Güneş Enerjisiyle Şarj Olan Otomobil Toyota BZ4X

Güneş Enerjisiyle Şarj Olan Otomobil Toyota BZ4X

Toyota otomobil dünyasının en yenilikçi markalarından biri. Bugüne kadar birçok hibrid modelle elektrik dünyası ile otomobil dünyasını harmanlamayı başarmıştı. Hatta hibrid denildiğinde ilk akla gelen modeller hep Toyota modelleri oldu. Ancak Japon devi tam elektrikli modelin geç kaldığı yönünde eleştiriliyordu. Keza elektrikle Toyota kadar haşır neşir olmayan markalar dahi tam elektrikli modellerini tanıttı.

Toyota bu eleştirilere adeta tokat gibi bir cevap verdi. İlk tam elektrikli modeli olan BZ4X’i tanıtan Toyota yine göz kamaştırdı. Diğer markaların aksine ilk elektrikli otomobil olarak B sınıfı bir otomobil yerine dev bir D-SUV seçen Toyota burada da farkını ortaya koydu. Toyota BZ4X tam 4.7 metre uzunluğunda.

Toyota BZ4X’i diğerlerinden farklı kılan bir özelliği de opsiyonel olarak aracın tavanında bulunan güneş panellerini satın alabiliyor olmanız. Bu paneller sayesinde, ideal güneşlenme şartlarında günlük 11.7 KM yıllık ise tam 1800 KM hiç şarj etmeden otomobili kullanma imkanı bulabilirsiniz. Bu sayede yakın mesafeli yolculuklarınızı hiç yakıt masrafı olmadan rahatlıkla yapabilirsiniz. Daha net anlaşılabilmesi için BZ4X’in tavanında bulunan güneş panelleri 140 adet cep telefonunu şarj edebiliyor.

Toyota BZ4X’te bulunan bir diğer farklı özellik ise aracın pilleri şasinin altına yerleştirilmiş durumda. Bu sayede hem iç mekanda daha ferah bir yaşam alanı sunuluyor hem de otomobilin ağırlık merkezi mümkün olan en alçak konumda. Böylelikle otomobile ağırlık olarak bir yük getiren piller, yol tutuşu açısında avantaja dönüştürülmüş.

Toyota BZ4X iki farklı çekiş sistemi ile satışa sunulacak. İster 4*4 isterseniz ise 4*2 çekiş sistemi ile bu tamamen elektrikli otomobile sahip olabileceksiniz. 4*4 çekiş sisteminde hem ön hem arka aksın üzerine yerleştirilmiş 109 HP gücünde iki farklı elektrik motoru bulunuyor. Böylelikle Toyota BZ4X toplamda 218 HP güç ve 336 NM tork gücü sunuyor. 4*4 çekiş sistemine sahip olan otomobil ekstra motorun verdiği ağırlıktan ötürü 417 KM menzil sunarken, 4*2 çekiş sistemine sahip olan model ise 512 KM menzil sunuyor.

Toyota BZ4X 4*4 çekiş sisteminde de oldukça iddialı. Arazi şartlarında da oldukça başarılı olduğu söylenen BZ4X’in iki farklı arazi modu bulunuyor. Kar ve toprak zeminlerde güvenle sürüş yapmanızı sağlayan modun dışında, ağır arazi şartlarında da off-road tipi sürüşler için derin kar ve çamur modu bulunuyor. Derin çamur ve kar modunda otomobil hızını 10 Km/Sa ile sınırlıyor.

Elbette ki Toyota BZ4X tamamen elektrikli olmasından dolayı verimlilik ve çevrecilik prensibinin üzerine inşa edilmiş bir otomobil. İç mekanında geri dönüştürülmüş materyallerle yapılmış bazı parçalar mevcut. Ayrıca verimliliği artırmak ve menzili mümkün olduğu kadar uzun tutup enerji sarfiyatını minimuma indirmek için otomobilin hızı 165 Km/Sa ile sınırlandırılmış durumda. 0-100 Km/Sa hızlanması ise 7,7 saniye.

Piyasaya çıkacak olan ilk modellerde yer almayacak olsa da 2025 yılında satışa sunulacak olan kelebek direksiyon da oldukça yenilikçi bir tasarım. Üst kısmı tamamen kesik bu direksiyon bilimkurgu filmlerinden fırlamış görüntüsünün yanında yenilikçi bir teknoloji de sunuyor. Kelebek direksiyon ile birlikte direksiyon mili ortadan kalkacak. Direksiyon ile tekerler arasında mekanik hiçbir bağlantı kalmayacak. Direksiyonun hareketi sensörler tarafından algılanarak tekerlere iletilecek.

Toyota BZ4X Almanya’da 42 Bin Euro ile satışa sunulacak. Türkiye fiyatı ise henüz bilinmiyor. Ancak Türkiye’de de 2023 yılı ile satışına başlanacağı söyleniyor. Aynı platformu kullanan Subaru Solterra ve Lexus RZ modelleri de Türkiye’de satışa sunulacak. Subaru Solterra Türkiye’de satışa başlamak üzere. Fiyatı ise 1,6 milyon TL civarında.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Land Rover Hybrid Evoque ve Jaguar XJ

Land Rover Hybrid Evoque ve Jaguar XJ

Yeni Skoda Octavia e-Tec

Yeni Skoda Octavia e-Tec

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us