Havalı süspansiyon günümüze kadar bazı otomobil markaları haricinde ağır yük taşıyan tır, kamyon, otobüs gibi taşıtlarda yaylı sistem yüksek tonajlara dayanıklı olmadığı için kullanılıyor. Helezon yay yerine yaprak yay ve amortisör veya hava körüğü ve amortisör kullanılır.
Artık günümüzde de yeni nesil üst segment otomobillerde standart olarak kullanılmaya başlandı. Standart süspansiyon sistemlerinde yay kullanılırken havalı sistemde her taraf için hava körükleri kullanılır. Çalışması ise kompresörler ve valfler yardımıyla körüklerin hava dolması ve geri emilmesi ile sağlanır.
Pnömatik Süspansiyon Sistemi Elemanları
- Hava tüpü,
- Basınç regülatörü,
- Buz çözme ünitesi,
- Kompresör,
- Filtre,
- Yük boşaltma valfi,
- Dört yollu emniyet valfi.
Kompresör, buz çözme ünitesinden geçirerek çektiği havayı, hava basınç regülatöründen de hava haznesine gönderir. Yeterli basınca ulaşıldığında ise basıncı korumak için kompresör düşük devirlerde çalışmaya devam eder. Bu sayede basınç kontrol altına alınmış olur ve havalı sistem aktif olduğunda kompresör tekrar devreye girer.
Pnömatik sistemin maliyeti ve karmaşıklığı yaylı sistemlere göre daha fazla olduğu için çok tercih edilmez.
Kontrol valf ünitesine bağlı kumanda koluyla yükseklik alçaklık ayarları yapılabilir. Taşınan yük oranı artsa da alçaklık veya yükseklik sabit konumda tutulabilir. Yol şartlarına göre ayarlanabildiği için de sürüş esnasında konforda eksiklik yaşanmaz.
Comments powered by CComment