Tamamen Elektrikli Volvo XC40 Recharge P8

Volvo'nun ilk tam elektrikli otomobili olan dört tekerden çekişli kompakt crossover modeli Recharge, 402 beygir gücü ve 320 km'den fazla menzili ile yollardaki yerini almaya hazır.

Otomotiv dünyasında elektrifikasyon hızla ilerlerken üreticilerin aklında büyük bir ikilem hala yaşanıyor; bir EV platformu mu satın alınmalı yoksa yeniden bir platform mu inşa edilmeli? İlk yaklaşım daha cesur ve geleceğe daha uygun gibi dursa da, aynı zamanda çok daha pahalıdır. Volvo ise 2021 XC40 Recharge P8 ile ikinci seçeneği tercih etti.

Platform, Tasarım ve Uygunluk

Volvo'nun Kompakt Modüler Mİmarisi, Recharge'ın temelini oluştururken, onun bir gün elektrifikasyon dönüşümü de düşünülerek tasarlandı. Ancak, sıfırdan bir platform inşa etmenin bir takım zorluklarıyla karşılaşılınca, üzerinde ufak değişikliklerin yapıldığı Recharge P8, ICE motorlu XC40 kadar güvenli hale gelmesi başarıldı.

ICE motorlu kardeşinde bulunan güç aktarım organlarının hiçbirini barındırmayan Recharge P8'de 201 beygir güç üreten elektrik motorlar her aksa eşit miktarda güç aktarıyor. 75 kWh'lık bir lityum iyon pil takımı, yerden yüksekliği 8,3 inçten 6,9'a düşürülen alüminyum bir kafes içinde zeminin altına monte edildi. Bagaj ve eşya gözleri konusunda bazı depolama alanlarını kaybetmiş olsa da kaputun altındaki küçük saklama alanı bu kaybı telafi etmeye yetiyor.

P8 dışarıdan bakıldığında XC40'a oldukça benziyor. Elektrikli olduğunu vurgulayan etiketler ve geleneksel radyatör ızgarası ve egzoz borularının olmaması, onu fosil yakıtlı kardeşlerinden ayırıyor.

İç Mekan ve Konfor Öğeleri

Yolcu kısmında ise onu içten yanmalı motora sahip kardeşlerinden ayırmanız neredeyse imkansız. Ön konsolda yer alan dikine yerleştirimiş dokunmatik multimedya ekranı ve direksiyon arkasındaki dijital gösterge paneli sayesinde, araç ile ilgili tüm bilgileri anlık şekilde öğrenebiliyor ve ayarlamaları yapabiliyorsunuz. Android işletim sistemine sahip bu multimedya ekranı ile adeta bir tablet PC ayarında işlemler yapılabiliyor.

Genelinde sade ve ferah bir tasarım modeli izlenen Recharge P8'de, tamamen elektrikli bir otomobilde olduğunuzu neredeyse unutuyorsunuz.

Pil, Şarj ve Performans

Volvo'nun rejeneratif frenleme düzeni ile gaz pedalını bıraktığınız anda güçlü bir yavaşlama sağlayan ve bunun sonucunda tek pedallı bir sürüş modu seçeneği bulunuyor. Yapılan kullanıcı testlerinde ise bu modun şehir içindeki kullanımlar için biraz fazla agresif olduğunu söylemeden de geçmeyelim. Eğer bu modu kapatırsanız da, P8'in frenleme yaparken elde ettiği şarj gücünü de kapatmış oluyorsunuz.

Volvo Recharge P8, 150 kW'a varan DC hızlarını destekleyebiliyor ve tamamen dolu batarya ile 350 km'ye varan sürüş menzili sunuyor. Tamamen boş pilleri ise yüzde 80'e çıkarmak için 40 dakika gibi bir süre yetiyor.

Fiyatı ve Satış Zamanı

Volvo'nun 2025 yılına kadar küresel çapta ürün gamının yarısını EV'lerden oluşturacağına dair sözünü göz önünde bulundurarak, geri kalanının ise hibritler ve tamamen elektriklilerden oluşturacağı varsayıldığında, tamamen elektrikli ilk adım XC40 Recharge P8 gerçekten etkileyici.

$50.000 gibi bir fiyatla satoşa çıkacak olan Volvo Recharge P8, Türkiye pazarında ne denli talep görecek, bunu ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us