Türkiye henüz kendi otomobilini üretmese de yurtdışı menşeili birçok üreticinin tesislerine ev sahipliği yapıyor. Özellikle Bursa başta olmak üzere oluşan bu ekosistem, ülkemizin coğrafi konumu dolaylı kaynaklanan lojistik avantajları ve maalesef Avrupa'ya oranla çok daha ucuz iş gücüne sahip olmamız gibi unsurlar, markaların ülkemizde bulunmaları adına önemli ana başlıklar olarak sıralanabilir. Peki Türkiye'de üretilen otomobillerin yerlilik oranları ne ve tamamen yerli olarak lanse edilen TOGG bu denklemin neresinde kalıyor, gelin detaylara bakalım.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın açıklamış olduğu verilere göre içerisinde bulunduğumuz 2022 yılında üretilen otomobillerin genel yerlilik oranı %55,96 olarak açıklanıyor. Geçtiğimiz 2021 yılına göre %1,64 oranında iyileşme gösteren sektörde yaşanan yerlilik yükseliş oranının sebebinin %25 gibi düşük bir yerlilik oranı sunan Honda'nın Gebze'de bulunan tesisinin kapatılması olarak gösteriliyor.
Türkiye'de üretilmiş olan bir otomobilin yerli olarak nitelendirilmesi adına sahip olması gereken minimum yerlilik katkı oranı %51 olarak sınırlandırılıyor, bu oranda veya bu oranın üzerinde yer alan otomobiller yerli olarak kabul edilirken bu niteliği karşılayan firmalar "Yerli Malı Belgesine" sahip olabiliyor. Bahsi geçen belgeye sahip olan üreticiler için ayrıcalıklar tanıyan devlet, bu üreticiler için kamu ihalelerinde %15'e varan oranlarda fiyat avantajı sağlıyor.
En İyiler
Ülkemizde üretim yapan ve en yüksek yerlilik oranı sunan markalar, otomobil tarafında %57 oran ile Hyundai olarak konumlanırken, hafif ticaride %61,58 ve ağır ticaride %71,99'luk oranla Ford Otosan oluyor. Konu genel bağlamda ele alındığında ise %68'lik oranla Otokar listenin 1. sırasında yer alıyor.
Otomobil bazında en yüksek yerlilik oranına sahip olan Hyundai Assan tesisinin kendi içerisinde en yüksek oranı sunan modeli %66 oranla Bayon'un Style donanım paketli versiyonu oluyor. Ticari tarafta ise otomobile göre çok daha yüksek oranlar ile karşımıza çıkan Ford, lojistik sektörünün değişmez elemanı olmuş olan Cargo kamyon için %84,30 yerlilik oranı sunuyor, yakın vadede şanzımanın da yerli olarak üretilmesi neticesinde %90 civarlarında yerlilik oranı hedefleyen Otosan, ürettiği modellerin camlarına büyük bir gurur ile "Yerli Üretim" ibaresini yerleştiriyor.
En Düşük Yerlilik Oranı
En iyi yerlilik oranına sahip modellerden bahsetmişken ekstra olarak en düşük oranlı modeli eklemekte fayda var. Ülkemizde 4 jenerasyondur üretilmekte olan ve C segmentinin en önemli oyuncularında başta gelen Renault Megane, 1.3 litre hacimli manuel şanzımanlı varyasyonu ile %41,40'lık yerlilik oranı sunarak en düşük orana sahip model oluyor.
Egea'nın Yerlilik Oranı Ne?
Çıktığı yıldan itibaren Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobili olan ve ailesi içerisinde C segmentinde sedan, hatchback, station wagon, cross ve cross vagon olmak üzere çok geniş bir yelpaze üzerine şekillenen Egea, en düşük oran sunan varyasyonunda %51,20 ile karşımıza çıkarken, maksimumda %58,40 yerlilik sunuyor. Marka model ailesinde yer alan hafif ticariler bazında %51,3 ve %57,50 arasında değişen bir oran sunuyor. Tofaş genel bağlamda ele alındığında %53,50'lük oran ile otomobili üretimi olan markalara nazaran Ford, Hyundai ve Renault sonrasında 4. olarak yerleşiyor.
TOGG'un Yerlilik Oranı Ne Olacak?
Geçtiğimiz dönemlerde yurtdışında testleri gerçekleştirilen ve yakın bir zamanda ülkemiz toprakları içerisinde test edilirken kamuflajlı şekilde görüntülenen TOGG çıktığı dönem için %51 oran ile piyasaya sürülerek sınırda bir giriş yapacak. Hedefler bazlı bir şeyler yazmak gerekirse markanın 2026 yılına kadar %68 yerlilik sağlaması hedefleniyor, bu şu an bulunan ortamda ve rakamlarla Otokar ile aynı seviyeye gelmesi ve 1. olması demek oluyor.
Comments powered by CComment