Marş motoru, aküden güç alıp, ilk hareketi vererek, motorun çalışmasını sağlayabilen bir başlangıç motorudur. Motorun çalışması için aküden sonra gereken en önemli elemanlardan biridir.
Marş sistemi; akü, kontak anahtarı, marş motoru ve volan dişlisinden oluşur. Elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirir. 12v akü ile çalışır. Kontak anahtarı takılıp çevrildikten hemen sonra marş motoru aküden yüksek güç alarak marş motoru içerisindeki marş dişlisini iterek volanla birbirine geçer ve motoru çevirir. Böylece ilk hareketle birlikte motor çalışmış olur.
Eski tarım aletlerinde kullanılan içten yanmalı motorlarda ve eski nesil otomobillerde direk kranktan bir aparat veya ip kullanılarak, bilek gücüyle çevrilerek ilk hareket verilir ve motorun çalışması sağlanırdı.
12v akü ile çalışan marş motoru, aküden aldığı enerjiyi marş kömürlerinin marş motoruna iletmesi ile dişliyi iterek volan dişlisi ile birbirine geçer ve çalışır. Marş motoru aracın en çok güç tüketen elemanlarından biridir. 10 15 sn. boyunca marşa basılırsa aküyü bitirir ve marş motoru hiç dönmez.
Marş sisteminin genel sıkıntılarından önde geleni akünün bitmesidir. Akü zayıf olsa bile yeterli enerjiyi alamayıp tam hareket sağlayamayabilir. Marş kömürlerinin belli zamanda değişmesi gerekebilir. Sorun varsa marş dönmez, araç çalışmaz. Marş dişlileri veya volan dişlileri yıprandıysa marş motoru görevini yerine getirmeyebilir. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise araç çalışır haldeyken marşa basılması esnasında olur ve dişliler kalıcı zarar görebilir. Akü kutup başlarının gevşek olması, oksitlenmesi gibi sebepler de marş motorunun dönememesini tam olarak etkileyebilecek sebeplerdendir.
Comments powered by CComment