Otomobil Sektörüne 6 Ay 6 Bin KM Ayarı

Otomobil Sektörüne 6 Ay 6 Bin KM Ayarı

Otomobil sektörü son yıllarda bir değişim süreci yaşadı. Artık otomobiller bir ulaşım aracı değil yatırım aracı olarak görülüyor. Enflasyona karşı birikimlerini korumak isteyen insanlar paralarını mevduata yatırmak yerine otomobil almayı tercih ediyor. Hal böyle olunca otomobil fiyatları da her geçen gün artıyor.

Son zamanlarda çıkan ÖTV söylentileri otomobil piyasasının bir miktar durulmasına neden oldu. Ancak bu konuda resmi bir adım atılmadığından henüz otomobil fiyatlarında beklenen düşüş yaşanmadı. Sadece otomobil almak isteyenler muhtemel bir ÖTV indiriminden dolayı zarar etmemek adına beklemeye geçti. Bu durum da piyasanın yavaşlamasını ve kısmi bir fiyat düşüşüne neden oldu.

Her ne kadar ÖTV indirimi şimdilik söylenti olarak kalsa da otomobil piyasasına resmi bir müdahale geldi. Sıfır kilometre araç sıkıntısı nedeniyle yükselen otomobil fiyatlarını fırsata çevirmek isteyenler, bayilerden bu otomobilleri topluyor ve liste fiyatının da üzerinde ikinci el olarak satıyordu. Bu durumun önüne geçebilmek adına yeni bir düzenleme yapıldı.

Artık bayiden alınan sıfır kilometre bir otomobili satmak için en az 6 ay sürenin geçmesi yahut otomobilin en az 6 bin kilometre kullanılmış olması gerekiyor. Bu şartları sağlamayan otomobiller satışa sunulamayacak. Böylelikle bayiden sıfır kilometre aracı liste fiyatının üzerinde satarak kar ederek haksız kazanç elde edenlerin önüne geçilmiş olacak.

Bu tedbir kısmi olarak otomobil piyasasında rahatlama yaratabilir. Ancak arzın düşük olduğu her üründe fiyat artışı kaçınılmazdır. Halen bayilerde sıfır kilometre araç bulmak neredeyse imkansız. Pandemi, çip krizi derken hala ülkemize araç girişi çok kısıtlı. Yatırım maksatlı otomobil almak isteyenlerin sayısı da bir o kadar fazla olunca fiyat artışı da kaçınılmaz hale geliyor. Arzın talebi karşılamadığı durumda alınan önlemlerin yükselen otomobil fiyatlarını düşürmesi de çok mümkün görünmüyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us