Citroen'in son dönemlerde piyasaya sürdüğü kritik modellerinden olan C4, markanın B segmentindeki crossover temsilcisi (marka C-HB olarak konumlandırıyor), tasarımı, teknik verileri ve son olarak yeni açıklanan fiyatları ile dikkatleri üzerine toplayan modele gelin daha detaylı bakalım.
Citroen'e Dönüş
Citroen 2000'li yıllar öncelerinde fütürist tasarımlarıyla ön plana çıkan oldukça sıra dışı bir markaydı, 2000'li yıllar sonrasında fazlasıyla zayıflayan bu imaj markanın yeni tanıttığı modeller ile geri gelecek gibi görünüyor.
C4'de markanın yeni D segmenti modelinde de görmüş olduğumuza yakın çizgileri görüyoruz. Ön yüzde iki parçalı olarak ayrılan far grubu otomobili kızgın gösteriyor, aynı zamanda alt bölümlerde yer alan plastik parçalar modelin bir crossover olduğunu oldukça iyi vurguluyor. Citroen bu profilde eski modellerinden miras kalan detayları ve çizgileri de barındırıyor, bu sebepten bu ve yakın dönemde tanıtılan modellerde "gerçek Citroen'e geri dönüldüğünü" söylemek mümkün
C4'e yan profilden baktığınızda dikkat çeken ilk detay oldukça sportif duran eğimli tavan çizgisi oluyor. Önde olduğu gibi arkada da çift parçalı olarak tasarlanmış stop grubu yan profilden alışılmış dışı bir görüntü yaratıyor. Aynı zamanda tavanın hattıyla incelen yan camlar arka camdan alınan kavis yardımıyla stop grubunda birleşiyor ve iyi bir akıcılık sağlanıyor.
Modelin en tartışmalı kısmı arka tasarımı, farklı yapıdaki stoplar herkese göre bir görüntü yaratmıyor fakat otomobilin uzaktan tanınabilirliğini güçlendiriyor. Otomobillerin birbirlerine bu kadar benzediği bir dönemde bu tip ayrıntılar benim gerçekten çok hoşuma gidiyor.
Arka aydınlatma grubuna entegre tasarlanmış ufak spoiler ise otomobilin sportif algısını artırıyor, arka camın üzerinden geçen spoiler yerleşimi sayesinde bu noktayı körleştirmiyor. Arkadaki en hoş detay hasret kaldığımız "gerçek" egzoz çıkışları. Buraya yerleştirilmiş çıkışlar hem plastik israfının önüne geçiyor hemde hoş görüntüyü destekliyor.
İç Mekan ve Kullanışlılık Detayları
Modelin en fazla fikir ayrılığı yaratan ikinci noktası iç mekan detayları. Ortada multimedya kontrollerini sağladığınız panel ile entegre tasarlanmış ekran, içerinin bütünlüğünü koruyor. Altında bulunan büyük hava çıkışları belirgin bir detay olma özelliği taşıyor. Çift bölgeli ve çevrilerek ayarlanan dijital klima C5 X'de olduğu gibi geleneksel yapıyı korurken koltuk ısıtmalar dikkat çekici bir donanım olarak konumlanıyor. Altlarında bulunan eşya saklama gözleri, kablosuz şarj ünitesi ve USB çıkışları ise kullanışlılığı artırıyor.
Sürücünün daha çok muhatap olduğu detaylara bakmak gerekirse, C5 X'de kaba kalan direksiyon yapısı bu modelde sırıtmıyor. Yol bilgilerini takip ettiğiniz, F1 araçlarındaki göstergeleri andıran panel ise epey tartışılan bir detay olma özelliği taşıyor, benim fikrimce daha geniş veya farklı formda bir yapı otomobil ile daha bütün durabilirdi. VAG grubu modellerinde yaygınlaşan, ufak vites kontrolcüsü C5 X'de olduğu gibi C4'de de yerini alıyor.
Kullanışlılık detaylarında bagaj noktasına baktığımızda 380 litre hacminde tatmin edici bir alan sunuluyor. Dikkat çekici bir detay olarak modelin elektrikli versiyonu e-C4'de de bu hacim muhafaza ediliyor.
Yeni C4'ün Fiyatları ve Teknik Detayları
C4, bulunduğu grubun önemli modellerinden olan 2008 ile aynı altyapıyı kullanıyor, bahsi geçen B-SUV'den büyük boyutlara sahip olan model, platformun uygunluğu sayesinde e-C4 adlı elektrikli versiyon ile sunulabiliyor. Seçeneklerden biri olacak olan elektrikli versiyonun yılın son çeyreğinde Türkiye pazarına giriş yapması bekleniyor.
- e-C4, 50 kWh'lık bir batarya ile geliyor, 136 beygir güç ve 260 Nm tork sunan model tek şarj ile 350 kilometre gidebiliyor.
C4'ün sunduğu geleneksel motorlara baktığımızda ise karşımızda 4 adet seçenek yer alıyor. Bunların 3 tanesi benzinli iken 1 tanesi ise dizel seçenek oluyor.
1.2 litre hacminde benzinli motor tek hacimde 3 varyasyon ile sunuluyor. 100, 130 ve 155 beygir olarak sunulan ünite, 100 beygirlik seçenek hariç tamamen EAT8 şanzıman ile geliyor.
- Feel donanımlı, 1.2 litrelik benzinli 100 beygirlik manuel ünite modelin giriş seviyesi seçeneği olma özelliği taşıyor ve 225.000 liralık fiyat etiketiyle geliyor.
- Bunun hemen üzerinde yer alan ve %80 vergi dilimine giren seçenek ise 1.2 ünitenin 130 beygirlik versiyonu ve 8 ileri EAT kombinasyonunda geliyor. Feel Bold donanımı ile sunulan otomobil 315.000 liralık etiket ile karşımıza çıkıyor. Aynı kombinasyonun Shine donanımlı versiyonu ise 335.000 liralık bir etikete sahip oluyor.
- Otomobilde bulunan en güçlü seçenek 1.2 litre 155 beygirlik varyasyon, EAT8 eşliğinde gelen model Shine Bold paketi ile 355.000 liralık etikete sahip oluyor.
- Tek dizel seçenek olan 1.5 BlueHDi ünite bütün seçeneklerde 130 beygir güçte ve EAT8 şanzıman eşliğinde geliyor. Feel Bold donanımında 335.000, Shine donanımında 355.000 ve Shine Bold donanımda 375.000 lira etiket alan otomobil genel olarak açık bir fiyat makasında satılıyor.
Comments powered by CComment