TESK, Hurda Teşvik Paketi Talebini Yineledi

TESK, Hurda Teşvik Paketi Talebini Yineledi

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı çağrıda en son 2019 yılında uygulanan hurda teşvik yasasının yeniden yürürlüğe girmesi için çağrıda bulundu.

Yaptığı açıklamanın devamında, yasanın geçici olarak değil, kalıcı olarak uygulamada kalmasını istediklerini belirten Palandöken, hurda araç sahibi vatandaşlara, kullanım ömrü dolan otomobillerini hurdaya vermeleri için vergi ve ceza teşviki verilmesini önerdi.

Açıklamanın devamında "Döviz kurlarındaki artış nedeniyle sıfır araçların fiyatları yükselirken vergisiz fiyatı artan aracın ÖTV matrahı da yükseldiği için araç fiyatları iki kattan fazla attı. Bu durum vatandaşlarımızı ikinci el ve yaşlı araç kullanmaya iterken trafikte yaşanacak olası riskleri artırıyor. Çünkü yaşlı araçlar trafik kazalarının artmasına, maddi hasarlara, akaryakıt sarfiyatının yükselmesine ve gereksiz parça ithalatına neden olarak milli servetin kaybına da yol açıyor. Ayrıca yaşlı araçların hurdaya çıkmaması Türkiye'nin yurt dışından hurda ithal etmesine sebep oluyor. Türkiye en çok hurda ithal eden ülkelerin başında geliyor. Oysa teşviklerle beraber yaşlı araçlar hurdaya ayrılmalı ve hurda ithalatı azaltılarak döviz çıktısı önlenmeli." ifadelerinde bulundu.

Konunun insan sağlığı açısından da boyutlarını paylaşan Palandöken, "Çünkü ulaşım sektörü insan yapımı sera gazlarının en büyük üreticisidir. Yaşlı ve hurda araçların gerek kara duman atması gerek egzoz emisyon değerlerinin normalin çok üstünde olması çevremizi tehdit ettiği gibi insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle cadde, sokak ve meydanlarda yer alan hurda ve atıl araçlar için vatandaşlarımıza teşvik şart" dedi.

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

Tüm Detayları ile Yeni Audi S3 Sedan ve S3 Sportback

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us