Otomotivin tarihi ele alındığında savaş dönemleri göz ardı edilirse Amerika'da yaşanan petrol krizi sonrasında en problemli dönemlerden birinin içerisinde olabiliriz. Önce gelen pandemi neticesinde düşen üretim adetleri ve eş güdümlü olarak gelişen çip krizi, sonra ise Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş dolayısıyla gündemimize gelen kablo tedarik problemleri üzerine, ülkemiz sallantılı siyaseti ve çarpık ekonomi yönetimi eklendiğinde kaçınılmaz bir fiyat artışı gerçekleşti. Türkiye'de otomotiv başta olmak üzere bütün sektörlerde yaşanan fiyat patlamalarına bahsettiğimiz etkenler eklenince normalde yaşanan hiper artışların üzerine gelen ekstra sıçramalar, fazlasıyla tepki topladı ve muhalefet partilerince yapılan belirli açıklamalar sonrası hükümet konuya müdahale için harekete geçti. Bu durumun yansımalarından birinden bahsedecek olduğumuz konumuzun detaylarına birlikte bakalım.
Bahsi geçen artışı fırsat bilerek, oluşan iklimden "ekstra kazanç elde etmek isteyen" ticari oluşumlara müdahale etmek isteyen hükümet, önce işi otomobil satmak olan yapılanmalara 6 ay ve 6.000 kilometre kısıtlamasını getirdi, ardından da başlanan çalışmalarla Sahibinden.com gibi ikinci el otomobil ve eşya satılan siteler özelinde araştırmalar başlatıldı. Başlatılan araştırmalar neticesinde Sahibinden.com belirli güncellemelere gitti. Yaptığı güncellemeler ile alıcıyı daha fazla korumayı hedefleyen platform, yürürlüğe konulan yasalar çerçevesinde şekillendirilecekken bahsedeceğimiz maddelerin 15 Eylül tarihinde kullanıma açılacağı düşünülüyor.
Sahibinden.com üzerinden yayınlanacak ilanlar, yapılan değişimlere göre şahısların 0 km otomobil ilanı vermelerini engellerken, 0 km otomobil satış yetkisi sadece yetkili satıcılara atanıyor. Şahıslar bazında otomobilin durumu sadece "ikinci el" olarak seçilebilecekken, kilometre ise 6.000'in altında olamayacak. Bunun yanında ilan detaylarının belirtildiği kısımda "sıfır" ve "ikinci el" ibareleri kilometre ibaresinin önüne alınacak.
Bunlar haricinde yapılacak güncellemelerden en faydalı olacağını düşündüğüm özellik, otomobillerin ilan fiyatlarının yanında o modelin yetkili satıcısı tarafından belirlenmiş olan liste fiyatının da sunulacak olması. Piyasanın genel hatlarının bilmeden otomobil almak isteyen kullanıcılar eklenen bu özellik sayesinde otomobilin 0 fiyatına oranla baktığı ilanda yer alan örneğin durumunu karşılaştırarak bir fiyat mukayesesine gidebilecek.
Konu hakkında genel bir değerlendirme eklemek gerekirse kısa vadede yararlı gibi görünen bu uygulamalar uzun vadede karmaşadan başka bir şey yaratmayacak. Ekonomiyi yönetimi altına alamayan hükümetin dikkat çeken kategorilerde yaptığı bu tip baskıcı müdahaleler, her seferinde olduğu gibi bu sefer de büyük patlaklar vererek sonuçlanacak. Ana hedefi otomobil alım satımı yapmak olan ticari oluşumların günah keçisi ilan edilmesi ve sadece ticaretin gerektirdiklerini uyguladıkları için önlerine konulan engeller, alınan kararların hemen ardından ortaya çıktığı gibi bu alanda çalışma yapan işletmeleri alternatif senaryolara itecek ve ortaya atılan şişirme önlemler alıcı haklarını korumaktan ziyade vergi kaçırılmasına neden olurken eskiden resmi yollardan yapılan işlemlerin bir kısmının başka yollar tercih edilerek yapılmasını sağlayacak. Her konuşmada ekonominin kötü veya iyi gidişatta olduğu hususunda karar vermekte zorlanan ve farklı açıklamalar yapan yönetimin ortaya koyduğu eylemler sonucunda problemli tablonun farkında olduğunu ve buna rağmen dünyanın en yüksek vergi oranlarını tahsil etmeye çalıştığını göz önüne alarak konuştuğumuz şeylerin tamamen göstermelik ve devamı düşünülmeden alınan aksiyonlar olduğunu anlamak zor değil...
Comments powered by CComment