Çok silindirli araçlarda kullanılan aşırı doldurma sistemlerinden daha önceki konularımızda bahsetmiştik. Bu konumuzda ise verimi daha fazla artırmak için kullanılan çift turbo ve Bi-Turbo sisteminin kullanımından ve nasıl çalıştığından bahsedeceğim.
AMG, M178 kodlu 4.0 litre V8 Bi-Turbo
Paralel Bağlantılı Çift Turbo
Çok silindirli otomobillerde örneğin V tipi 8 silindirli bir motorda iki blok için birer tane aynı boyutta ve aynı işlevi görecek 2 tane turboşarj bulunur. Bu turboşarjlar genelde yüksek hacimli V tipi veya sıralı çok silindirli motorlarda kullanılabilir. Genel olarak daha verimli olan bu sistem de alt devirlerde bazı sistemlere göre verimsizlik gösterebilir.
Seri Kademeli Çift Turbo (Bi-Turbo)
Seri kademeli çift turboşarjlı sistemlerde ise yine 2 tane turboşarj bulunur. Ama az önce bahsettiğimiz paralel bağlı çift turbodaki gibi boyutları eşit turbolar yerine, bir tanesi büyük bir tanesi küçük iki tane turbo bulunur. Bu sistem paralel bağlantılı çift turbodan; her devirde performans, emisyon değerleri ve yakıt verimliliği ile daha üstündür diyebiliriz. Turbo lagı minimuma iner, gaz tepkileri her devirde iyileşir.
İki sistemin de kendilerine göre avantajları veya dezavantajları vardır. Bi-Turbo alt ve üst devirlerde kesintisiz verimlilik sağlayabilir. Eski otomobillerde de tercih edilse de genellikle yeni nesil otomobillerde daha çok tercih edilen Bi-Turbo sistemi, genelde ağırlığı engellemek ve maksimum verimlilik için tercih edilebilir. Eski nesil Twin Turbo ünitelerde yüksek hacim ve 4'den fazla silindire sahip olan motorlarda üst devirler çok canlı ama alt devirlere verimsiz denilebilirdi. Günümüz otomobillerinde de büyük 2 tane eşit boyutta Turboşarj kullanılsa da farklı otomobil teknolojileri ile hem alt hem üst devirlerin daha verimli olması sağlanabiliyor.
Comments powered by CComment