinde gördüğümüz dijital yapının analog bir hibriti şeklinde sunuluyor. Orta panelde Porsche'nin PCCM sistemini içeren ve marka tarafından özel olarak üretilen bir multimedya sistemi yer alıyor. Eklemekte fayda var, Porsche özellikle 911 başta olmak üzere klasik modelleri modernize etmek adına kendi ürettiği, yeni teknolojiler içeren multimedya panelleri ve türevi parçaları marka bünyesinde satıyor. Yani elinizde klasik bir Porsche varsa ve teknolojik olarak çağın gerisinde kalmak istemiyorsanız Porsche'nin size özel çözümleri de mevcut.

928'in mekanik tarafında, markanın sunduğu V8 motorun modernize edilmiş bir varyasyonu ile karşılaşıyoruz, ECU tarafından yazılımsal müdahalelerde bulunulan motor 400 beygir güç üretiyor. Motor ile kombine edilen şanzıman modelin ana konsepti olan GT yani uzun otoyol kullanımlarına göre yenilenip 6 vitesli bir yapıya kavuşurken, Nardone modele sınırlı kaymalı difransiyel ve aktif süspansiyonlar ekliyor.

Nardone bu özel otomobilin teslimatlarını 2024 yılında gerçekleştirecek ve modelin fiziki olarak görüneceği ilk yer Goodwood Hız Festivali olacak. Elektrikli modellerin hızla geldiği günümüzde böyle önemli otomobillerin günümüze bu denli başarılı şekilde uyarlandığını görmek heyecan ve keyif verici.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Japonların Alamet-i Farikası Nissan Skyline R34 GT-R!

Kurucusunun Adını Alan Efsane - Ferrari Enzo

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us