ACC (Adaptive Cruise Control)

ACC (Adaptive Cruise Control)

Yeni nesil üst segment otomobillerde standart haline gelmeye başlamış olan, sürücü hatalarını minimuma indiren, sürücü güvenliğini ve konforunu maksimum seviyeye çıkarabilen, 1. seviye otonom sürüş olanağı sağlayabilen gelişmiş hız sabitleme sistemidir.

Radar tabanlı, lazer tabanlı ve optik sistemler olarak çeşitleri mevcuttur. 2. seviye otonom olması için de yardımcı sistemler (şerit takip vs.) kullanılır. Sistemde aracın ön kısmında; kamera, radar ve lazer sensörler bulunur. Kontrol ünitesine bağlı olarak ayarlanan hız ve zaman koşullarını göz önünde bulunduraraktan öndeki aracı takip mesafesini koruyarak, hızlanma ve yavaşlama hareketlerini algılayaraktan frenleme yaparak aracın hızını düşürür veya tekrar aynı hale getirir. Şerit takip gibi sistemlerle beraber kullanımında daha rahat, güvenli sürüş sağlarlar. Bu sayede de 2. seviye otonom sürüş sağlanabilir. Olumsuz hava şartları ve kötü yol şartlarında kullanılmaması önerilir.

Hızlanma ve yavaşlama için aracın gaz kelebeği ve fren sistemi kullanılır. Bir aktüatör yardımıyla gaz kelebeğine müdahale edilerek aracın hava girişini keserek yavaşlamayı veya hızlanmayı sağlayabilir. Gaz kelebeği ile tam yavaşlama verimli olmadığı için hafif frenleme ile müdahale edilir. ABS, TCS sistemleri ile eş zamanlı çalışarak alınan sinyaller fren merkezinden fren hidroliğini selenoid valfler aracılığı ile tekerlere pompalamasını ileterek hafif frenleme sağlar.

Sistemin devre dışı kaldığı durumlar ise; aracın hızının yükseltilmesi, frenleme yapılması ve seyir halinde sistem aktif konumdayken öndeki araç belirlenen hızdan daha yavaş gitmesi halinde devre dışı kalır.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us