Volvo Sadece Elektrikli Araç Üretecek

Markalar değişen sektör şartları ve yasalara uygun olarak kendini güncellemeye çalışıyor. Katılaştırılmış emisyon kuralları, uygulanmaya başlayan şehir içlerine içten yanmalı motorların girme yasakları gibi bir çok etken markaları elektrikli üretime yönlendiriyor. Bu geçişin kaçınılmaz olduğunu gören markalardan Volvo elini hızlı tutmaya niyetli.

Elektriğe Dönüş?

Otomobil dünyası son zamanlarda hızlı bir geçiş içerisinde; dizellerin üretimden kaldırılıp benzinlilere dönülmesi, benzinlilere hybrit seçenekler eklenmesi ve son olarak tamamen elektriğe dönüş sektörü en  meşgul eden konuların başında.

Peki neden dönüş dedim? Elektrikli otomobiller bilinenin aksine yeni bir inovasyon değil, bu tip sistemlerle çalışan arabalar 1800lü yılların başlarında mevcuttu. 1900lerde ise zirve yapan elektrikli araba kullanımı,(o dönem için) 1908 yılında Henry Ford'un Model T'yi üretmesi ile adeta çakıldı. O dönemlerde bir elektrikli otomobil 1.750 dolar iken benzinli seçenek neredeyse üçte biri fiyatına, 650 dolardı. Bunun ardından elektrikli otomobiller tarih sayfalarında satır aralarına mahkum oldu.

100 Yıl Sonra Tekrardan

Sektörün güçlü oyuncularından Volvo bu geçişi erken yakalamak isteyenlerden, XC40 Recharge gibi modellerle adımlarını atan markanın ileriye dönük planlarında sadece elektrik ile yol alan arabalar üretmek var. Birçok otomobil üreticisi, gündemde olan büyük şehirlere içten yanmalı araçların girme yasağı konusunu bir kabus olarak görüyor. Bazı yerlerde uygulanmaya başlayan bu yasak yaygınlaştığı takdirde şu an üretimde olan modellerin satışlarının çakılması kaçınılmaz. Bu nedenle "100 yıl öncesine dönüş yapılıyor."

5 Yıl İçinde %50 Geç

Marka 2025 yılına kadar üretimin %50 bölümünü elektrikli otomobillere ayırmayı planlıyor.  CEO Hakan Samuelsson bu noktaya gelinen kadar her yıl 1 elektrikli modelin daha tanıtılacağını söylüyor.

XC40 ve Polestar 1'in temellerini oluşturan CMA platformunun sadece EV modeller için olacağı, Volvo'nun sahibi olan Geely'nin Çin'de geliştirdiği SEA platformu üzerine oluşturulacak küçük bir EV modeli geleceği bilgiler arasında.

Son "Geleneksel" XC90 Olacak

Volvo'nun son geleneksel modeli şu an bulunan XC90'ın halefi olacak; benzinli ve hybrit seçenekle gelecek olan araç Volvo için bir devrin kapanmasında son temsilci olacak.

Samuelsson, premium segment kullanıcılarının elektriğe ne kadar çabuk geçeceğini bilmediğini ve bu geçişin farklı bölgelerde farklı hızlarda olacağını dile getiriyor. 2035 yılında içten yanmalı motorların son bulacağını ve satılmayacak arabalar üretmenin stratejilerine uygun olmadığını ekleyerek şu şekilde devam ediyor:

Elektriğe daha hızlı entegre olursak yeni premium elektrikli segmentte daha güçlü konumda yer alma şansımız artar. Gelecekte premium segmentin elektrikli olacağına inanıyoruz, tüm premium otomobillerin ne zaman elektriğe geçeceğini tahmin edebilirsiniz, ancak hızlı büyümek istiyorsak bu segmente odaklanmamız gerektiği sonucuna vardık. Bizim için daralan geleneksel otomobil segmentinden pay kapmaya çalışmaktan çok daha akıllıca.

Son olarak: bunun marka tarihinde bir kez olabilecek bir fırsat olduğunu düşünüyorum diyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us