Merakla Beklenen Yeni BMW M3 ve M4 Tanıtıldı

Beklenen an geldi ve Yeni BMW M3 sonunda bizlerle buluştu. İlk görseller çıktığı anda yine kitleleri ikiye ayıran bir tasarımla hepimizi şaşırtan BMW M3, her makyajda biraz daha büyüyen ikonik BMW böbrekleri için adeta "bu kadar da olmaz" dedirtti. Sevindirici haber ise artık caddelerde bagaj kapağında M3 logosu gördüğümüz bir BMW'nin gerçek bir M3 olduğundan emin olacağız.

Yeni BMW M3 ile beraber bir diğer BMW ikoniği olan M4 de tanıtıldı. Aynı tasarım çizgilerini taşıması bir M4’ten daha çok M3 Coupe gibi görünmesine sebep olurken Coupe otomobil hazzını yaşamak isteyenler için tüm dikkatleri üstüne çekecek dikkat çekici tasarımıyla sizi kendine aşık etmeyi başarıyor.

Tıpkı Yeni BMW M3’te olduğu gibi önceki nesline kesinlikle benzemeyen Yeni BMW M4 Coupe, markanın Yeni BMW M3 ve M4 ile başlattığı ve tüm dünyada bir akım haline gelen Retro konsept tasarım dilinden nasibini almış gözüküyor.

İki modelin de lansmanında kullanılan ve otomobillerin yırtıcı doğasına hitap eden renkler; 'Man Grün' ile yeşilin en yırtıcı tonuna eşlik ederken, 'Paulo Gelp' ile sarının adeta bizi 'hazırlanmaya' davet eden duruşu en az Yeni BMW M3 ve M4 kadar dikkat çekiyor.

Standart bir BMW 3 veya 4 serisine göre dışardan bakıldığında çok farklı ve heybetli görünen Yeni BMW M3-M4, 7 Serisi'nden miras olarak aldığı büyük böbrek tasarımını, tamponu yukardan aşağıya tamamen kaplayan devasa böbrekleriyle devam ettiriyor. Bu sayede YENİ BMW M3 ve BMW M4 tüm ilgiyi üzerine çekmeyi başarıyor. Böbreklerin, tamponun büyük bir kısmını kaplaması, önden bakıldığında sade fakat yırtıcı bir görünüm kazanmasına neden oluyor.

Yandan baktığımızda önden gelen çizgileri kısmen düzleştirip aerodinamik olarak optimize edilen siluetini, tamamen karbondan yapılmış tavan ile süsleyen Yeni BMW M3 Competition Sedan ve Yeni BMW M4 Competition, ağırlık merkezini otomobilin alt kısmına doğru ileterek hızlanma ve yavaşlamada performans sağlarken, sert virajlara güvenle girebilmeyi sağlıyor.

Yeni BMW M3 ve M4 'de aynı tasarım dilinin kullanılması ile, önden bakıldığında kesinlikle onları birbirinden ayıramazken, arka tarafta işler daha rahat ilerliyor. Gözümüze çarpan en büyük fark; yeni BMW M4 Coupe'da yer alan LED stoplar. Yeni M3’te L şeklindeki stoplara göre dalgalı olan Led Stoplar hemen gözümüze çarpıyor.

Yeni BMW M4 Coupe'da standart donanımda arka difüzörde iki adet büyük egzoz çıkışı yer alırken Yeni BMW M4 Competition versiyonunda yırtıcı, aerodinamik işlevi artırılmış yüksek performans sağlayan dört adet egzoz çıkışı yer alıyor.

Yeni BMW M3 Competition Sedan'ın arkasına geçtiğimizde, 3 serisinden 1.8cm daha geniş arka tamponlar ilk bakışta kendini belli ediyor. Alt kısımda dört tane egzoz çıkışının yer aldığı büyükçe bir difüzor yer alırken bagajın üstünde mütevazi diyebileceğimiz bir rüzgarlık yer alıyor.

Bir BMW M kullandığınızı hissedebileceğiniz en özel yerlerden biri olan aracın içindeyse BMW M3'e ve M4'e özel olarak dizayn edilmiş ve zevke göre farklı opsiyonlarının da bulunduğu M3-M4 logolu koltukları, ele tam oturması için şekillendirilmiş, üzerinde multimedya sistemlerini kontrol edebileceğimiz ve iki farklı sürücü için hafıza seçeneği sunan kırmızı renkli butonlar sunan M deri direksiyon ile tamamlıyor.

Sedan kardeşiyle artık neredeyse hiç benzemeyen Yeni BMW M3'ün dört farklı varyasyonundan biri olan BMW 340d xDrive ile dizel bir M3 deneyimini de bizlere sunacak. BMW'nin "günlük kullanım" için ürettiğini söylediği M340d xDrive kalbinde ise 0-100'e 4,6 saniyede çıkabilen 3 litre sıralı 6 silindir bir BMW M TwinPower Turbolu motor yatıyor. Bu motor 340Hp güç ve 700Nm torka sahipken bu gücü artık onu çok iyi tanıtığımız ZF imzalı 8 ileri Steptronic Sport şanzıman ile yönetiliyor.

Yine insanların günlük kullanabilecekleri bir BMW M3 sahibi yapmak için dizel kardeşine alternatif olarak ise Yeni BMW M340i xDrive gibi bir de benzinli model üretildi. 0-100'e 4,4 saniyede çıkan BMW M340i xDrive kalbinde 3 litre sıralı 6 silindir bir BMW M TwinPower Turbolu motor yatıyor. Dizel kardeşinden 34 beygir daha fazla güçle 373Hp güç üretebilen benzinli M motoru 500Nm tork ile dizel-benzin arasındaki tork farkından nasibini alırken yine ZF imzalı 8 ileri Steptronic Sport otomatik vites ile bu güç yönetiliyor.  İki modelin de BMW tarafından geliştirilen dört tekerden çekiş sistemi BMW xDrive'a sahip olduğunu da hatırlatalım.

Safkan bir BMW M3 sahibi olmak isteyenlerin yolunun çıktığı Yeni BMW M3 Sedan ilk vuruşunu arkadan itiş farkıyla gösterirken, bir de yetmezmiş gibi kısa, hassas vites hareketlerine sahip Manuel 6 ileri M şanzıman ile adeta gönülleri fethediyor. Manuel şekilde yönetebildiğimiz Yeni BMW M3 Sedan'ın kaputunun altında 0-100'e 4,2 saniyede çıkabilen 3 litre sıralı 6 silindir yüksek performanslı BMW M TwinPower Turbolu motor yatarken, bu motordan 480Hp güç ve 550Nm tork ile saf BMW M ruhunu hissediyorsunuz.

BMW M3 ailesinin en özel parçasına sahip olmak isteyenlere ise Yeni BMW M3 Competition Sedan kapılarını açıyor. Üstün sürüş zevki ve M ruhunu sonuna kadar yaşamaya yardımcı olan arkadan itiş seçeneğinin yanında 2021 yılında sunulacak olan BMW M için geliştirilen "M xDrive" ile dört tekerden çekiş sistemi opsiyonuna sahip olabileceğiz. Diğer tüm M3 modellerinde de olduğu gibi BMW M3 Competition Sedan'da da 3 litre sıralı 6 silindir BMW M TwinPower Turbolu motor bulunuyor. Bu motordan 510Hp güç ve 650Nm tork alınıyor. 510Hp gücündeki bu motoru 8 ileri Drivelogic olarak da adlandırılan BMW tarafından geliştirilmiş DCT şanzıman türü ile yönetiyorsunuz.

Yeni BMW M4 de ise tıpkı Yeni BMW M3’te olduğu çeşitli motor seçenekleri sunulurken, bu seçeneklerin arasında giriş paketi olarak sunulan ve M3'ün aksine bir dizel alternatifi olmayan Yeni BMW M440i xDrive yer alıyor. 3 litre sıralı 6 silindir motora sahip olan Yeni BMW M440i xDrive'da 48 V Mild-Hybrid Teknolojisine sahip 8 ileri M otomatik vites ile yönetilebilirken, bu motordan ise 374Hp ve 500Nm tork güç elde ediliyor.

Safkan bir M4 kullanma imkanı sunan Yeni BMW M4'ün kaputunun altında ise yine 3 litre sıralı 6 silindir motor yatarken, bu motordan 450Hp güç ve 550Nm elde edilmiş. Başta da belirttiğimiz gibi, safkan bir M4 kullanma zevkine sizi ulaştıracak arkadan itiş ve 6 ileri Manuel şanzıman seçeneği ile kontrolleri tamamen sizin ellerinize bırakıyor.

Sadece bir Yeni BMW M4 sahibi olmak bana yetmez, onun en özel versiyonuna sahip olmak isteyenler için üretilen Yeni BMW M4 Competition'da ise yine 3 litre sıralı 6 silindir M TwinPower Turbolu bir motora sahipken bu motordan 510Hp güç ve 650Nm tork alabiliyoruz. 0'dan 100'e 3.9 saniyede çıkabilen Yeni BMW M4 Competition gaza sonuna kadar bastığınızda sizi o konforlu M4 koltuklara yapıştırmaya niyetli gözüküyor.

Yeni BMW M3 ve M4 modellerinin yeni artırılmış ÖTV oranları ve yüksek döviz kuruyla nasıl bir fiyat etiketine sahip olacağı henüz tam netleşmemişken Almanya'da ise satış fiyatları şöyle;

  • Yeni BMW M340d xDrive: €61.411
  • Yeni BMW M340i xDrive: €61.411
  • Yeni BMW M3 Sedan: €80.420
  • Yeni BMW M3 Competition Sedan: €87.243
  • Yeni BMW M440i xDrive : €65.213
  • Yeni BMW M4: €81.882
  • Yeni BMW M4 Competition: €88.705

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni BMW i4

Yeni BMW i4

Yeni BMW XM

Yeni BMW XM

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us