Elektrikli araçların popüler oluşu ile performans ve tasarım algısı tamamen değişti. Normal üstü sürelerde çok yüksek hızlara ulaşan, motorun ortadan kalkması ile yeni tasarım öğelerine kavuşan araçlar şüphesiz geleceğimiz. Bunun yakın ve iddialı örneklerinden biri Pininfarina Battista.
Battista 2019 yılında Cenevre Otomobil Fuarı'nda ortaya çıktı. Tasarım devi Pininfarina'nın kendi otomobili gerçekten bir başyapıt niteliğinde. Pininfarina'nın Grand Tour sınıfında ilk temsilcisi olacak model, yüksek menzili, üstün performansı ve mükemmel tasarımı gayet dikkat çekici.
Performans
Pininfarina Battista, 2 elektrikli motorundan toplamda 1900 beygir güç, 2.300 nm tork üretiyor. Bu verilere sahip aracın 0-100 değeri; 2 saniye 0-300 değeri ise 12 saniyenin altında. Maksimum hız değeri 350km/s. Bu GT, 120kW-saatlik bataryası ile 500 kilometre menzile sahip. İdeal oranlarda şarj süresi ise oldukça kısa, Battista %20-80 şarjını 25 dakikada tamamlıyor.
Bu kadar yüksek performanslı bir içten yanmalı otomobil almak istediğinizde, otomobilin alış fiyatı haricinde devasa yürütme maliyetlerini de göz önüne almak gerekiyor. Örnek olarak Bugatti Chiron'u vermek gerekirse; Chiron'da 8.0lt W16 motordan 1500 beygir güç alınıyor, bu motor 0-100 hızlanmasını 2.5 saniyede gerçekleştiriyor. Verilen ortalama yakıt tüketimin 22.5lt civarında olduğunu ve bu performansı almak istediğinizde bunun katlarını yakabileceğinizi göz önüne almak gerekirse, Battista sadece yakıt konusunda bile ciddi avantajlara sahip. İçten yanmalı rakiplerin ütopik bakım maliyetlerine değinmiyorum bile.
Tasarım
Tasarıma geçerken Pininfarin'nın en ünlü tasarım stüdyolarından biri olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yerli aracımız TOGG da dahil olmak üzere global çapta bir çok marka için tasarım yapan Pininfarina kendi sektöründe en önde gelenlerden. Araca döndüğümüzde tasarımdaki akıcılık bizi hemen kendine çekiyor ve ne kadar performanslı olduğu tasarımdan da açıkça belli oluyor.
Aracın ön yüzünde ortadan LED bir şerit ile birleşen aydınlatma takımı epeyce dikkat çekiyor. Ön yüzde de olduğu gibi aracın tutunmasını arttırma görevini üstlenen hava giriş çıkışları her noktada bulunuyor. Yan yüzde oldukça büyük bir havalandırma boşluğu ve LaFerrari'yi anımsatan aynalar ilk göze çarpan unsurlar.
Battista'nın arka yüzüne gelindiğinde ilk göze çarpan nokta etkileyici arka aydınlatma grubu oluyor. İnce oluşuyla aracın şıklık algısını tamamlıyor. Hemen arka aydınlatma grubunun üzerine konumlandırılmış aktif spoiler açıldığında yol tutuşa katkı sağlıyor ve aracın görüntüsünü daha ihtişamlı hale getiriyor. Arka tasarımda gözlerimiz her ne kadar egzoz çıkışlarını arasa da elektrikli olan araçta bunu bulamıyoruz.
Battista fuarda 3 farklı renk seçeneği ve konfigürasyonla sergilendi, bu noktada aracın ne kadar kişileştirilebilir olduğu vurgulanıyor.
İç Mekan Tasarımı
Pininfarina, Battista'nın iç mekanında önceliği sürücüye vermiş. Üçü de sürücüye dönük üç adet ekrana sahip olan Battista'nın ekranlarından biri, temel gösterge paneli, diğeri genel araç bilgileri, sonuncusu ise navigasyon ekranı. Bu ekranlar e-SIM ile sürekli internete bağlı.
Aracın iç tasarımı oldukça sade tutulmuş, sağ tarafınızda ileri-geri olarak vitesi ayarlayabileceğiniz yuvarlak bir kontrol ünitesi, solda ise sürüş modları için ayrılmış vites ile aynı yapıda bir sürüş modu kontrolcüsü bulunuyor. Koltuklara baktığımızda, marka, koltukların "İtalyan işçiliğinin zirvesini temsil ettiğini" söylüyor.
Üretim
Battista'dan tam olarak 150 adet üretilecek. Bu araçların 50'si Avrupa'ya 50'si Asya'ya diğer 50'si ise ABD'ye gidecek. Araçların 2020 yılı içerisinde teslimi planlansa da oluşan virüs süreci yüzünden ve üretim aksaklılarından dolayı istenilen sonuca tam olarak ulaşılamadı.
Comments powered by CComment