Sun, Dec 22, 2024

2022 Türkiye'de Yılın Otomobili İçin Yedi Finalist Belirlendi

2022 Türkiye'de Yılın Otomobili İçin Yedi Finalist Belirlendi

Türkiye'de Yılın Otomobili organizasyonu kapsamında, o yıl ülkemizde satışa girmiş, en çok ses getiren otomobiller bir araya toplanıyor ve 64 jüri üyesi tarafından Türkiye'de o yılın otomobili belirleniyor. 2022 yılında yedinci kez düzenlenecek olan organizasyon için yedi adet finalist belirlendi. Gelin detaylara birlikte bakalım.

36 otomobil arasında elenerek seçilen ve finale çıkmaya hak kazanan 7 otomobil, karışık şekilde Renault Taliant, Opel Mokka, Mercedes-Benz C-Class, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai, Honda Civic ve Citroen C4 olarak konumlanıyor. Modellerin tamamını teker teker ele almadan önce çoğunluğu crossover modellerin oluşturduğunu vurgulamakta fayda var.

Renault Taliant

Renault'un B segmentinde Symbol'ün yerine getirdiği Taliant, ülkemize girdiği dönemlerde çok yüksek beklentiyle karşılandı. Symbol'ün ortaya koyduğu fiyat-performans oranını destekler nitelikte bir model beklentisi içerisine girildi ve girdiği dönemde satış rakamları bakımından kendisine en yakın olması beklenen Egea'da olmayan otomatik vites avantajına sahipti. Ülkemize girmesi ve detaylarının ortaya çıkması sonrasında beklentileri çok büyük oranda boşa çıkaran model, giriş versiyonunda 65 beygirlik bir motor ile sunuldu. 65 beygir motoru ile ve fazlasıyla düşük donanım seviyesiyle bile fiyatsal olarak rakip olacakları tahmin edilen Fiat Egea'nın çok üzerinde yer alan Taliant, listede olduğuna "şahsım adına" şaşırdığım üyelerden.

Opel Mokka

Opel'in uzun süren uyku sürecinden sonra ortaya çıkan Mokka, B segmentinde yer alan bir crossover (CUV) olarak karşımızda. Önceki nesline göre teknolojik ve tasarımsal anlamda devrim niteliğinde adımlar atılan otomobil, Türkiye topraklarına geldiğinde epey yankı uyandırdı. Kendi segmentinde gövde renginden farklı renkteki kaputu, iddialı hatları ve uzun zamandır Opel'de şikayet sebebi olan iç mekanın eski görünmesi probleminden arınmış şekilde gelmesi yanında dinamik yapısıyla, içeriklerini hazırladığımız sırada beni fazlasıyla heyecanlandırmıştı.

Mercedes-Benz C-Class

Mercedes-Benz C-Class, Alman markanın D segmentinde yer alıyor ve satış anlamında en başarılı temsilcilerinden biri olarak konumlanıyor. W205 kodlu kasasıyla en büyük rakipleri olan BMW 3 Serisi ve Audi A4'ün güncellenmesi sonrasında eskiyen model, W206 ile çok sağlam bir geri dönüş yaptı. Mercedes-Benz'in eski ağır başlı havasından sıyrılan C-Serisi yeni jenerasyonunda daha dinamik olarak sunuluyor. Markanın ağır başlı tasarımlarından uzaklaşmasından ben dahil olmak üzere büyük bir Mercedes-Benz kitlesi hoşlanmazken, Alman üreticinin kitlesini gençleştirmek üzere bu tip hamlelere gittiğini belirtelim. W206 kodlu C-Serisi önceki jenerasyonlarda da olduğu gibi küçültülmüş bir S-Serisi gibi ortaya çıktı, önceki jenerasyonlarından farklı olarak ise başta iç mekan yapısı olmak üzere teknolojik anlamda eksiksiz şekilde sunuldu (önceki nesillerde iç mekan dolayısıyla sürekli eleştiri alıyordu). Alman markanın başarılı temsilcisi yeni jenerasyonda da başarısını devam ettirecek gibi duruyor.

Hyundai Tucson

Hyundai Tucson, Türkiye ve Avrupa'da yaşanan SUV-Crossover rüzgarı ile fazlasıyla talep gören bir model halini almıştı. Önceki nesliyle Hyundai için algısal bir değişim yaşatan model, Kia Sportage ile ortak altyapı kullandığı yeni jenerasyonunda teknolojik ve tasarımsal açıdan ciddi bir değişime gitti. Özellikle Kore ve Japon markalarında görülen yalıtım gibi belirli problemlerde iyileştirmeye gidilen Tucson, markanın Avrupa pazarı için en önemli temsilcilerinin başını çekiyor. Özellikle aile kullanımında, Türkiye'de oluşmayan MPV kültürüne bir alternatif gibi konumlanmayı başaran SUV-CUV'lar arasında dikkat çeken Tucson, finalistler arasında önemli bir oyuncu olacaktır.

Nissan Qashqai

Nissan Qashqai, Hyundai Tucson'da bahsettiğimiz SUV-CUV rüzgarının en önemli tetikleyicisi olabilir. Kardeşi olan Juke ile birlikte bu karoser seçeneklerinin yaygınlaşmasında büyük payı bulunan model, rakip markaların bu segmente hücumu sonrasında, yaş almasıyla arka planda kalıyordu. Her şeye rağmen satışlarda başı bırakmayan Nissan Qashqai, yeni jenerasyonunda diğer modeller gibi oldukça gelişenler arasına giriyor. Tasarımsal açıdan markanın yeni tasarım dilini ülkemize getiren model olma özelliğini taşıyan Qashqai dışarıdan bakıldığında alışageldiğimiz Qashqai'den oldukça cesur. İç mekan anlamında aynı yorumları yapamayacağım model, kendi kitlesine göre oldukça yeterli olacaktır. Bahsi geçen Japon, Türkiye'de Yılın Otomobili ödülünü alır mı bilmiyorum ama uzun vadede satışlar bazında kesinlikle çok başarılı olacaktır.

Honda Civic

Honda Civic eski nesline nazaran oldukça ehlileştirilmiş hatlar ile karşımıza çıktı. Selefinde olan saldırgan ve asi tavırlardan uzaklaşan otomobil, sportif taraftan elegant görünen bir forma büründü. Sunduğu LPG'li motorlar dahil geniş ünite ve donanım yelpazesi, segmenti içerisinde sportif kullanımı, önceki nesline göre rafineleşmesi gibi detaylar ile çıktığı andan itibaren sevilen Civic, yerden yüksek rakipleri karşısında sunduğu sürüş kazanımlarıyla öne çıkacaktır. Type R versiyonunu merakla beklediğim model listede bulunan modeller arasında favorilerimden.

Citroen C4

Citroen, yıllardır Fransız markalar içerisinde inovatif tarafı temsil ediyor. Geriye dönüp baktığımızda uzaklara gidersek DS ve SM gibi modeller ile öne çıkan üretici yakın dönemde C6 gibi modern zaman efsanelerini de üretti. Girdiği uyku süreci sonrasında PSA grubuna dahil olması ve sonrasında FCA ile birleşme sonucunda Stellantis grubuna girmiş bulunması neticesinde grubun birçok markası gibi dirilme sürecine giren Citroen, özellikle C5 Aircross ile fazlasıyla dikkat çekti. Bu model sonrasında C4 gibi cesur adımlarla yoluna devam eden Fransız marka, tasarımsal anlamda alıştığımız alternatiflerinden çok daha farklı detaylar ile geliyor. Citroen'in yenilikçi ve heyecanlı kimliğiyle tamamlanan C4, markanın konfor özelliklerinden fazlasıyla nasipleniyor ve bulunduğu segmentte konfor arayan kullanıcılar için başarılı bir alternatif olarak konumlanıyor.

Comments powered by CComment

Author’s Posts

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

fab fa-youtube

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week