Kaslı ve özgün dış tasarımıyla çok iddialı olan M4 CSL ön tamponda bulunan panjurun üstten daha basık ve panjurun içlerinde bulunan metaryellerin azaltılması ile daha agrasif ve hırçın bir görüntü yakalanmış.
Kaputta bulunan hava delikleri, tavandan başlayıp bagaja kadar devam eden balina sırtı çıkıntılar hem aerodinamiye katkıda bulunuyor hem de agrasif ve hırçın görüntüsünü destekliyor. CSL’in yarışçı ruhu, kaput ve tavanda bulunan kırmızı şerit detayların çok hoş durduğunu bahsetmeden geçmek olmaz. DTM yarış araçlarını andıran sarı renkli gündüz farlarının da M4 CSL’in yarış ruhuna bir gönderi olduğunu söylemek lazım.
Arka tarafta ise diğer M modellerinden farklı olarak tampon çizgilerinin daha keskin ve tampon hatları daha belli. Yeni teknoloji olan BMW Laser LED stoplar CSL’de ilk kez karşımıza çıkıyor. Eski M3 CSL’e gönderme olarak ve CSL ruhundan bir parçası olan ördek kuyruğu spoyler M4 CSL’de kullanılmış. BMW’nin 50. yılını kutlamak adına bagaj bölümünde bulunan logonun etrafını saran kırmızı renk ile vurgulanmış. Dörtlü egzoz çıkışı ve karbon fiber difüzör de araçta öne çıkan detaylar arasında.
CSL'in İç Tasarımı
CSL’in dış tarafındaki sportif tasarım, iç yaşam alanında da devam ediyor. İç tarafta CLS imzasının atıldığını görüyoruz. Karbon fiberin ön planda olduğu konsol kırmızı detaylar ile desteklenmiş. M4 CSL için özel tasarlanan siyah Merino deri üzerine kırmızı Alcantara şeritler, mavi-kırmızı dikiş detayları göze çarpıyor. Arka koltukların bulunmadığı yerlere ise kaskların koyulması için bir bölme yapılmış.
CSL’in Teknik Özellikleri
Yeni BMW M4 CSL (Coupe Sport Lightweight) M TwinPower Turbo sıralı 6 silindirli 550 beygir 650 tork ile karşımıza çıkıyor. 8 ileri M Steptronic spor şanzıman ile gelen M4 CSL manuel şanzıman ile gelmemesi hayal kırıklığına uğratıyor. Ancak stpetronic şanzımanı manuel moda aldığımız zaman bir üst vitese geçmek için sizin komutunuzu bekliyor. 0-100 km/s 3.6 saniyelik bir süre de ulaşıyor. M4 CSL’in azami hızı 307 km/s seviyesinde. 550 beygirlik güç arka tekerlerin üzerinde. Nürburgring’in Nordschleife pistini 7 dakika 20 saniyede tamamlıyor. Bu değer ile beraber M4 CSL, Nordschleife performansına göre BMW tarafının en hızlı seri üretim BMW modeli oluyor. Adaptif M süspansiyon sistemi ile gelen M4 CSL üç ayrı seçenek sunuyor. Comfort ayarı, daha sert amortisör tasarımı için sport programı ve yarış pistinde kullanım için sport+ sistemi var. M4 CSL modeli daha dinamik yol tutuşu için 8 mm. daha alçaltılmış. Fren sistemi tarafında ise altı pistonlu, sabit kaliperli 15.7″ boyutunda ön frenler bizi bekliyor. Arka tarafta ise frenlerin boyutları 15.0″ büyüklüğünde fren diskleri var. Michelin Pilot Sport Cup 2 R lastikleri ile gelen M4 CSL önde 19 inç ve arkada 20 inç ölçülerinde boyutundaki jantlarda 50. yıl logosu dikkatlerden kaçmıyor.
M4 CSL’de karbon fiber parçların kullanılmasına önem verildiği hafiflik konusuna çok taktıkları belli. Standart M4 modeline göre 108.8 kilogram daha hafif olan M4 CSL, totalde 1625 kilogram ağırlığında. Hafifletme çalışmaları; koltuklar da 24 kilogram, arka koltukların iptali ile 21 kilogram, şasedeki karbon fiber gövde kiti ile 21 kilogramlık bir tasarruf sağlıyor. Tavan, kaput ve aracın birçok yerinde kullanılan karbon fiber malzemeler ile toplam 7.9 kilogramlık bir hafifleme söz konusudur.
CSL’in Fiyatı
Dünyada sadece 1.000 adet üretilecek olan BMW M4 CLS modeli 140.895$ başlangıç fiyat etiketine sahip.Üretime ise 2022 Temmuz ayında başlanılması düşünülüyor.
Comments powered by CComment