Elektrikli Honda e Karşınızda

Artık neredeyse her markanın model gamında bir elektrikli modele rastlamak mümkün, bunun Honda karşılığı ise, e modeli...

Tasarım

Honda e'nin tasarımında birçok dikkat çekici nokta var; araca baktığınızda ilk gördüğünüz unsur yuvarlak biçimli sade ve şık aydınlatma grubu. Ön ve arka aydınlatmanın arkasında bulunan, aracın sizle ve çevreniz ile iletişim kurmasını sağlayacak panel bence araçta en dikkat çekici detaylardan.

Sizi selamlayan, şarjın durumunu gösteren hatta çevrenizle iletişim kurmanızı sağlayan bu inovasyonun ülkemizde nasıl kullanılacağını büyük bir merakla bekliyorum. Bir diğer unsur aracın tasarımına entegre biçimde gömülmüş kapı kolları. Bu gibi ayrıntılar aynalarda da mevcut.

Tasarımsal bütünlüğü sürdürmek ve sürtünme kat sayısını azaltmak adına Honda e'de aynalar yerine kameralar konumlandırılmış. Aracın direksiz kapıları modele tamamen farklı bir hava katmış. Ön ve arka yüzde bulunan mavi ışıklandırmalı Honda logosu markanın gelecekteki elektrikli araçlarında da bulunacak bir imza olacak.

Unutmadan eklemekte fayda var kaputun ortasında bulunan piano black detay aslında aracın şarj bağlantısını sağladığınız girişin kapağı.

Honda e aynı zamanda ödüllü bir tasarıma sahip. "Best of the Best" (En İyinin de İyisi) ödülüne ve "Akıllı Ürün" kategorisinde "Red Dot 2020" ödülüne layık görülen model kendini kanıtlamış durumda...

İç Tasarım

Honda e'nin iç tasarımı dış tasarımından çok daha inovatif. 8,8 inç boyutunda gösterge paneli ve 12,3 inçlik 2 multimedya ekranı aracı minik bir teknoloji üssü haline getiriyor. Bunların yanına yan aynaların yerini alan kameraların ekranları da yerleştirildiğinde ön konsol tamamen ekranlardan ibaret hale geliyor.

Bu ekranlar sürüş durumunda iken sesli komut özelliği ile yönlendirilebiliyor. Aracı durdurup biraz eğlenmek isterseniz ekranlar bir akvaryum halini alıyor, eğer beklemekten sıkılan biriyseniz ve sıkça bu durumu yaşıyorsanız Honda e modelini bu nedenle tercih edebilirsiniz.

Beklerken açılan akvaryumunuzda balıklarınızı dürtebilir, onları besleyebilirsiniz. Yalnız unutmayın, balıklarınıza yem vermezseniz balıklarınız ölebilir (cidden ölüyor, bana güvenin). Honda bu tip adımlarla otomobil ile kullanıcısı arasında bağı güçlendirmeyi planlıyor ve bence gayet başarılı.

Honda e, kabindeki girişler konusunda fazlasıyla cömert. Önde bir çakmak girişi, bir adet 230V 1500W priz, iki USB ve bir HDMI girişi bulunuyor. Bu konfor detayı arkada seyahat edenler için de atlanmamış, aracın arka bölümünde de iki adet USB çıkışı mevcut.

Aracın USB girişlerinin olduğu bölümün altı tamamen boş, orta konsoldan devam ederek vites ile birleşen bir yapı kullanılmamış. Bunun yerine vites, bardaklık, ve orta gözler ayrıca konumlandırılmış.

Araçta vites değişimi tuşlarla sağlanıyor, vites tuşlarının olduğu bölümden geriye doğru gidildiği takdirde sizi tek pedal kullanım modunu aktifleştirmeye yarayan tuş karşılıyor. Bu mod aktifleştirildiğinde aracın pedalından ayağınızı çektiğiniz an gücün kesilmesi ardından oluşan kinetik enerji ile araç şarj edilirken kısa mesafelerde de fren kullanmadan durma sağlanıyor. Bu sayede çoğu zaman araç tek pedal ile kullanılabiliyor.

Aracın arka koltuklarında çok fazla diz mesafesi sunulduğunu söylemek mümkün değil, benim fikrimce arkada minimal boyutlarda iki insan veya iki çocuk rahat seyahat edebilir. Uzun boylu iki kişinin arka arkaya oturmasının söz konusu olabileceğini bile düşünmüyorum.

Biraz daha geriye, bagaja geldiğimizde; bizi 171lt bir hacim karşılıyor. Arka koltuklardan feragat edip, koltukları katlarsanız bagaj 861lt hacmine kadar genişliyor.

Menzil ve Performans

Honda e, 136 ve 154 beygir seçenekler ile alınabiliyor. Daha az güç üreten motor 0'dan 100'e 9.5 saniyede ulaşırken, yüksek güç üreten 154 beygirlik motor bu hızlanmayı 8.3 saniyede tamamlıyor. Bu verilere sahip e'nin maksimum hızı 145km/h ve maksimum menzili 220km...

Honda e, 30 dakika şarj ile 177km menzil sunarken bu sayı bataryanın %80'ine tekabül ediyor. Aracın performansına etki eden en önemli unsurlardan bir diğeri motor kadar önemli olan ağırlık dağılımı. Honda mühendisleri e modelinin ağırlık dağılımını 50/50 oranında ayarlamış. Bu da aracın çok dengeli olduğu anlamına geliyor.

Fiyatlar ve Rakipler

Honda e yurtdışında 35.000 Euro gibi başlangıç fiyatlarına sahip. Modelin ülkemizde bulunan rakipleri ise Yeni Mini Cooper Electric ve Renault Zoe. Ülkemiz dışında ise sayı biraz artıyor.

Ülkemizde olan modeller yurtdışında da bulunurken yarışa Corsa E, e-208 ve 500e gibi modeller de dahil oluyor. Honda e'nin yurtdışında fiyatının yüksek bulunduğunu eklemekte fayda var.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Yeni Honda Passport

Yeni Honda Passport

Joe Biden, Elektrikli Corvette'e Talip

Joe Biden, Elektrikli Corvette'e Talip

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us