Sat, Dec 21, 2024

Tek Nokta (SPI) ve Çok Noktadan (MPI) Enjeksiyon Sistemi

Tek Nokta (SPI) ve Çok Noktadan (MPI) Enjeksiyon Sistemi

Eski nesil sistemlerden daha verimli olan tek noktadan ve çok noktadan yakıt enjeksiyon sistemi; Nedir? Nasıl çalışır? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? 

Tek Noktadan Enjeksiyon Sistemi (SPI)

Tek noktadan yakıt enjeksiyon sisteminin karbüratör sisteminden farkı yakıt iletimini elektronik olarak sağlamasıdır. Elektronik kontrol ünitesi, elektronik yakıt pompası, geri dönüş hatları, 1 tane yakıt enjektörü ve motor üzerinde çeşitli sensörler bulunur.

Aracın olumlu olumsuz hava, yol, yük şartlarına, gaz pedalı konumu, aracın seyir halindeki durumu ve benzeri her türlü durum için motor beynine uyarlanmış parametrelere göre verimli yanma gerçekleşebilmesi için yakıtın emme manifolduna püskürtülmesini sağlar. Sistem elektronik olarak yönlendirildiği için karbüratör sisteminden farkla daha verimli hava yakıt karışımı ve daha düşük egzoz emisyon değerleri sağlayabilir.

Çok Noktadan Enjeksiyon Sistemi (MPI)

Çok nokta yakıt enjeksiyon sistemi, tek nokta gibi elektronik olarak aynı prensiple çalışsa da emme manifoldunda tek bir yakıt enjektörü yerine her silindir için 1 tane yakıt enjektörü bulunur. Her silindire aynı miktarda yakıt sağlanabildiği için daha verimlidir. Günümüzde de direkt enjeksiyonlu sistemler haricinde genellikle atmosferik motorlarda yaygın olarak kullanımına devam edilmektedir.

Elektronik kontrol ünitesine bağlı olarak her türlü hava, yol, gaz pedal konumuna bağlı olarak yakıtı emme supabı açık olduğu anda püskürtür. Enjektörler ise emme supabının arkasında emme portu üzerinde bulunur. MPI sisteminde yakıt enjektörleri aynı anda yakıt püskürtür. Ama sonrasında geliştirilen SFI (Sequenital Fuel Injection) Sıralı Yakıt Enjeksiyonu emme zamanında sırası gelen silindire püskürtme yapar.

Tek noktadan yakıt enjeksiyon sistemi günümüzde emisyon değerleri ve daha çok verimlilik için çok fazla tercih edilmemektedir. Çok nokta enjeksiyon sistemi genellikle atmosferik motorlarda, ve artık çok noktadan daha fazla tercih edilen direkt enjeksiyon sistemi kullanılmaktadır. Yakıtı emme supabı açılınca püskürtmek yerine daha basınçlı şekilde zerrelerine ayırarak direk yanma odasına püskürterek daha iyi emisyon değerleri ve daha fazla verim sağlar.

Comments powered by CComment

Author’s Posts

Related Articles

AdBlue Nedir?

AdBlue Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

fab fa-youtube

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week