EGR (Egzoz Gazı Geri Dönüşüm Valfi) Nedir?

EGR (Egzoz Gazı Geri Dönüşüm Valfi) Nedir?

EGR valfi, egzoz emisyonlarının düzenlenmesinde hayati bir rol oynar ve emisyon düzenlemelerinin yürürlükte olduğu ülkelerde kullanılması zorunlu bir bileşendir. Peki EGR nasıl çalışır? EGR'nin iptali performansı düşürür mü?

EGR Nasıl Çalışır?

EGR, elektropnömatik bir valftir. Motor bölmesinde bulunur ve egzoz gazı devridaimi işlemini kumanda etmek için kullanılır. EGR sistemi kullanılarak egzoz gazındaki azot oksitler azaltılır. Egzoz gazının bir kısmı emilen havaya karıştırılıp yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer. Düşük yanma sıcaklığı, nitrojen oksit emisyonunun azaltılmasını sağlamaktadır.

Motor tam yükte çalışırken egzoz gazı devridaimi gerçekleştirilmez, iyi bir güç kazancı için yanma odasında fazla miktarda oksijen bulunması gerekir. Egzoz gazı devridaimi, elektronik kontrol ünitesindeki (ECU) bir tabloya göre EGR valfini kullanır. EGR valfini kumanda etmek için kullanılan kontrol basıncı sinyalin durumuna bağlı olarak belirlenir. Bu şekilde devridaim halindeki egzoz gazı miktarı belirlenir.

Motorda yanmanın oluşması için yaklaşık %80 azot ve %20 oksijen içeren hava gerekir. Hava yakıtla birleşir ve yanar. Bu sırada yanma odası sıcaklığı ortalama 1370 °C'nin (2500° Fahrenheit) üzerine çıkar.

Bu yüksek sıcaklıkta azot oksitler (NOx) oluşur. NOx, otomobillerden kaynaklanan en yüksek kirleticilerden biridir ve solunum sorunlarına yol açarak insan sağlığını etkiler.

Motora giren taze havanın yanmış egzoz gazı ile karışımı, yanma sıcaklığını ve (dizel motorlarda) fazla oksijen miktarını azaltır. NOx gazlarının oluşumu yüksek sıcaklıklarda çok hızlandığından, sıcaklığın kontrol edilmesi zararlı NOx gazları oluşumunun da kontrol edilmesini sağlar.

Yaygın kanının aksine iyi çalışan bir EGR sistemi, benzinli motorların verimini arttırır.

EGR valfinin soğutucusu bulunur. İçeriye alınan havanın ısıtılmasını ve volümetrik verimin düşmesini engeller. Emme manifoldu klape gövdesi ile egzoz manifoldu arasında yer alır. Soğutma yüzeyini büyütmek için metal gövde petek biçimindeki kanallarla donatılmıştır. Sistem soğutma suyu devresine bağlıdır. Geri dönen gazlar buradan geçer ve sıcaklığı soğutma suyuna aktarılmış olur.

EGR'nin bazı arıza belirtileri ise tam yanmamış yakıt , performans sorunları,fazla yakıt tüketimi, tekleme, rölantide dalgalanma olarak söylenebilir. Kurumlardan dolayı tıkanabilir ve temizliği mümkündür,

EGR Neden İptal Edilir?

EGR valfi iptalı durumunda emisyon değerleri yükselir, doğaya verilen zarar artar ve araç egzoz muayenesinden geçemez. İptal edilirse performans artar diye söylentiler vardır ama aksine tam yükte sistem devreye girmediği için performans kaybını önler.

EGR Nasıl İptal Edilir?

İptali için ise valfi mekanik olarak körlemek ve ECU'dan parametrelerinin silinmesi gerekir.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us