Pasif Güvenlik Sistemleri

Pasif Güvenlik Sistemleri

Kaza meydana geldikten sonra devreye giren pasif güvenlik donanımları; 3 noktalı gergili emniyet kemeri, hava yastığı, SRS donanımı, korumalı yolcu kabini, yan barlar, darbe emiciler, nedir, neden önemlidir?

Pasif güvenlik sistemleri, kaza meydana geldiği andan itibaren sürücünün, yolcuların yaralanma ve alabileceği hasarları azaltabilmek ve onları koruyabilmek amacı ile kullanılan donanımlardır.

Emniyet Kemeri

Aktif güvenlik sistemi olarak da kabul edilebilir. Emniyet kemeri kaza esnasında bizi hayata bağlayan araç güvenlik sistemlerinden biridir. Kaza anında sürücü ve yolcuların emniyet kemerleri takılı değilse ciddi hasarlar almaları muhtemeldir. Aktif gergili emniyet kemerleri kaza esnasında ECU’ dan gelen darbe sinyalleri ile birlikte emniyet kemer sargısını geriye çekerek emniyet kemeri boşluğundan meydana gelebilecek hasarları minimuma indirir.

Aktif gergili emniyet kemerleri esnasında devreye girdikten sonra çalışmasını sürdürmez. Değişimi veya tamiratı gerekir. Genelde Airbag ile kullanılan bu sistem ikisi birlikte devreye girdiğinde alınabilecek hasarları büyük derecede azaltır. Hem gergili kemer hem airbag donanımı bulunan bazı araçlarda emniyet kemeri takılmaz ise kaza esnasında hava yastığı açmama ihtimalleri doğurabilir. Sonucunda da sürücü ve yolcuların ciddi hasarlar alması muhtemeldir.

SRS (Tamamlayıcı Sınırlama Sistemi)

Temelde bir hava yastığı sistemi olarak bilinen SRS sistemi 3 noktalı gergili emniyet kemerlerine destek sağlamak için kullanılır. Bir çarpışma onaylandığında, aynı anda hem hava yastıklarını hem de emniyet kemeri gergilerini devreye alır. Teşhis modülü SRS ile ilgili bir arıza tespit ederse, bir gösterge paneli uyarı lambası yanar ve açılmayı önlemek için SRS devre dışı bırakılır.

Hava Yastığı (Airbag)

Hava yastığı, esnek bir kumaş torba, darbe algılayıcılar ve şişirme modülünden oluşur. Kaza esnasında ivmeölçerler sayesinde ölçülen darbe, fren ile yavaşlamadan daha büyükse sistem devreye girerek kimyasalın ateşlenmesi ile hava yastığına 30-40 ms içerisinde nitrojen ve argon dolar. Tamamen açıldıktan sonra gaz delikleri vasıtasıyla söner. Gösterge tablosunda Airbag ikaz lambası yanıyor ise güvenlik amaçlı olarak hava yastıkları devreye girmeyebilir. Sistemin acilen kontrol edilip sorunun çözülmesi gerekir. Hava yastıkları patladıktan sonra kullanılamaz hale gelir. Tamiratı mümkündür ama değişimi önerilir. Ne de olsa can güvenliğimiz için önemli bir donanım.

Korumalı Yolcu Kabini, Şasi, Darbe Emici Malzemeler

Sürücünün ve yolcuların kaza esnasında zarar görmemeleri için çelik alaşımlı malzemeler kullanılan kabin ve şasi, pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerindendir. Araçlar güvenlik testlerinden geçebilmeleri için dayanıklı kabinlerle donatılması gerekir. Kaza esnasında kaporta aksamından sonra ilk koruma görevi görüp zarar görebilecek kısımlardır. Bu kısımlar dayanıksız olursa araç içindeki kişiler büyük hasarlar alabilir. Darbe esnasında zarar görüp kabin içerisindekilerin daha az zarar görmeleri için darbe emici malzemeler kullanılır. Bu donanımlar yayanın da güvenliğini büyük derecede etkiler.

Koltuklar üzerinde bulunan koltuk başlıkları, darbe esnasında sürücünün ve yolcuların boyun yaralanmalarını engellemek amacı ile büyük önem taşıyan pasif güvenlik donanımıdır.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us