Renault Çip Tedariği İçin STMicroelectronics ile Anlaştı

Renault Çip Tedariği İçin STMicroelectronics ile Anlaştı

Otomotiv dünyası ve diğer birçok sektör hızla gelişirken büyük bir sorunla karşılaştılar. "Çip krizi" olarak adlandırılan bu olay, otomotiv bazında ciddi yüzdelerde üretim sorunu çıkaracak ve çıkarıyor. Gelin bu durumun detaylarına bakalım.

Çip Krizi Nedir?

Çip krizi teknolojinin dokunduğu her alanı etkileyen bir parça sorunudur, günlük hayatımızda kullandığımız telefonlardan, evimizdeki buzdolabına kadar her yanımızı istila etmiş bu devrenin otomobil sektörünü etkilememesi düşünülemez. Zira kullandığımız otomobiller her yönden bir mühendislik ürünüdür ve bahsettiğimiz "entegre devrelerin" en çok kullanıldığı "araçlardan" biridir. Bu kriz sonrası otomobillerdeki elektroniği azaltmayı hedefleyen ve deneyen markalar bu süreci en çabuk ve maliyetsiz atlatmanın peşindeler. Ortaya çıkan bu süreç "otomobillerde karbüratöre dönülecek" gibi latifelerin çıkmasına bile neden oldu.

Renault ve STMicroelectronics Anlaşması

Renault ise çip sorununu STMicroelectronics şirketiyle yaptığı anlaşma sayesinde çözmeye çalışacak. Markanın tam elektrikli ve hibrit modellerinin çip tedariğini üstlenen STMicroelectronics şirketi ürettiği çiplerle elektrikli otomobil devrimine de katkıda bulunacak. Yapılan açıklamalarda verilecek ürünlerin şarj süresini kısaltması, performansı artırması ve en önemlisi tasarruf sağlaması beklendiği söyleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Renault CEO'su Luca de Meo şu cümleleri söyledi:

Bu ortaklık sayesinde kayıp enerji oranımız yüzde 45, elektrikli motor üretimi maliyetlerimiz ise yüzde 30 oranında düşüş yaşayacak.

STMicroelectronics'in Konumu Nedir?

STMicroelectronics hali hazırda dünyanın en güçlü 7. çip üreticisi ve pazar payı %5 oranlarında. İsviçre kökenli marka 2026 ve 2030 yılları arasında Renault'a sağlayacağı çipler sayesinde pazar payını hatırı sayılır oranda genişletmeyi hedefliyor.

Bu iki marka sadece belirli ürünlerin tedariği için değil aynı zamanda silisyum karbür tabanlı çiplerin geliştirilmesi için de anlaşmış durumda. Güç yoğunluğunu alternatiflerine göre ikiye katlayan ve Bosch tarafından yatırım alan bu malzeme ikili tarafından daha hızlı üretilecek.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us