Lotus'un Jübile Modeli, Emira Tanıtıldı

Lotus'un Jübile Modeli, Emira Tanıtıldı

İngiliz kökenli Lotus markası, otomobil severler için ayrı bir konumda. Otomobilleri hızlandırmak için güçlerini artırmak yerine ağırlıklarını azaltmak ile uğraşan ve çok başarılı olan marka geçmişteki modelleri ile efsane olmuş durumda. Lotus'un içten yanmalılar için jübile modeli olan Emira ise AMG dokunuşları ile şimdiden mükemmel bir koleksiyon parçası. Gelin kapanan bir devrin detaylarına göz atalım.

Evija Yansımalı Hatlar

Lotus Emira son dönemlerde gördüğüm en zarif tasarımlardan biri olabilir, akıcı hatlar ile oluşturulan tasarım, dönemimiz abartılı spor modelleri gibi gözümüzü tırmalamıyor ve yormuyor. Ön yüzde tamamen düz kaput ve yandaki iki hava girişi, sade farlarla birleştiğinde saatlerce izlenebilecek bir görüntü yaratıyor.

Yandan bakıldığında ise birçok hattın bulunduğu otomobil, büyük hava girişiyle dikkatleri çekiyor. Burada oluşan yoğun hatlar tasarıma başarılı şekilde entegre edildiğinden otomobilden bağımsız durmuyor ve rahatsız edici gözükmüyor.

Kişisel eleştirim ise jantlar yönünde olacak, bu kadar ikonik bir markanın bu kadar basit ve göz doldurmayan bir jant yapısı kullanması pek hoşuma gitmedi. Bunlar haricinde jantların ardında gösterilmek istenen kaliperler hoş duruyor.

Emira'nın en etkileyici kısmı arka profili, burada devasa boyutlarda iki hava kanalı, fonksiyonel ve yine devasa boyutlarda bir difüzör, kendileri kadar devasa olmayan çok şık arka aydınlatma gruplarıyla tamamlanıyorlar.

İç Mekan Detayları

Model dışarıda olduğu gibi içeride de sade, şık ve işlevsel. Sürücünün önüne konumlandırılan 12.3 inç boyutunda gösterge ekranı yol bilgilerini sunarken, 10.25 inç boyutlu multimedya paneli ise Andorid Auto ve Apple CarPlay desteği ile keyifli bir yolculuk sunmayı hedefliyor. Tabii konu bir Lotus olunca keyif unsuru multimedyadan çok sürüş oluyor, bunun için ise 12 yönlü ayarlanabilir koltuklar ihtiyaçlarınızı karşılamak için yerini alıyor. Aynı zamanda pek de umrumuzda olmayan hız sabitleyici ve ambiyans ışığı gibi detaylar kendisine yer buluyor.

Donanımlarda ise ön-arka park sensörleri, katlanabilir elektrikli aynalar, otomatik kararan iç dikiz aynası, anahtarsız çalıştırma, yağmur sensörü, perde hava yastıkları gibi detaylar bulunuyor. Bunlar haricinde Lotus sürücü paketini satın aldığınızda launch control özelliği aktif hale geliyor.

Bir Lotus sever olarak bu özelliklerin %70 gereksiz olduğunu eklemek istiyorum, Lotus'u seven kitle saf sürüş keyfi ve mekanik hazla muhatap olan insanlar. Çoğu donanım çıkartılıp standartta launch control olmasını tercih edebilirdim. Tekrardan vurgulamakta fayda var, bunlar benim fikirlerim...

AMG İmzalı Motor

Emira iki motor seçeneği ile tercih edilebiliyor, bunlardan biri Mercedes-Benz A Serisi'nin AMG versiyonlarında kullanılan 2.0 litre hacmindeki ünite. Emira'ya 300 beygir güç verecek motor, 7 ileri otomatik şanzıman ile kombine edilmiş durumda, bu şartlarda 0-100 hızlanmasını ise 4,5 saniye gibi bir sürede tamamlıyor.

Diğer seçenek ise Lotus modellerinde görmeye alışık olduğumuz 3.5 litre altı silindir Toyota logolu ünite. Bu motor modele 400 beygir güç sunarken 430 Nm tork vaat ediyor. 6 ileri otomatik veya aynı oranda ayarlanmış 6 ileri manuel şanzıman ile alınabilen bu seçenek otomobilin 0-100 hızlanmasını yarım saniye iyileştiriyor ve 4 saniyeye indiriyor. Emira'nın son hızı ise 290 km/s olarak belirtiliyor.

Konu Lotus olduğunda en önemli noktalardan biri olan hafiflik donanımlara bakıldığında fazla umursanmamış, en hafif hali ile 1.405 kilogram ağırlığa sahip olan model, ağırlık için klimadan dahi taviz verilen diğer kardeşlerinin yanında biraz çıkıntılık yapıyor. Fakat yine de performansta bir şey kaybetmiyor...

Emira'nın Rakipleri Hangi Modeller ve Fiyatı Ne?

Lotus Emira'nın rakipleri Alpine A110S ve Porsche 718 Cayman gibi modeller. Fazlasıyla sevdiğim bu ekip Türkiye'de fazla ilgi görmüyor. Bunun sebebine baktığımızda ise ülkemizde olan saçma vergilendirmeler, kur ve dolayısıyla otomobilin fiyatı oluyor. Lotus ise Emira'nın başlangıç fiyatını 60.000 pound olarak belirtiyor. Türkiye'ye gelir mi veya geldiğinde fiyatı ne olur, burası muamma...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us