EGR iptali nasıl yapılır? DPF iptali kaç para tutar? AdBlue nasıl iptal edilir? DPF iptali çevreye zararlı mıdır? AdBlue nasıl çalışır? EGR ne işe yarar gibi onlarca sorunun cevabı bu videoda, hem de işin uzmanı EDGE Tuning ile...
Dizel Partikül Filtresi Nedir
Bazı Euro 4 araçlarda, Euro 5 ve Euro 6 araçların tümünde kullanılan bir sistemdir. Egzoz emisyon seviyelerinde izin verilen partikül madde değerlerinin ciddi oranda sınırlandırılması DPF kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Euro 4 normunda izin verilen partikül madde seviyesi 0,025 g/km iken, Euro 5 normunda bu değer, 0,005 g/km'e sınırlandırılmıştır.
DPF, genellikle katalitik konvertör sistemi ile beraber çalışır. DPF (Dizel Partikül Filtresi) son zamanlarda çıkan dizel araçlarda katalitik konvertörün temizleyemediği partikül parçaları ve ağır metalleri içerisinde hapseder. Aralarındaki fark ise katalitik konvertör kendi içinde bulunan kimyasallar ile meydana gelen tepkimeler sonucu egzoz gazını yakarak temizler. DPF ise herhangi bir işlem yapmadan partikül maddeleri hapseder.
Motordan çıkan yanmış yakıt, içinde zararlı partiküller barındırır. Bu sistem emisyon değerlerini düşük tutmak için ve bu zararlı partikülleri doğaya salınımını engellemek için filtre içinde tutar.
Dizel Partikül Filtresi (DPF) Neden İptal Edilir?
DPF emisyon değerleri ve çevreye zehirli madde salınımını engellediği için iptal edilmemesi mantıklı bir seçim olacaktır.
Motor rejenerasyon anında iken çok yüksek ısılara çıkmaktadır. Uzun süreli yüksek ısılara çıkması çeşitli motor bölümlerinde hasarlara yol açabilir. Gerçeklenen her rejenerasyon için ortalama 2 litre yakıt tüketimi gerçekleşir. İptalinin yakıt tüketimi ve normalden yüksek basınca maruz kalan enjektörlere katkısı vardır.
İptal işlemi için DPF'yi açıp içindeki filtrenin çıkartılması veya sökülüp yerine boru koyulması gerekir. Motor beyni üzerinden DPF parametrelerinin tamamen silinmesi gerekir.
EGR (Egzoz Gazı Geri Dönüşüm Valfi) Nedir?
EGR valfi, egzoz emisyonlarının düzenlenmesinde hayati bir rol oynar ve emisyon düzenlemelerinin yürürlükte olduğu ülkelerde kullanılması zorunlu bir bileşendir. EGR, elektropnömatik bir valftir. Motor bölmesinde bulunur ve egzoz gazı devridaimi işlemini kumanda etmek için kullanılır.
EGR sistemi kullanılarak egzoz gazındaki azot oksitler azaltılır. Egzoz gazının bir kısmı emilen havaya karıştırılıp yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer. Düşük yanma sıcaklığı, nitrojen oksit emisyonunun azaltılmasını sağlamaktadır.
Motor tam yükte çalışırken egzoz gazı devridaimi gerçekleştirilmez, iyi bir güç kazancı için yanma odasında fazla miktarda oksijen bulunması gerekir. Egzoz gazı devridaimi, elektronik kontrol ünitesindeki (ECU) bir tabloya göre EGR valfini kullanır. EGR valfini kumanda etmek için kullanılan kontrol basıncı sinyalin durumuna bağlı olarak belirlenir. Bu şekilde devridaim halindeki egzoz gazı miktarı belirlenir.
EGR'nin bazı arıza belirtileri ise tam yanmamış yakıt, performans sorunları,fazla yakıt tüketimi, tekleme, rölantide dalgalanma olarak söylenebilir.
EGR Neden İptal Edilir?
EGR valfi iptalı durumunda emisyon değerleri yükselir, doğaya verilen zarar artar ve araç egzoz muayenesinden geçemez. İptal edilirse performans artar diye söylentiler vardır ama aksine tam yükte sistem devreye girmediği için performans kaybını önler.
İptali için ise valfi mekanik olarak körlemek ve ECU'dan parametrelerinin silinmesi gerekir.
AdBlue Nedir?
Eskiden otobüs, tır, kamyon gibi taşıtlarda kullanılan bu sistemi günümüz dizel araçlarında Euro 6 emisyon standartları, iki farklı bileşenden oluşan bu çözeltinin kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu kılıyor.
Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
Azot salınımını engellemek için araçlarda SCR sistemi bulunur. Filtrenin yetersiz kaldığı durumlarda Adblue sıvısı ile SCR katalizörü birlikte çalışarak azot salınımını minimuma indirmeyi amaçlar.
AdBlue kalmazsa araç otomatik olarak çekişten düşer ve uyarı verir. Depo komple boşalırsa araç çalışmaz. Katalizör ve filtreler sıvı geçişi olmadığı için zarar görür. AdBlue sisteminin arıza vermesi de muhtemeldir. 1 depo AdBlue sıvısı yaklaşık olarak 5.000 km - 10.000 km arasında tükenebiliyor.
AdBlue Neden İptal Edilir?
Emisyon değerleri ve egzoz muayenesinden geçebilmek için iptali mantıklı değildir ama karşılaşılan sorunlarda hem mekanik hemde yazılımsal olarak iptali mümkündür.
Comments powered by CComment