2019 yılının 27 Aralık günü ülkemiz otomotiv tarihi için ciddi bir gündü. Yerli araçlarımızın halk ile ilk tanışması bu gün gerçekleşti. Bir çoğumuz ekranlara kitlenmiş büyük bir heyecan ve gururla araçları seyretmiştik. İşte tam bir yıl sonra TOGG'dan yeni haberler geldi.
Geçtiğimiz günlerde (26 Aralık) Türkiye'nin Otomobili TOGG'un resmi hesabından 27 Aralık 2020 saat 11.00'ı gösteren bir tweet yayınlandı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da yaptığı Eti Maden Lityum Üretim Tesisi açılışında TOGG ile ilgili gelişmelere yer verdi.
Yapılan açıklamada; madenden çıkan lityum madeninin, başta TOGG'un bataryaları olmak üzere telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletlerin bataryalarında kullanılacağı aktarıldı. Bunlar haricinde TOGG'un ilk seri üretilecek modelinin SUV karoser tipli olan olacağı hali hazırda bildiğimiz bilgiler arasındaydı.
Tahmin edildiği gibi 27 Aralık 2020'de yayınlanan videoda ve yapılan basın toplantısında bir yılda meydana gelen gelişmeler aktarıldı. Videoya ve Üst Yönetici Gürcan Karakaş'ın açıklamalarına geçelim.
Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 Türkiye’ye ait #DoğuştanElektrikli #TOGG ile tanıştığınız #YeniLigeYolculukBuluşması üzerinden tam bir yıl geçti.
#YeniLigde1Yıl boyunca işte bunları yaptık
Gürcan Karakaş:
Pazara çıktığımızda karşımızda elektrikli araçtan çok C segmentindeki içten yanmalı SUV araçlar olacak. Dolayısıyla bizim fiyat açısından da onlarla rekabet edebiliyor olmamız lazım. İnanın gözümüze uyku girmiyor heyecandan. Tüm heyecanımızla devam ediyoruz. Çünkü bir taraftan üzerimizdeki sorumluluğun yerine getirilmesi için ama bir taraftan da gerçek anlamda dünyadaki fırsat penceresinin doğru zamanında sadece Türkiye’ye değil dünyaya da açılmak için çalışıyoruz.
Bahsedilen C SUV segmentinde içten yanmalı modellerin son dönemlerdeki en iyi temsilcilerinden biri Peugeot 3008, dolayısı ile bahsedilen fiyatların 400 bin ve 600 bin TL bandında geniş bir skalada olduğunu bu modellere bakarak söylemek mümkün.
Ama daha çevik bir firma olmamız, daha yalın bir firma olmamız, her şeyin tek çatı altında olması nedeniyle de çok hızlı kararlar vererek hemen uyum sağladık ve adım adım uyguladığımız planlarla içerisinde bizim için önemli olan kilometre taşı diyebileceğimiz iki konuyu başarıyla arkamızda bıraktık.
Gürcan Karakaş'ın Bahsettiği Adımlar:
Bunlardan birincisi Gemlik’teki tesisimizin inşasının başlamasıydı, ikincisi de yine projemiz çerçevesinde batarya teknolojileri konusunda dünyada en iyilerden birisi olan, bize göre en iyisi olan Farasis firmasıyla da ortak girişim konusunda anlaşmamız ve bunun niyetini de bir niyet mektubuyla açıklamamız oldu. Onun haricinde hızlıca şöyle bir üzerinden geçecek olursak bu planda neler vardı? Bir; ürünümüzle ilgili olan teknik konuların yanında tedarikçi seçimlerinin tamamlanması vardı. Bunu tamamladık.
İkincisi; tedarikçilerle beraber fonksiyon testleri, ilk numuneler, prototipler üzerinde çalışmaya başladık. Ve tabii hepsinin yanında, markamızı geliştirmek, güçlendirmek konusunda faaliyetlerimiz oldu. Bir de mobilite ekosistemi var, biliyorsunuz bizim akıllı cihazımızın, otomobilin yanında onunla beraber oluşturduğumuz, Türkiye Mobilite Ekosistemi’nin çekirdeği diyoruz, mobilite ekosisteminin ilk kademelerinin uygulanması vardı. Örneğin, buraya dahil olacak, bize değer katacak, bizimle beraber ülkemize değer katacak start-up’ların seçimi vardı ve bunların üzerinde adım adım ilerliyoruz.
Bunlara ek olarak fabrikanın kurulduğu Gemlik bölgesindeki deprem riskinden dolayı, yapılan temel güçlendirme çalışmaları da özellikle vurgulandı. Aynı zamanda tesiste olacak boyahane gibi çeşitli bölümlerin siparişleri de verilmiş durumda.
TOGG Modelleri Pandemi Sonrası Hayat İçin Özel Detaylar İçeriyor
Karakaş, salgın döneminde araca yeni bir özellik ekleme planları olup olmadığına ilişkin sorulan soru üzerine, üzerinde çalıştıkları bazı fonksiyonlar olduğunu belirterek, değerlendirmelerde bulundu.
Takdir edersiniz ki rekabet avantajı nedeniyle çok daha fazla detayını söylemememiz gerekiyor. Ama biz bunu çok inceledik. İnsanlar davranış olarak pandemiden sonra neleri ön planda tutuyor ve nelere önem veriyor diye. Onlarla ilgili 1-2 uygulamamız olacak, bunun şimdiden haberini verebiliriz.
İki; bu öyle bir iki senelik bir mesele de olmayacak. Kuvvetle muhtemel önümüzdeki dönemlerde ihtiyaçlar o çerçevede şekillenecek. Özellikle mobilite ekosistemi çerçevesindeki bizim aradığımız start-up’lardan şöyle bir kesit bakacak olursak bunların içerisinde sağlık teknolojisi açısından çalışanlar da var. Dolayısıyla orada müthiş güzel fikirler var zaten mobilite ekosistemdeki start-up’larla gelen güzellik burada.
3 Yılda %68 Yerlilik Hedefleniyor
Gürcan Karakaş, açıklamalarının devamında yerli otomobilin yerlilik miktarının ilk aşamalarda %51 oranında, 3 sene gibi kısa bir süre içerisinde de %68’lere ulaşmış oranda olacağını hatırlattı. Buna örnek olarak da ülkemizde yıllardır üretilen binek araçların yerlilik oranlarının %20-%60 arasında değiştiğini belirtti.
Beyin Göçü Yapan Mühendisler, Bu Proje İçin Geri Geliyor
TOGG olarak tüm çalışanları büyük bir titizlikle seçtiklerini aktaran Karakaş, şu şekilde konuştu;
Yola çıktığımızda şunun farkındaydık; bir, küresel rekabeti yakalayabilmek için ortalamanın üzerinde bir performans, ortalamanın üzerinde bir tecrübe ve ortalamanın üzerinde bir yetkinlikle yola çıkmamız lazım. Bunu yapabilmek için de ülkemizde en iyi ürün geliştirme mühendisleri, en iyi kalite mühendisleri, en iyi teknik satın alıcıları, en iyi marka yöneticileri, işlerindeki en iyileri bulmak üzere yola çıktık, büyüteçle aradık, cımbızla çektik. Hepsini Türkiye'de bulamadık işin gerçeği.
Çünkü henüz Türkiye'de o tür teknolojiler olmadığı için yurt dışına baktık, oraya Türkiye’den gitmiş, o şirketlerde çalışmış, o tecrübeleri edinmiş arkadaşlar bulduk ve şu an itibariyle 14'ü halihazırda çalışıyor bizimle. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde de 3'ü daha Türkiye’ye geri gelmek üzere mutabakat sağladığımız arkadaşlarımız var. Bu bizim için büyük bir zenginlik.
Şarj İstasyonları ve Altyapıdan Bahsedildi
Bunun doğru zamanı ne zamandır diye bakacak olursak, araçlar piyasaya çıkmaya başladığı andan itibaren o şarj istasyonlarının alt yapısının oluşmuş olması lazım. Zaten baktığınızda bu konuda nasıl projemizle ilgili devletimizle ve devletin yönetim birimlerinde bir fikir birliği varsa, şarj istasyonları konusunda da var ve 2022’nin sonunda şarj istasyonu altyapısı hazır olacak şekilde herkes harı harıl çalışıyor.
Comments powered by CComment