Süspansiyon Sistemi Nedir? | Sabit ve Bağımsız

Süspansiyon Sistemi Nedir? | Sabit ve Bağımsız

Süspansiyon sistemi aracın tekerlekleri ile birbirine bağımlı olmasını sağlayan, frenleme yapıldığında ani dönüşler yapıldığında, tüm olumlu, olumsuz yol ve hava şartlarına karşı konforu, sürüş güvenliğini ve yol tutuşunu maksimum seviyede tutmaya çalışan parçalar bütünüdür. 

Süspansiyon Sistemi Elemanları

  • Helisel Yaylar,
  • Yaprak Yaylar,
  • Burulma Çubuklu Yaylar,
  • Pnömatik (Hava Körüklü),
  • Amortisörler,
  • Serbest, Sabit Askı Sistemi,
  • Denge Çubukları,
  • Salıncaklar, Rotiller

Sabit (Askı) Süspansiyon

Sabit yapısı itibariyle bu süspansiyon sisteminde sağ ve sol tekerlekler karşılıklı olarak birbirine bağlıdır. Basit ve sağlam bir yapısı vardır. Binek otomobillerde konforda yetersiz olduğu için genellikle ağır ticari araçlarda kullanılmaktadır.

Sabit süspansiyon sisteminde yaprak yay, helezon yay ve burulma çubuklu yaylar kullanılabilmektedir. Ağır yük altında çalışan araçlarda ön ve arka süspansiyonlarında yaprak yaylar tercih edilirken binek otomobil, minibüs ve küçük çaplı kamyonetlerin ön askı donanımında helezon yaylar tercih edilmektedir.

Rijit akslı süspansiyon sistemi olarak karşımıza çıkabilir. Sabit bir yapıya sahip olduğu için bir tekerleğin maruz kaldığı hareket diğer tekerleği de etkiler. Bu sebeple sallantı, titreşim ve dönüşlerde gövdede eğim oluşur.

Yaprak Yaylı Sabit Süspansiyon Sistemi

Burulma Kirişli Sabit (Yarı Bağımsız) Süspansiyon Sistemi

Helezon Yaylı Sabit Süspansiyon Sistemi

Serbest (Bağımsız) Süspansiyon Sistemi

Serbest süspansiyon sisteminde tekerleklerin her hareketi birbirinden bağımsız gerçekleşir. Tekerlekler araç gövdesine bir yay vasıtasıyla bağlı olan bağımsız bir kol tarafından desteklenir.

Daha yüksek yönlendirme kabiliyeti ve tekerleğe uygun hareketi verebilme avantajları vardır. Sabit süspansiyon sistemine göre daha iyi konfor, yol tutuşu ve sürüş kabiliyeti sağlayabilmektedir.

Serbest süspansiyon sisteminde çift salıncaklı süspansiyon, Mc-Pherson tipi süspansiyon ve enine yaprak yaylı bağımsız süspansiyon sistemleri kullanılmaktadır. Sistemde yay sadece gövdeyi taşıdığı için yumuşak yaylar tercih etmek mümkündür. Sabit süspansiyon sistemine göre daha karmaşık ve yüksek maliyetler içerse de binek otomobillerin vazgeçilmezidir denilebilir.

Mc-Pherson Tipi Bağımsız Süspansiyon Sistemi

Double Wishbone (Çift Salıncaklı) Süspansiyon Sistemi

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us