Yeni Mazda MX-30

Yeni Mazda MX-30

Mazda'nın ilk elektrikli SUV modeli MX-30 2022 yılı için bir takım güncellemeler aldı. Sade bir dış ve iç tasarıma sahip olan Yeni Mazda MX-30'da bizi neler bekliyor? Detaylar haberimizde!

2022'de Yenilikler Neler?

Mazda'nın gelecekte tamamen elektriğe dönüşecek ürün portföyünün ilk elektrikli modeli MX-30 piyasaya çıktığı ilk günden bu yana oldukça başarılı satış rakamları yakaladı.

En sıkı rakipleri arasında BMW i3 bulunan Yeni MX-30'un yan tarafta RX-8'ten hatırladığımız ikinci kapı detayı ve sadelikten yana tasarımıyla rakipleriyle arasındaki farkı her geçen gün kapattığını izliyoruz.

160 Km elektrikli menzile izin veren 30.0 kWh'lık pilleri ve 143 beygir gücündeki önden çeker elektrikli motoruyla Chevrolet Bolt, Ford Mustang Mach-E veya Tesla Model 3 gibi diğer elektrikli rakiplerine göre daha mütevazı olması onun tek dezavantajı.

2022 yılında gelecek güncellemeler arasında tasarımın önüne geçen detaylar bulunuyor. Mazda'nın ilk elektrikli SUV modeli olan MX-30 teknik açıdan karşılaştırıldığında içten yanmalı motora sahip CX-30 ile aynı boyutları sunuyor.

Yeni yılda gelen güncellemelerin arasında Premium Plus isimli bir donanım paketi yer alıyor. Ancak bu paket ile birlikte ekonomik olmayı bırakan MX-30, fiyatıyla lüks rakiplerine yaklaşmayı başarıyor.

Buna ek olarak, Premium Plus paketiyle birlikte, aktif kör nokta uyarı sistemi, ön çapraz trafik uyarısı, 12 hoparlörlü BOSE stereo ses sistemi, ısıtmalı direksiyon simidi, 360 derece kamera sistemi ve çok daha fazla özellik standart olarak geliyor.

Motor, Şanzıman ve Performans

Tamamen elektrikli olan Yeni Mazda MX-30'un kaputunun altında tüm gücü ön tekerleklere aktaran 143 beygirlik bir motor bulunuyor. Dört tekerden çekiş sistemi isteyenleri biraz üzecek olsa da Yeni MX-30'da dört çeker seçeneği henüz bulunmuyor.

Geçtiğimiz aylarda Mazda efsanesi Wankel motorunun elektrikli motoru şarj ederek daha uzun menzil üretebileceğinden bahsetmiştik. Dört tekerden çekiş sisteminin de Wankel motorunun gelişine saklandığını umuyoruz.

Performans tarafında Yeni Mazda MX-30 düşük beygir sayısından da anlaşılacağı gibi elektriğin nimetlerinden tam anlamıyla faydalanmamıza izin vermiyor. Buna karşın oldukça hassas direksiyon hakimiyeti ve oynak şasi Mazda'dan beklendiği şekilde bizi şaşırtmıyor.

Menzil Şarj ve Pil Ömrü

Diğer elektrikli otomobillerle karşılaştırıldığında Yeni Mazda MX-30'un 30.0 kWh'lık pilleri biraz küçük kalıyor. Sürüş menzilinin şarj başına 160 Km olduğu Yeni MX-30'un uzun yol performansı tahmin edileceği gibi pek de iyi değil.

Hyundai'nin Kona Electric modeliyle kıyaslandığında neredeyse yarı yarıya bir menzil oranı sunan MX-30 düşük menzil uzunluğu nedeniyle tercih edilme konusunda biraz sorun yaşayabilir.

İç Mekan ve Konfor Öğeleri

Yeni Mazda MX-30'un iç mekanının tamamında geri dönüşümden elde edilmiş materyaller kullanılıyor. Deri ve türevlerinin pek kullanılmadığı iç mekanda kendinizi oldukça ferah hissediyorsunuz.

Bunlara ek olarak standart olarak sunulan ısıtmalı ön koltuklar, elektrikli açılır cam tavan, otomatik kararan dikiz aynası ve daha fazlasına MX-30'da sahip olabilirsiniz.

Bilgi Eğlence ve Bağlantı

Yeni MX-30'un klima kontrollerini ve dijital medya yönetimini içeren ön konsolun tasarımı oldukça iyi. Konsolun içinden çıkıyormuşcasına konumlandırılmış Yeni MX-30'un 8.8 inç büyüklüğündeki multimedya ekranı gayet kullanışlı duruyor.

Bu ekran üzerinden navigasyon hizmetinden faydalanabilirken, Apple CarPlay ve Android Auto bağlantı özelliklerine de erişebilirsiniz.

Güvenlik ve Sürücü Yardımcı Özellikleri

Mazda'nın i-Activsemse adını verdiği gelişmiş sürücü yardımcı özellikleri sayesinde herhangi bir kaza anında en güvenli şekilde araç içinden çıkmanız hedefleniyor. Buna ek olarak bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan çarpışma testlerinden başarılı şekilde ayrılmayı başaran Yeni MX-30 güvenlik konusunda aklımızda hiçbir soru işareti bırakmıyor.

Yeni Mazda MX-30'da standart olarak sunulan güvenlik özellikleri ise şu şekilde;

  • Yaya algılamalı otomatik acil frenleme
  • Şeritte kalma yardımı ile şeritten ayrılma uyarısı
  • Adaptif hız sabitleyici

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yaşayan Efsane Mazda MX-5 Miata

Yaşayan Efsane Mazda MX-5 Miata

2021 Mazda 6

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us