Sun, Dec 22, 2024

Ağır Hasarlı Araç Nedir? Alınır mı?

Ağır Hasarlı Araç Nedir? Alınır mı?

Otomobil fiyatlarındaki artış, otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın alternatif otomobillere yönelmesine neden oldu. Fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle artık ağır hasarlı otomobiller daha fazla ilgi görür hale geldi. Önceleri hurda gözüyle bakılan ağır hasarlı otomobiller, şu sıralar biniciler için uygun fiyatlı bir alternatif haline geldi. Peki ağır hasarlı araç nedir? Otomobillere neden ağır hasar kaydı işlenir?

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Otomobil satın almak isteyenlerin artık ilk baktıkları kriterlerden biri satın almak istedikleri aracın hasar kaydı oluyor. Hasar kaydı sorgusu sırasında karşımıza çıkan “Ağır hasarlı” ibaresi konusunda ise tam bir bilgi kirliliği mevcut. Önceleri pert olarak adlandırılan hasarlı araçlar, bu ifadenin hurda ile karıştırılmasından ötürü ağır hasar kaydı olarak değiştirildi.

Öncelikle hurda ifadesi ile pert arasındaki farkı açıklamakta fayda var. Hurda ifadesi artık onarılamayacak durumda olan, onarılsa da resmen trafiğe çıkamayacak durumda olan araçlar için kullanılır. Pert ifadesi ise onarılıp muayeneden geçtiği takdirde yeniden trafiğe çıkabilecek durumda olan araçlar için kullanılır.

Peki otomobillere neden ağır hasar kaydı işlenir. Bazen otomobillerin hasar kaydı sorgusu yapıldığında 10 bin liralık hasarın ağır hasar kaydı olarak işlendiği, bazen ise 50-70 bin gibi yüksek rakamların ise normal hasar kaydı olarak ilendiği görülüyor. Ağır hasar kaydı ifadesinde asıl olan aracın hasar durumu değil, sigorta şirketine olan maliyetidir.

Araç kaza yaptığında sigorta şirketleri aracın sahibine bir ödeme yapar. Bu ödeme bazen aracın onarım bedeli bazen ise aracın değeri olur. Sigorta şirketi, aracın sigorta bedelinin tamamını sigortalıya ödüyorsa, otomobili alır ve hasarlı vaziyette ihaleyle satışa çıkarır. Sigorta şirketleri de birer ticari işletme olduğundan en az zararla bu işin içinden çıkmak için, onarım ya da hasarlı şekilde aracı satın alma seçeneklerinden hangisi işine geliyorsa onu tercih eder.

Eğer otomobilin onarımı, sigorta şirketine pahalıya mal olup, otomobilin bedelini ödeyerek aracı hasarlı şekilde satmak daha az zarara sebep oluyorsa bu seçenek değerlendirilir. Bu durumda araca ağır hasar kaydı işlenir.

Biraz kafa karıştırıcı olsa da bir örnekle anlatırsak daha anlaşılır olacaktır. Kaza yapan bir otomobilin sigorta bedeli 500 bin olsun. Hasarın onarımı için harcanacak para 100 bin lira ve otomobili hasarlı olarak satacağı bedel 420 bin lira ise, 100 bin lira otomobilin onarımına harcamak yerine, aracın sahibine 500 bin lira verilir. Araç hasarlı halde 420 bin liraya satılır ve şirketin toplam zararı 80 bin lira olur. Söz konusu otomobil onarılsaydı sigorta şirketinin kasasından 100 bin lira çıkacaktı. Dolayısıyla aracı perte çıkarmak sigorta şirketi için daha karlı bir işlem oldu.

Ağır hasar kaydı konusunda bazı şehir efsaneleri doğru bilgi gibi algılanıyor. Bunlardan biri araç hava yastığı açtıysa ağır hasar kayıtlıdır. Bu bilgi tamamen yanlış. Yeni hava yastığı alıp takmak sigorta şirketi için daha karlıysa araç onarılır ve normal hasar kaydı işlenir. Uzun lafın kısası ağır hasar kaydı tamamen sigorta şirketinin yaptığı maliyet hesabıyla alakalıdır. Parçaları çok pahalı olan bir araçta çok ufak bir kaza da aracın perte ayrılarak ağır hasar kayıtlı olmasına neden olabilir.

Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı?

Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır. Bu noktada bakılması gereken, her otomobil alımında olduğu gibi aracın durumuna bakılmalı. Onarımı düzgün bir şekilde işin ehli kişiler tarafından yapıldıysa ağır hasarlı araçların kullanımında bir sakınca yoktur.

Ağır hasarlı araçları alırken elbette olması gerekenden çok daha titiz bir inceleme yapılmalıdır. “EPR Ağır Hasarlı” ifadesinde yer alan EPR, kayıtlarda aracın eksper raporu olduğunu gösterir. Kazadan sonra sigorta şirketinin eksperleri bu aracı inceler ve değişmesi gereken parçaları kayda girer. Bu rapor mutlaka incelenmelidir.

Bu raporda da oldukça önemli bir husus bulunuyor. Sigorta şirketinin eksper raporu, değişen parçaları değil değişmesi gereken parçaları gösterir. Sigorta şirketi aracı hasarlı vaziyette sattığından bu parçaların değişip değişmedi, onarımda orijinal parçaların kullanılıp kullanılmadığı bu raporlardan anlaşılmaz. Ağır hasar kayıtlı otomobilleri alırken en çok dikkat edilmesi gereken husus, eksper raporunda değişmesi gereken parçaların, orijinal parçalarda ve işin ehli ustalar tarafından değiştirilip değiştirilmediğidir. Onarım orijinal parçalar kullanılarak olması gerektiği gibi yapıldıysa pek tabi ağır hasar kayıtlı araçlar da daha uygun fiyatlara alınıp kullanılabilir.

Comments powered by CComment

Author’s Posts

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

fab fa-youtube

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week