Sat, Dec 21, 2024

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Bazı Euro 4 araçlarda, Euro 5 ve Euro 6 araçların tümünde kullanılan bir sistemdir. Egzoz emisyon seviyelerinde izin verilen partikül madde değerlerinin ciddi oranda sınırlandırılması DPF kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Euro 4 normunda izin verilen partikül madde seviyesi 0,025 g/km iken, Euro 5 normunda bu değer, 0,005 g/km'e sınırlandırılmıştır.

DPF, genellikle katalitik konvertör sistemi ile beraber çalışır. DPF (Dizel Partikül Filtresi) son zamanlarda çıkan dizel araçlarda katalitik konvertörün temizleyemediği partikül parçaları ve ağır metalleri içerisinde hapseder. Aralarındaki fark ise katalitik konvertör kendi içinde bulunan kimyasallar ile meydana gelen tepkimeler sonucu egzoz gazını yakarak temizler. DPF ise herhangi bir işlem yapmadan partikül maddeleri hapseder.

Motordan çıkan yanmış yakıt, içinde zararlı partiküller barındırır. Bu sistem emisyon değerlerini düşük tutmak için ve bu zararlı partikülleri doğaya salınımını engellemek için filtre içinde tutar. Partiküller rejenerasyon ile egzoz gazı sıcaklığı arttırılarak yakılır. DPF üzerinde bulunan sıcaklık sensörleri yardımıyla egzoz sıcaklığı ECU tarafından görülür. Egzoz sıcaklığının yaklaşık 600 °C’ye ulaşmasıyla rejenerasyon işlemi başlar. Bu sayede sıcaklık durumuna göre yakıt miktarını ayarlayarak sıcaklığı kontrol etmek mümkün hale gelir.

Filtre içinde tutulan partiküllerin zamanla seviyesi artar ve filtrede tıkanma meydana gelebilir. DPF'de bulunan basınç sensörleri sayesinde kurum seviyesi ölçülür ve kritik durumlarda rejenerasyon için koşullar uygun ise işlem başlatılır. Tıkanma sebepleri ise düşük kaliteli yakıt ve düşük hızda dur kalklı kullanımdan kaynaklanabilir.

Kurum seviyesi rejenerasyon gerçekleşemeyecek kadar yükselirse motorun verimli çalışmasını engeller. Bu durumda gösterge panelinde DPF veya motor arıza lambası yanar. Uyarı görüldüğünde seyir halinde yüksek devirde ve sabit hızda belli süre kullanmanız gerekir. Bu sayede tıkanıklığı kolayca çözmüş olabilirsiniz. Bu işlem de işe yaramaz ise aracı servise götürüp arıza tespiti yaptırmak gerekir.

Dizel Partikül Filtresi (DPF) Neden İptal Edilir?

DPF emisyon değerleri ve çevreye zehirli madde salınımını engellediği için iptal edilmemesi mantıklı bir seçim olacaktır.

Motor rejenerasyon anında iken çok yüksek ısılara çıkmaktadır. Uzun süreli yüksek ısılara çıkması çeşitli motor bölümlerinde hasarlara yol açabilir. Gerçeklenen her rejenerasyon için ortalama 2 litre yakıt tüketimi gerçekleşir. İptalinin yakıt tüketimi ve normalden yüksek basınca maruz kalan enjektörlere katkısı vardır.

İptal işlemi için DPF'yi açıp içindeki filtrenin çıkartılması veya sökülüp yerine boru koyulması gerekir. Motor beyni üzerinden DPF parametrelerinin tamamen silinmesi gerekir.

Comments powered by CComment

Author’s Posts

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

BMW'nin İmzası Hofmeister Kink Nedir?

BMW'nin İmzası Hofmeister Kink Nedir?

fab fa-youtube

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week