Sat, Dec 21, 2024

Aktif Güvenlik Sistemleri

Aktif Güvenlik Sistemleri

Otomobillerde kaza risklerini önlemek, olasılıklarını azaltmak için kullanılan Aktif Güvenlik Sistemleri; ABS, ESP, TCS, EBD, ACC, Şerit Takip Sistemleri, Park sensörleri ve daha fazla donanımı bulunduran bu sistemler; Nedir? Nasıl çalışır? Neden önemlidir? Sınıflarına göre ayırıp bu soruları yanıtlayacağım.

Aktif Güvenlik Sistemleri

Aktif güvenlik sistemlerinin görevi başa gelebilecek kaza olasılıklarını kazadan önce azaltmak, önlemeye çalışmaktır. Pasif güvenlik sistemleri ise kaza esnasında sürücünün veya yolculara gelebilecek zararları minimuma indirebilmeyi hedefler.

Araç iç dış aydınlatmaları, sesli uyarıcılar,cam silecekleri ve araç ısıtma soğutma sistemleri de görüş açısını artırıp sürücüleri uyardığı için aktif güvenlik donanımları 'na büyük bir önem katar.

ABS - Kilitlenme karşıtı frenleme sistemi

ABS (Anti-lock Braking System) günümüz otomobillerinde standart haline gelebilmiş frenleme esnasında tekerleklerin kilitlenmesini önlemek amacıyla kaza olasılıklarını minimum hale indirebilmek için kullanılan bir frenleme teknolojisidir. Sistemin çalışma şekli, tekerleklerin ani yavaşlama esnasında kontrol ünitesi yardımıyla frenleme basıncını saniyede birçok kez azaltıp artırarak tekerleklerin kilitlenmesini önler. Sistemin bu hareketine frene saniyede çok kez olacak şekilde basıp çekmemizi örnek gösterebiliriz. Hem direksiyon hakimiyetini hem de frenleme anında kontrolü kaybetmememizi sağlar.  

ESP (Electronic Stability Program)

Otomobillerde kayma esnasında elektronik kontrol ünitesinden direksiyon açı sensörleri ve ABS sisteminden gelen sinyaller ile tespit yapılarak gereken tekerleklere birbirinden bağımsız olarak frenleme yapıp aracı olması gereken haline getirmeye çalışır. Sürüş esnasında virajlarda veya olumlu olumsuz hava şartlarında devreye girip, kaza olasılıklarını önleyerek maksimum sürüş güvenliği sunmaya çalışır. Farklı markalarda VSA, DSC, gibi isimlerle savrulma önleyici sistemler olarak karşımıza çıkabilir.

ASR (Anti Slip Regulator System)

ASR ise ABS sinyallerinden faydalanarak aracın olumlu olumsuz hava şartlarında patinaj yapmasını minimuma indirmeyi amaçlar. Patinaj yapan tekerleğe farklı basınçlarla frenleme yaparak veya yakıt hattına müdahale ederek patinajı engeller.

DSA (Dinamik Denge Desteği)

Çalışma prensibi olarak ASR den farklı olsa da aynı görevi görür. Fark olarak DSA motor çalıştığı andan itibaren hız, koşul farketmeksizin patinaj durumunda yakıt hattına müdahale ederek patinajı engeller.   

TCS (Traction Control System)

Patinaj önleyici bir sistemdir. TCS patinaj yapan tekerleğe giden gücü kısıtlayıp, limitte tutarak olumsuz sürüş koşullarını engeller.

EDL (Elektronik Diferansiyel Kilidi)

Yine bir anti patinaj ve denge sağlayıcı bir sistem diyebileceğimiz EDL patinaj yapan tekerleğe giden gücü frenleyip tutunabilen tekerleğe aktararak patinajı engeller.

EBD (Elektronik Fren Kuvveti Dağılımı)

Olumlu olumsuz hava, yol, sürüş şartlarına karşı frenleme yapıldığında kilitlenmeye, savrulmayı, dengesiz frenlemeyi engellemek için kuvvet uygulandığı anda ön ve arka frenlere dengeli şekilde dağıtır. Süspansiyon sistemi de etkilenmeyeceği için maksimum konfor, daha kolay ve güvenli şekilde durmayı hedefler.

Yorgunluk Tespit Sistemi

Sürücünün belli sabit hızlarda direksiyon manevralarını normalden farklı şekilde sergilemesi durumunda gösterge tablosunda görsel uyarı veya sesli uyarı vererek sürücüyü mola vermesi için uyarır.

Şerit Takip Sistemi

Seyir halinde giderken sensörler yardımıyla şerit dışına yaklaşma durumunda direksiyona müdahale ederek aracın yoldan çıkmamasını sağlar.

ACC (Adaptif Cruise Control) Adaptif Hız Sabitleyici

Seyir halinde ilerlerken sistem devreye alındığında önde araç bulunuyorsa araca sürücü müdahale etmeden hızı azaltıp artırarak güvenli takip mesafesi ve otonom sürüş sunabilir.

Park Sensörleri

Aracı park ederken geri görüş kameraları veya sesli uyarı sistemleriyle sürücüyü cisimlere yaklaşıp yaklaşmadığını, uyarı vererek olası küçük kazaların önüne geçmeyi amaçlar.

CAS (Çarpışma Önleme Sistemi)

Seyir halinde olumsuz durumlarda, ani olabilecek kazaları (yola bir canlı çıkması, ani araç çıkması gibi) sistem sensörler, kameralar yardımıyla algılayarak girerek erken frenleme sağlar.

Hill Holder (Yokuş Kalkış Desteği)

Eğimli alanlarda kalkış esnasında aracın geri kaymasını engellemek için sürücünün ayağını frenden çektiği anda kısa süreli frenlemeyi sürdürerek geri kaymayı engelleyen ve basit bir kalkış sağlayan sistemdir.

Comments powered by CComment

Author’s Posts

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

fab fa-youtube

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week