Sun, Nov 24, 2024

Formula E'nin Yeni Güvenlik Aracı Mini Electric Pacesetter

Elektrikli dönüşümün hızlanmasında önemli bir rolü üstlenen Formula E, yeni gelişmeler ile karşımızda. BMW i8 sonrasında Mini Electric Pacesetter "safety car" olarak pistlerde yer alacak. Mini Cooper SE modeli baz alınarak üretilen Mini Electric Pacesetter'ın gelişiminde FIA, Formula E ve markanın sahibi olan BMW büyük katkılar sağlamış.

Görsel Açıdan Çarpıcı, Teknik Açıdan Hassas

Mini Electric Pacesetter pist yaşamına uyum sağlarken ikonik çizgilerini kaybetmemiş, yuvarlak ön far takımı, İngiliz bayrağına gönderme yapan arka aydınlatma grubu ve nesillerdir devam eden tasarım hatlarıyla onun bir Mini olduğunu kolayca anlayabiliyorsunuz.

Otomobil elektrikli bir motora sahip olduğundan ve soğutmaya ihtiyaç duymadığından ön ızgaranın üst kısmı tamamen kapatılmış, alt kısımda ise frenleri soğutmak için ayrılmış kare formlu hava girişleri epey dikkat çekici. Bir diğer unsur ise kaputta bulunan hava girişinin beyaz flaşörler için ayrılmış olması, bu detay ile otomobilin ön yüz bütünlüğü ve pistte farkedilmesi sağlanmış.

Otomobilin yan yüzüne döndüğümüzde genişletilmiş dodikler dikkatleri üzerine topluyor, bu parçalar aerodinamiye katkı sağlarken arka çamurluk ve camı kapsayan Mini Electric logosu otomobilin elektrikli olduğunu bir kez daha vurguluyor. Geniş yan etekler sportif görünümü tamamlıyor, aynı zamanda dikkat çeken büyük spoiler ise otomobilin yüksek hızlarda daha stabil olmasını sağlıyor. Bu parçaların Oxford'da geri dönüştürülmüş karbon fiberden yapıldığını belirtmekte fayda var.

Arka profilden Mini Electric Pacesetter'a baktığınızda Energetic Yellow renkleri epey göze çarpıyor, bu renkleri alan bölümlerin otomobilin yol tutuşu için hizmet eden hava kanalları ve çaklar olduğunu görebiliyoruz. Arka difüzör büyük yapısıyla dikkat çekiyor fakat bu noktada egzoz çıkışlarını görmememiz bize otomobilin elektrikli olduğunu anlatıyor.

Maksimum Güvenlik ve Maksimum Kullanışlılık

Otomobilde sadece iki koltuk bulunuyor, bu koltuklarda sabit kalmanız için 6 noktalı emniyet kemerleri kullanılıyor. Mini'nin ikonik olan orta konsol göstergesi yerinden alınmış ve boşluk karbon bir malzeme ile kapatılmış.

Mini Electric Pacesetter'ın konsolunda pistte gerekli sinyalizasyonu sağlamak adına tuşlar, el freni, vites, direksiyon ve küçük bir gösterge paneli yer alıyor. Bunun haricinde gereksiz her parça yerinden çıkartılmış, hatta kapıları açmak için üst düzey performans modellerinden alışık olduğumuz cinste kumaş kayışlar kullanılmış. Otomobile eklenen takla kafesi ise güvenliği sağlama görevini üstlenen en kritik parça...

Bütün bu işlemler sonucunda Mini Electric Pacesetter standart versiyondan 130 kilogram daha hafif hale gelmiş ve total ağırlığı 1.230 kilogram olmuş.

Performans ve Teknik Veriler

Mini Cooper Pacesetter'ın kalbinde yer alan elektrik motoru Mini SE modelinden farklı değil, ünite 182 beygir güç ve 280 Nm tork üretiyor. Otomobil elde ettiği ağırlık avantajı ile 0-100 hızlanmasını standart modele göre 0.6 saniye daha hızlı, yani 6.7 saniyede gerçekleştiriyor. Model 0-60 hızlanmasını 3.6 saniyede tamamlarken Mini, güvenlik otomobillerinde önemli olanın "orta sınıf rakamlar" olduğunu vurguluyor.

Mini Electric Pacesetter'ı Pistte Ne Zaman Göreceğiz?

Mini Electric Pacesetter Formula E'nin 2021 sezonunun 2. etkinliğinde karşımızda olacak, yani 10 Nisan 2021'de Roma'da görücüye çıkacak. Otomobili Bruno Correia kullanacak. Sürücü Bruno Correia otomobil hakkında "Sürmesi çok eğlenceli bir araç, adeta bir karting gibi hissettiriyor." yorumunu yapmış...

Comments powered by CComment

Author’s Posts

Related Articles

Formula 1 | 2020 Bahreyn GP Raporu

Formula 1 Türkiye Seyircisiz Yapılacak!

fab fa-youtube

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week