Diferansiyel Nedir?

Diferansiyel Nedir?

Diferansiyel tekerlere yol durumuna göre farklı değerlerde aktarım sağlayarak aracın dönüşlerinde kolaylık sağlayan mekanik dişli sistemidir. Aldığı gücü dağıtarak akslara iletir. Her iki aksla beraber çalışır. Dönme kuvveti vites kutusundan çıkarak diferansiyele aktarılır. Viraja göre bir tekere az bir tekere çok olacak şekilde ulaşır. Virajlarda zorlanmadan, aracı yoldan çıkarmadan dönüş sağlanabilir.

Önden çekişli araçlarda şanzıman yatay olarak yerleştirildiği için diferansiyel şanzımanla aynı kısımda bulunur. Akslar direkt olarak şanzıman konumundaki diferansiyele bağlıdır. Ayrıca aktarım için şaft kullanılmaz.

Arkadan itişlilerde ise şaft yardımıyla diferansiyele dikey olarak aktarılır. Diferansiyel duruma göre dağılımı yapılarak tekerlere iletilir.

Kilitli Diferansiyel

Normal diferansiyelde avantaj olarak virajlarda yol tutuşu, dönüş rahatlığı gibi etkenler bulunurken; kilitli diferansiyelde güç her iki tekere de eşit olarak aktarıldığı için savrulma, virajlarda dönüş zorluğu gibi sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu yüzden genellikle arazi araçlarında tercih edilir. Bunun sebebi ise zorlu arazi koşullarında çamura kara saplanma durumunda tekerleğin patinaja düşmeden eşit şekilde iletim sağlanır.

Artık günümüz otomobillerinde ve SUV’larda elektronik, sınırlı kaymalı gibi diferansiyel çeşitleri kullanılmaya başlandı. Maliyetleri yüksek ve sistem olarak karmaşık yapıya sahip olsalar da; yol tutuşu, sert dönüşler, zorlu arazi koşulları gibi beklentiler aynı zamanda karşılanabiliyor. 

Diferansiyel Bakımı Nasıl Olmalı?

Kullanıma bağlı olarak veya belli zamanlarda yağ değişimi yapılması gerekir. Sürekli hareketli parçalar bulunduğu için yağ özelliğini kaybederse veya kaçaklar olup yağ eksilmesi olursa sürtünmeden dolayı parçalar zarar görebilir.

Diferansiyelin Parçaları

  • Gövde
  • Ayna dişlisi
  • Mahruti dişlisi
  • Dişli kutusu
  • İstavroz dişlileri
  • Yağ tapası
  • Aks dişlileri

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us