Redline (Devir Kesici) Ne İşe Yarar?

Redline (Devir Kesici) Ne İşe Yarar?

Redline, halk diliyle devir kesici olarak bilinen, içten yanmalı motorların, motor elemanlarının zarar görmeyeceği bir devir bandında belirlenen devrin üstüne çıkmasını engelleyen, bunu mekanik veya elektronik olarak gerçekleştiren sistemdir.

Redline her araçta farklı olarak bulunabilir. Yakıt sistemlerine göre, özellikle dizel araçlarda redline benzinli motorlara göre daha düşük devirlerde bulunabilir. Bunun sebebi yakıt çeşidi, yakıt sistemleri olabilir. İçten yanmalı motorlarda redline, karbüratörlü araçlarda yakıt akışını keserek, enjeksiyonlu araçlarda ise Elektronik Kontrol Ünitesi vasıtasıyla yakıt hattına müdahale ederek, ateşlemeyi keserek motorun stop etmeden o devir bandının üzerine çıkması engellenir.

Genellikle gösterge tablosunda o belirlenmiş devirden sonra kırmızı şekilde gösterilir. Atmosferik motorlar genellikle maksimum beygir gücüne redlineda ulaşır. Motoru redlineda tutmak motora aşırı derecede zarar vermez. Ama uzun vadede belirlenmiş devirde araç kullanmak veya araç sabitken motoru maksimum devirde tutmak motor içerisindeki elemanlara zarar verebilmesi muhtemeldir.

Farklı otomobillerde sınırlanmış devrin farklı olma sebebi motorun zarar görmeyeceği devir olduğu için yakıt ve besleme sistemi aynı olsa bile farklılık gösterebilir. Normal bir atmosferik benzinli motorda Redline 6000rpm, 7000rpm iken farklı motorlarda, (örneğin Süper Sport otomobillerde) 9000rpm ila 10000rpm’lere kadar çıkabilir. Motosikletlerde ise 19000rpm’lere kadar yükselebilir.

Ateşlemeyi keserek gerçekleşen devir kesici sistem, ateşleme kesilince yakıt yollanmaya devam edeceği için katalizöre zarar verebilir ve motorun daha çok ısınması gerçekleşir. Bu yüzden de emisyon normları için yeni nesillerde pek tercih edilmez.

After market olarak da motorlara eklenebilen bu sistem röleler yardımıyla devreye girer. Ama orijinal olan sistemler motorun tüm değerlerine göre belirlendiği için üniversal ürünlerin tercih edilmemesi mantıklıdır.

İptal edilmesi kesinlikle sakıncalıdır. Aksi takdirde motor çok hızlı döneceği için supapların pistonlarla çarpışma ihtimali ve motor elemanlarının zarar görmesi muhtemeldir.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us