Hafif ticari otomobiller yani LCV segmenti, ülkemizde Fiat'ın Doblo modeli ile yaygınlaştı ve sonrasında ise diğer rakiplerin dahil olması sonucu bolca öne çıktı. Küçük çaplı işletmeleri veya şehir içi ulaştırma yapacak kuruluşları hedefe alan bu otomobil tipi, pratik görülmesi dolayısı ile ailelerin de tercihi olmaya başladı. Son dönemlerde ise yüksek satış adetleri yakalaması sebebi ile radarımıza giren LCV'ler neden çok satmaya başladı, gelin bunun detaylarına inelim.
2021 Yılında Kaç Adet Ticari Satıldı?
Ticari otomobillerin büyük yükselişi son iki yıla dayanıyor. 2021 bilançosuna baktığımızda oranlar gerçekten ciddi boyutta. LCV segmenti Ocak-Haziran arasında 6 aylık süreçte 84.376 adetlik satışa ulaştı, aynı süreçte binek modellerin satışları ise 310.325'i buldu. Haziran ayı tablosuna baktığımızda ise toplam 79.819 satıştan 17.471 adetinin hafif ticari, 62.348 adetinin ise binek olduğunu görüyoruz.
Premiumlaşan Hafif Ticari Modelleri
LCV modeller ilk başta konfor ve teknoloji vaat etmiyordu, sadece yük taşıma için tasarlanmış bu araçlar olabilecek en minimum ekipmanla geliyordu. Son on yılda ise artış gösteren bireysel kullanım sonucu talebe cevap vermeye çalışan markalar, modellere fazlasıyla teknolojik donanım yerleştirmeye ve konforu artırmaya başladılar.
Bu başlığın altında değerlendirme yaparsak Türkiye pazarında en gözde model ise Volkswagen Caddy olacaktır. Son dönemde konfor ve teknoloji bakımından Caddy seviyesine ulaşan birçok seçenek olsa da Türk kullanıcısının aklında kendine yer eden model, oldukça satılıyor ve ses getiriyor.
Binek Modellere Oranla Sundukları Fiyat/Fayda Dengesi
Hafif ticari modeller teknolojik ve konforlu hale gelirken binek alternatiflerine nazaran daha uygun fiyatlı kaldılar. Burada malzeme kalitesinde olan farklar ve altyapısal değişiklikler gibi eksiler olsada Türk kullanıcısı bu duruma fazla takılmadan uygun fiyata bu modelleri tercih etti. Bu konunun öne çıkması ise geçtiğimiz 2-3 yıllık sürece dayanıyor.
Korona'nın Kargo Sektörüne Olan Etkisi
Kargo sektöründe şehir içi dağıtımlar için fazlasıyla tercih edilen hafif ticari modeller, virüs sonrasında değişen satın alma tipindeki değişiklikler sonucunda kargolara oluşan talep artışıyla daha çok ihtiyaç duyulur hale geldi. Eskisinden çok daha fazla çalışan kargo şirketleri zaman tasarrufu ve aksaklıkları önlemek adına filolarını genişletti. Son 2 yıllık süreçte artışa neden olan en önemli başlıklardan biri de buydu.
Pratik ve Dayanıklı Oluşu
Pratiklik denince akla gelen ilk karoser tipi station wagon otomobillerdir, fakat ülkemiz sınırları içerisinde bu algı çok daha farklı. Bagaj hacmi, geniş cam alanları ve geniş iç hacmiyle çok öne çıkan ticariler, aynı zamanda iş aracı olarak tasarlandığından standart kullanımda uzun süre yıpranmıyor.
Ticari Kullanmanın Eksileri Neler?
Ticari otomobil kullanımında artılar olduğu gibi eksiler de var. Örnek olarak otoyollarda 90 km/s hız sınırı en dikkat çekici olan problem. Bunun haricinde her yıl muayeneye girme gereksinimi, yüksek dönem vergileri, hantal olması, virajlarda yüksek yanal yatma, rüzgardan daha fazla etkilenme, bakım maliyetleri ve aks uzunluğuna göre bazı köprülerden geçememesi gibi sorunlar toplu olarak ele alındığında küçük problemler değil.
Comments powered by CComment