Scania Hibrit Çekiciler İçin Atılımlar Yapmaya Devam Ediyor

Elektrikli otomobillerin aslında geleceğimizin uzak köşelerinde olmadığını gösteren Elon Musk, sahibi ve geliştiricisi olduğu Tesla markasıyla elektrikli çağı başlatmıştı. Dünya genelinde yayılan elektrik furyasına “Semi” adlı çekici ve dorse modeli ile çekici ve kamyonları da dahil eden Tesla sayesinde diğer markalarda bu furyadan feyz aldı. Özellikle Volkswagen Grup içerisinde yer alan İsveç asıllı kamyon ve çekici üreticisi Scania bu işle ciddi olarak uğraşmaya başladı.

Piyasa dilinde veya eskilerden kalan ismiyle­ Vabis olarak geçen Scania markası 2016 yılında yeni S ve R serilerini tanıtmıştı. Bu yeni modeller ile piyasada olan isim ve “Vabis:King Of The Road” lakabının temelini daha da sağlamlaştıran Scania bu yeni kamyon ve çekicilerinde kullanmak üzere Plug-in Hibrit modellerine yönlendi.

İçten yanmalı Euro 6 teknolojili motorlar ile ülkemize gelen bu kamyonlar Avrupa Emisyon Ölçütleri’ne uymak için AdBlue ve SRC sistemlerini kullanıyorlar. Oldukça maliyetli, belki de parça-fiyat oranına baktığımızda çekicinin kendisinden daha pahalı olan bu sistemler hem üretici hem tüketici için oldukça sıkıntılı ve problemli sistemler. Öyle ki SRC veya partikül filtre sistemlerinden darbe almış kamyonların bir çoğunun direkt olarak perte çıkartıldığı oluyor. Bu yüzden otomobil endüstrisinden önce kamyon endüstrisinin peşine düşeceğini düşündüğüm elektrik endüstrisi belki de bu maliyetleri ciddi oranda düşürecek. Yani elektrik yine bizim için çok daha önemli olduğunu vurgulamış oldu.

Güneş Enerjili Dorseler

Elektrik ve faydalarından bol bol bahsettikten sonra asıl konuya geldik. Scania ticarideki elektrik tanrıçası olmaya devam ederken Ekim ayı başında hibrit kamyonlarını piyasaya sürdü. P serilerinin hibrit versiyonlarını yani. Bu araçlar bizim ülkemizden örnek verecek olursak Bim, A 101 gibi market zincirlerinin şehir içi dağıtımlarında kullanabilecekleri araçlar. P serisi olarak geçen bu modeller ayrıca Avrupa ülkelerinde itfaiye, arama kurtarma timleri gibi kamu kuruluşlarında da sıkça yer alıyorlar.

Elektrik tanrıçamız Scania şimdiyse menzilini şehir içinden çıkartıp “King Of The Road” unvanına elektrik damgasını da eklemek istiyor. Hibrit modelleriyle bunu yapmak isteyen Scania tavanı güneş panelinden oluşan ve çekiciye güç sağlayacak olan dorse modellerine tam destek verdiğini açıkladı.

İlk testlerini bitiren marka kendi ülkeleri İsveç’in çokta fazla güneş almaması sebebiyle %5 ve %10 arası bir yakıt tüketimi tasarrufu elde ederken göçmen kuşlar gibi daha sıcak memleketlere giderek İspanya’da ikinci testini gerçekleştirdi. 2 katı yakıt tasarrufu elde eden marka İsveçli nakliye firması Ernst Express ile ortak bir projeye başladı.

İsveçli nakliye firması Ernst Express, Scania adına yanları ve çatısı 140 metrekarelik toplam alanı olan 18 metre uzunluğunda güneş pili kaplı bir dorse çalıştırılacak. İsveç'te güneş panellerinin yılda toplam 14.000 kWh üretmesi bekleniyor. Tabi bu tasarruf değerleri yıl içinde hava durumuna, güneş ışınlarının geliş açısına gibi etmenler ile sıkça değişmekte. Proje başarılı olursa Krone gibi birçok dorse üreticisi olaya el atacak gibi gözüküyor.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Bentley'de Motor Sesine Veda

Bentley'de Motor Sesine Veda

Land Rover Hybrid Evoque ve Jaguar XJ

Land Rover Hybrid Evoque ve Jaguar XJ

Yeni Skoda Octavia e-Tec

Yeni Skoda Octavia e-Tec

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us