Yeni Toyota Supra’nın egzoz sesine jandarma geldi! Supra’nın muhteşem patlamalı egzozuna karpuz dayanabildi mi? Meşhur sarı Supra'nın direksiyonunda gazladım! Supra ile Otobanda asfaltı ağlattık.
Evet arkadaşlar, bugünkü videomuzun özeti işte yukarıdakilerden ibaret. @mavan’ın arabam dediği Türkiye’ nin en bilinen ve en sevilen Suprası ile unutulmaz birkaç saat geçirdik. Sizlere hem motoru ile ilgili modifiye bilgileri verdim hem de Toyota Supra ’nın içinden seslendim. İlk kez Supra'nın tavanını çıkartarak T-Top özelliğini kullandık hem de otomobil dünyasının efsanelerinden birisini ekranlarınıza taşıdık. Gazlaması inanılmaz keyifli, egzoz sesi ve kullanması ürkütücü bu 1995 model sarı Supra Toyota, tecrübe ettiğim en özel arabalardan bir tanesiydi açıkçası.
Biliyorsunuz yeni kasasını da ilk defa Doğan Kabak İspanya'da test etmişti. Hayatına Toyota Celica olarak gözlerini açmış olan Toyota Supra, spor otomobil denildiğinde ilk olarak Toyota Celica Supra olarak üretilmeye başlanmıştı. Celica Supra ’larda kullanılan 2.5 ltlik motor, 6 sıralı silindire sahip ve Toyota 2000 GT’ de kullanılan motor ile aynıydı. Sadece 110 HP güç üreten bu motor da Supra’ nın temellerini atmış oldu. Artık tarihler 1986 yılını gösterdiğinde, yani a70 kasa tanıtıldığı yıl, Supra artık özerkleşmişti.
Motoru da yavaş yavaş güçlenmeye başlamıştı, 3,0 litre 200 beygirlik atmosferik motora 1987 yılında turbo beslemeli bir versiyonla gücü 232 beygire kadar çıkıyordu. 1JZ-GTE kodlu 2,5 litrelik çift turbolu 6 silindirli motor, 2 Jz’den önce üretilen 276 beygir olanıydı ki 1 sene sonra bu motor artık 330 HP’ye çıkartılacaktı. Japonya’daki centilmenlik anlaşması sebebi ile bu seneye kadar üretilen motorlar 276 HP’yi geçemiyorlardı. Ve nihayet 1993 yılında Amerikan versiyon Supra geldi ve işte efsane Toyota Supra burada hayat buldu diyebiliriz. 276 HP sınırlamasından kurtulan modifiyeli Toyota Supra, artık efsane motorlar arasına girmişti.
Gücünü hiçbir ciddi parça iyileştirmesine gerek duymadan motorda, 800 HP lere rahatlıkla çıkartabilen araba, bu noktalarda da sorunsuzca kullanılabiliyordu. Tabi otomatik vites olanlar hariç! Modifiye konusunda biraz kararlı biraz da bütçe sahibi iseniz de bu güçleri rahatlıkla 2000 HP lere taşımak da olasıydı bu motorlar ve Toyota Supra MK4 ile. Ve yine dağılmadan! Toyota’nın tamamen performansa yönelik kullandığı daha büyük yağ pompası, alüminyum silindir başları, devasa boyutta radyatör gibi fabrika çıkışı parçalarla bile arabayı kolaylıkla 700-800 beygirlere çıkartabiliyordunuz.
2019 Yılında ise artık hasretle beklenen Yeni Supra tanıtıldı. Toyota Supra 2019’da oldukça fazla eleştiriye maruz kalan Supra MK5, Z4 platformu üzerine üretilmiş olması ve BMW’ nin bir çok iç - motor ekipmanını kullanması üzerine Toyota severlerin pek de bağrına basılmadı ve Supra hayranlarını da hayal kırıklığına uğrattı. Ama motor sesi hale efsaneydi! Toyota Supra fiyat olarak da 1.4 milyon TL'ye yaklaşırken, bunun maalesef yarısından fazlası vergiydi. Fakat araç, kaputunun altında ismini taşıdığı selefiyle pek çok ortak noktaya sahip.
Dış tasarım öncelikle kasa ve görünüş olarak 2JZ MK4 ve MK5 biririnden tamamen bağımsız iki model gibi görünmesi de şaşırtıcı bir olay olarak karşılandı JDM dünyasında. Yeni Supra otomobil, klasik modele neredeyse hiç benzemiyordu. Tabi sekiz silindir olsaydı eminiz ki insanlar daha da çok yadırgayacaktı. Kokpit Mk4’ün aksine, 2020 Supra’nın kabini oldukça kısır. Kokpit benzeri sürücü bölmesini çok az da olsa hissettiren yeni model, üç kollu direksiyon simidine sahip. Fakat yeni Supra’nın kabini kesinlikle önceki model kadar çarpıcı değil.
Yeni Supra’nın Toyota’ya özel performans özellikleri taşıyan dijital gösterge paneli, kabine güzel bir şekilde entegre edilmiş gibi duruyor. Kabinin genel havasını iyileştiren siyah deri ve karbon fiber dokunuşlarla birlikte “yarış odaklı koltuklar” da dikkat çeken detaylardan.
Gelelim performansa; iki model dış görünüş anlamında birbirinden çok farklı olsalar da kaputun altında şaşırtıcı derecede benzerler. 2020 Supra, BMW kaynaklı 3.0 litrelik turboşarjlı sıralı altı silindirli bir motora sahip. Sekiz ileri otomatik şanzımana sahip araç, 335 beygir güç üretiyor. Mk4’ün aksine yeni Supra’nın maksimum hızı 250 km/s’ye sabitlenmiş durumda.
Comments powered by CComment