Peugeot son yıllarda çıkardığı modeller ile marka algısını ciddi anlamda yükseltti, geçtiğimiz 10 yılına baktığımızda arızalarıyla anılan bir markadan, prestijini konuşturan bir marka haline geldi. Bu imajı sayesinde her modeli merakla beklenen Peugeot en yüksek rekabetin yaşandığı segmentlerden biri olan C-segmentindeki temsilcisi 308'i yeni kasası ile tanıttı.
Büyüleyici Tasarım
Peugeot gerçekten keskin hatları ile etkileyici tasarımlar yaratıyor, kendi fikrimi belirtmem gerekirse yakalanan casus fotoğraflar ve tahmini görseller ışığında iyi bir tasarım bekliyordum fakat hayal edebileceğimin üzerinde bir görüntü ile karşılaştım.
Epey büyüyen ön panjur ve kaplan dişi formlu farlar, yeni logonun katkısı ile ön yüzü çok agresif bir hale getirmiş.
308'e yan yüzden baktığınızda ilk göze çarpan detay ön çamurluklardaki yeni logo detayları, bir Peugeot modelinde ilk kez kullanılan bu detay modelin sportif görünümüne destek sağlamış.
Otomobilin arkasında ortadan birleşen piano black renkli arka aydınlatma grubu kapalı pozisyondayken bile hoş bir görüntü sağlıyor, kaplan pençesi adı verilen yapısı modeli diğer otomobillerden ayırt etmenizi kolaylaştırıyor. Sahte egzoz uçlarını barındıran difüzör bütüne hakim olan sportifliği tamamlarken, sahte olmasının verdiği rahatsızlık hissini üzerimden alamıyor.
Boyutlar
Yeni 308 selefine göre ciddi anlamda büyümüş. 308 artık 12 santim daha uzun, 5 santim daha geniş ve 2 santim daha alçak. Bu rakamlar baktığınızda çok büyük gelmiyor olabilir fakat otomobil sektöründe değişen her santim çok büyük farklara yol açıyor.
55 mm genişleyen aks mesafesi sayesinde arka tarafta oturanlar uzun yolculuklarda daha rahat seyahat edebilecekler. Artan rakamların gölgesinde 308'in kan kaybettiği nadir yerlerden biri ise bagaj hacmi, 8 litre küçülen bagaj 420 litreden 412 litre seviyelerine düşüyor fakat bu farkın günlük hayatta bir dezavantaja yol açacağını düşünmüyorum. Koltukları yatırdığınızda ulaşabildiğiniz maksimum bagaj hacmi ise 1.323 litre...
İç Mekan
Yeni 308'in iç mekanı, ilk olarak önceki neslinde gördüğümüz i-Cockpit yapısı ile geliyor. Peugeot, VAG grubunda gördüğümüz örneklerde olduğu gibi 308'de vites koluna veda etmiş ve şanzıman küçük bir kontrolcü ile yönetiliyor.
308'in iç saklama bölümleri oldukça yoğun, 34 litreye ulaşan iç depolama hacminin yansımalarını net şekilde görüyoruz. Ön panelde bulunan hızlı şarj ünitesi telefonunuzun yerini belirlerken kol dayamada, ön panelde, kapıların yanlarında bulunan cepler sayesinde elinizdeki eşyalar kolayca etrafa yerleştirilebiliyor ve kullanışlılığı vurguluyor...
i-Cockpit Yapısı
i-Cockpit: sürücüye, sürüşe ve pratikliğe yönelik bir yapı. 10 inç boyutundaki gösterge paneli ve multimedya ekranı size otomobil ile ilgili bilgileri aktarıyor ve kontrolleri yapmanızı sağlıyor. Özellikle multimedya ekranında bulunan Apple CarPlay ve Android Auto zaten sınıfın gereklilikleri haline gelmişken, öncesinde Egea'da da gördüğümüz multimedyaya 2 telefon bağlanabilmesi gibi özellikler dikkat çekici.
Diğer Peugeot modellerinde gördüğümüz piano tipi tuşlar klima radyo gibi kontrollerin kısa yolları olma görevini üstleniyor ve kişisel olarak konfigüre edilebiliyor. Diğer markalarda gördüğümüz sesli asistan özelliği Pegueot'nun bu modelinde de kendine yer buluyor ve "OK Peuegot" komutu ile devreye giriyor.
Sürüş Destek Sistemleri
308 sürüş destek sistemleri konusunda epey iddialı bir model. "Drive Assist 2.0" adı verilen asistan paketi ile markanın da iddiası ile 308 yarı otonom sürüş gerçekleştirebiliyor.
- Dur/kalk özellikli Adaptif Hız Sabitleyici
- Şerit Takip Asistanı
- 70-180 km/h arasında çalışan ve sürücünün şerit değiştirme manevralarına yardımcı olan Sollama Asistanı
- Sürücüye ivmelenme ve yavaşlama konusunda tavsiye veren Akıllı Trafik İşareti Tanıma Sistemi
- 180 km/h hıza kadar çalışan ve hızın doğru belirlenmesine yardımcı olan Viraj Alma Asistanı
gibi özellikler artık sürüşte katkı payınızı düşürürken insan hatasını en aza indirmeyi ve kazaları önlerken konfor sunmayı hedefliyor...
Motorlar
308 modüler platformu sayesinde içten yanmalı, hibrit ve elektrikli motorlar ile kombine edilebiliyor. Elektrikli seçenek için kesin bir veri olmasada şarj edilebilir hibrit ve içten yanmalı motorların detaylarına hakimiz.
Şarj Edilebilir Hibrit Seçenekler
Öncelikle bilmeyenler için şarj edilebilir hibrit motorların standart hibrit motorlardan farkına değinelim. Şarj edilebilir hibrit, standart hibritlerden farklı olarak şarj olma gereksinimi duyuyor ve içten yanmalı motordan destek almadan yol alabiliyor, standart hibrit motorlarda ise şarj gereksiniminiz yok ve içten yanmalı motordan bağımsız yol alamıyorsunuz.
Plug-in hibrit seçenek ile kombine edilen motor 1.6 PureTech ve EAT8 otomatik ikilisi. Değişken unsur ise motordan alınan beygir gücü.
İlk seçenek olan 1.6 PureTech e-EAT8 seçenek totalde hibrit desteği ile 225 beygir güç veriyor, bu gücün 180 beygiri içten yanmalı motordan sağlanırken kalan 45 beygir elektrik desteği ile geliyor. 308 bu seçenekte sadece elektrik ile 59 kilometre yol kat edebiliyor.
İkinci ve daha güçsüz olan seçenek aynı motor ve şanzıman ile totalde 180 beygir güç elde ediyor. Bu gücün 150 beygiri içten yanmalı motordan gelirken 30 beygiri elektrikli motorun desteği. Model diğer versiyondan 1 kilometre daha uzun menzili ile sadece elektrik modunda 60 kilometre yol kat edebiliyor.
308'i hibrit olarak satın aldığınızda ortaya çıkan dezavantaj 361 litreye kadar küçülen bagaj hacmi. Bunun yanına taşıdığınız şarj kabloları eklendiğinde bagajınızdan biraz taviz vererek özellikle şehir içinde ciddi bir ekonomi sağlayabilirsiniz.
Kablolardan bahsetmişken buradaki önemli detay 2 kablo opsiyonunuz olması. Hibrit 308'i normalde 3,7 kW aktarabilen bir kablo ile satın alabiliyorsunuz fakat opsiyonel olarak 7,4 kW bir seçenek de sunuluyor. Şarj edilebilir bir 308 satın aldığınızda 3,8 kW kablo ile priz akımı kullanırsanız otomobili 7 saat 5 dakikada tamamen şarj edebiliyorsunuz. Diğer ve hızlı seçeneğe yönelirseniz de 308'i en hızlı şekilde 7,4 kW kablo ve Wall Box ile 1 saat 55 dakikada şarj edebilirsiniz.
İçten Yanmalı Seçenekler
308'i içten yanmalı motor ile almak istediğinizde karşınızda 2 güç ünitesi, 2 şanzıman seçeneği fakat 5 kombin var.
1.2 Puretech ve Seçenekleri:
3 silindirli bu motoru 110 ve 130 beygir seçenekler ile 6 ileri manuel şanzımanlı olarak satın alabiliyorsunuz. Buradaki beygir opsiyonundan dolayı bu 2 seçenekli bir durum.
Bu üniteyi otomatik şanzıman ile tercih etmek istediğinizde karşınızda EAT8 şanzıman oluyor, 130 beygirlik güçlü motor ile alınabilecek olan bu seçenek büyük ihtimal ülkemizde en çok ilgi gören olacak...
1.5 BlueHDi ve Seçenekleri:
1.5 dizel motoru manuel ve otomatik olarak 2 farklı kombin ile alabiliyorsunuz. 130 beygir gücündeki bu ünite 4 silindirli. Tercihinize göre 6 ileri manuel ya da EAT8 bu motora eşlikçi olabiliyor.
Yeni 308 Ne Zaman Satışa Çıkacak?
Marka Yeni 308'in Eylül 2021 itibari ile satın alınabileceğini söylüyor. Model dünya pazarında çıktığı anda Türkiye'ye gelmediğinden arada oluşacak bekleme süresinin az olmasını ümit ediyoruz. Marka içerisinde son dönemde 208'de marka dışında ise rakibi Golf'de oluşan cinsten bir boşluk oluşursa markanın kaybı büyük olacaktır.
Comments powered by CComment