Yılın Otomobili Peugeot 208 Türkiye'de!

PSA grubundan Peugeot her geçen gün gücüne güç katmaya devam ediyor! Yeni makyajlı 3008, makyajsız 3008, Yeni 2008, Yeni 508, 5008 ve ticari kategorisinde Yeni Rifter'dan sonra B segmentinde dengeleri sarsmaya 208 ile geliyor!

Yeni tasarım dilini minimalize şekilde 208'e entegre eden Fransız otomobil üreticisi bu tasarım diline oldukça olumlu eleştiri aldı. İç tasarımda da i-Cockpit tasarımını çok güzel bir şekilde araca işlemişler. Bu güzel uğraşların sonucu olarak Yeni 208, 2020 yılında Car Of The Year (Yılın Arabası) ödülünü almayı başardı.

Opel'i de bünyesine katan PSA grubu, Yeni Corsa'da kullandığı motorları 208'de de kullanıyor. 2008'in alt yapısıyla üretilen Yeni 208 önceki neslinden çok farklı.

Dış tasarımda sportifliğini aslan pençesi gündüz ledleriyle belli ediyor. Bütün donanım seviyelerinde standart olan aslan pençesi gündüz ledleri, GT Line ve GT donanım seviyesinde Full LED far teknolojisi ile desteklenip far camının arkasında 3 çentikli gündüz farlarıyla daha da şık bir hâl alıyor.

Otomobilin detaylarına girmeden size şu detaydan bahsetmek istiyorum: GT ve GT Line karmaşası. İkisi aslında 208'in gırtlak dolusu paketi anlamına geliyor. Ama 2020 yılı içerisinde fabrikadan çıkanlar GT Line, 2021 yılında üretilenler ise GT donanım ismi altında satılacak.

Aralarındaki tek fark GT Line'da kör nokta uyarı sistemi yok. Onun dışında iki donanım seviyesi de aslında birbirinin aynısı. 2021'in ilk aylarında bazı bayilerde GT Line paketini görebilirsiniz. Şubattan sonra alacağınız tüm full paketler GT ismiyle satışta olacak.

Ön far grubunun yanı sıra krom ve parlak siyah detaylı geniş bir ön ızgara ve ortaya çukurlaşarak gömülen "aslan" logosu arabaya dokundurulan 3D detaylardan biri. Tamponun üstüne de 508'de olduğu gibi 208 logosu konumlandırılmış.

Yan tarafa geçtiğimizde GT ve GT Line paketlerinde araçta 17 inçlik alaşım jantlar geliyor. Active ve Allure paketlerde ise 16 inç alaşım jantlar bizleri karşılıyor. Yine full pakete özel olarak parlak siyah ayna kapakları ve belki en önemli detaylardan olan parlak siyah dodikler.

SUV tipi araçlarda rastladığımız dodikler 208'de de kullanılmış ve aracın çamurluklarını dolgun göstererek biraz daha kaslı gözükmesini sağlamış. Full pakete özel olarak arka camlar karartmalı geliyor bunu da belirtelim.

Arka tarafa yöneldiğimizde aslan pençesi stop grubu ve bunları birleştiren parlak siyah kuşak en dikkat çeken tasarım ögesi. Peugeot yazısı da kuşağın ortasında konumlandırılmış durumda. Bagaj ise manuel şekilde açılıyor ve 311 litrelik hacme sahip, arka koltuklar yatırılarak bagaj hacmi arttırılabiliyor.

Tasarımcılar tutulan 3008'in far grubunu alıp minimalize edip yerleştirmişler ve 208'e oldukça yakışmış. GT ve GT Line paketlerine özel olarak gelen parlak siyah tavan, cam tavanı da içeriyor aynı zamanda ve parlak siyah bir spoiler da ekleniyor.

Parlak siyah detaylar aşağılara indikçe de devam ediyor. Difüzör, parlak siyah ve full paketine özel olarak çift çıkış hasret kaldığımız gerçek egzoz çıkışlarıyla geliyor. 130 beygirlik versiyonda çift çıkış, 100 beygirlik versiyonda ise tek çıkış egzoz var.

Kaput altına indiğimiz zaman en boş versiyon 1.0 litrelik, 75 beygir 118 Nm tork ve 5 ileri manuel seçenekli geliyor. Ondan sonra ise 1.2 litrelik 100 beygir 205 Nm tork ve 130 beygir 230 Nm tork üreten motorlar ile satın alınabiliyor. Dizel cephesinde ise 1.5 BlueHDi 130 beygir ve 300 Nm tork üreten motorla geliyor. Bütün bu motor seçenkleri EAT8 tam otomatik şanzımanla destekleniyor.

İçeriye geçtiğimiz zaman ise sınıfının lideri olduğunu bir kere daha bizlere kanıtlayan bir tasarımla karşılaşıyoruz ve kendimizi i-Cockpit'in büyüsüne kaptırıyoruz. Minimal direksiyon simidi ve 3D gösterge paneli oldukça geniş bilgi-eğlence sistemi tableti, iç detaylar ve daha fazlası...

Active ve Allure paketlerinde 7 inç, GT ve GT Line donanım seviyesinde 10 inç olarak gelen multimedya ekranı oldukça yardımcı olacak şekilde tasarlanmış ve tüm kabinle birikte sürücüye dönük bir tasarımı var. GT ve GT Line'a özel yarı deri yarı kumaş yeşil ipli sportif koltuklar ile gelen iç mekanda bir de 8 farklı LED aydınlatma mevcut.

B segmentinin çok dışındaymışçasına hissettiren iç mekan oldukça göz doyurucu, ferah bir tasarıma sahip. Arka yaşam alanı ise B segmenti standartlarında. Koltuk dizaynlarıyla diz mesafesi arttırılmış, 3 kişi zor durumda kısa yolculuklar dışında arkada sıkıntı çekebilir.

3D gösterge paneli alışması zor fakat alıştıktan sonra vazgeçmesi daha zor bir teknoloji. Yarı otonom sürüş desteklerini de sunan Peugeot, konfor konusunda B sınıfını aşmış diyebiliriz. Yorgunluk Tespit Sistemi (Dikkatsizlik Algılama), Adaptif Cruise Control, Dur & Kalk Fonksiyonu, Şerit Konumlama Asistanı, Aktif Şerit Takip Sistemi, Aktif Tam Durdurma Güvenlik Freni gibi yarı otonom sürüş desteklerini bizlere sunuyor.

180° Geri Görüş Kamerası, ön ve arka park sensörleri de araçta mevcut. Sportiflik hissini daha da korumak adına direksiyon arkasında yerleştirilmiş Paddle Shifter'lar (F1 Kulakçık) sportif sürüş moduna oldukça uygun. Koltukların sizi sarıp sarmalaması da ufak bir kutuda yarışıyormuşsunuz hissini oldukça arttırıyor.

Yeni Peugeout 208'in lansmana özel fiyatlandırması ise şu şekilde:

Benzin

  • Yeni 208 ACTIVE 1.2 Puretech 75hp MT5              169.000 TL
  • Yeni 208 ACTIVE 1.2 Puretech 100hp EAT8           204.500 TL
  • Yeni 208 ALLURE 1.2 Puretech 130hp EAT8          226.000 TL
  • Yeni 208 GT 1.2 Puretech 130hp EAT8                  231.000 TL

Dizel    

  • Yeni 208 ACTIVE 1.5 BlueHDi 130hp EAT8             231.500 TL

Fiyatı dudak uçuklatacak olsa da otomobil piyasası baş aşağı sallanırken Peugeot da yerini bulmak istemiş. Umarım fiyatların alım gücüne denk geldiği günleri de görüp bu güzel araçların hayalini kuran herkesin kavuştuğunu da görürüz.

Yeni Peugeot 208 oldukça başarılı ve güzel olmuş yollarda görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz!

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us