Elektrikli otomobil dünyasında her geçen gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Teknoloji ile birlikte oldukça hızlı büyüyen elektrikli otomobil sektörünün en yenilikçi modelini yaratmak isteyen Hyundai bu konuda oldukça iddialı. Bu iddianın sonucunda Hyundai karşımıza IONIQ 5 ile çıktı.
Artık gelecekte yollarda elektrikli otomobiller hüküm süreceği bir gerçek. Ancak teknolojinin nereye gideceği konusunda öngörüde bulunmak pek de mümkün değil. Artık yakın geçmişte bilim kurgu hikayelerine konu olan sürücüsüz otomobiller neredeyse piyasaya çıkmış durumda. Dolayısıyla gelecekte nasıl otomobiller kullanacağımızı hayal etmek imkansız. Hyundai günümüz teknolojisiyle donatılmış en gelişmiş otomobili üretmek için çıktığı yolda IONIQ 5 modelini piyasaya sürdü.
Günümüzde tüm otomobil üreticileri elektrikli otomobil adaptasyon sürecini tamamladı. Her markanın bir elektrikli modelini görmek mümkün. Ancak Hyundai bu süreci bir adım öteye taşıyarak sadece elektrikli otomobil üretmek adına bir alt marka yarattı. Önceleri Hyundai markası ile üretilen elektrikli otomobillere isim veren IONIQ artık bir markaya dönüştü. Hyundai çatısı altında üretilen tamamen elektrikli otomobiller bundan böyle IONIQ markası ile satışa sunulacak.
Bu markanın kuruluşunun şerefine en gelişmiş tamamen elektrikli otomobillerden birini üretmek isteyen Hyundai, yeni geliştirilen ve sadece tamamen elektrikli otomobillerde kullanılmak üzere tasarlanmış E-GMP platformu üzerine IONIQ 5’i geliştirdi. Diğer marka ve modellerde olduğu gibi halihazırda var olan modelleri dönüştürerek elektrikli otomobiller üretmek yerine sadece elektrikli otomobil üretmek üzere tasarlanan bu platform birçok avantajı da beraberinde getirdi.
Sonradan elektrikli otomobile dönüştürülen veya içten yanmalı otomobillerle aynı platformu kullanan modellerde batarya yerleşimi büyük problem yaratıyordu. Elektrikli otomobillerde kullanılan bataryalar otomobilin en ağır parçası olduğundan ve oldukça fazla yer kapladığından iç mekandan feragat etmeyi gerektiriyordu. Bunun yanında otomobilin ağırlık merkezi yere daha yakın hale geldiğinden bazı denge problemlerini çözmeyi gerektiriyordu.
E-GMP platformu tamamen elektrikli otomobillerde kullanılmak üzere geliştirildi. Bu aşamada ciddi bir AR-GE çalışması yürütüldü ve ortaya bir elektrikli otomobil için en uygun platform çıktı.
IONIQ 5’in her detayı olduğu gibi dış tasarımı da büyük bir özenle yapıldı. Hyundai tarihinde büyük bir öneme sahip olan ve markanın ilk otomobili olan PONY modeline ithafen tasarlandı. Böylelikle geçmişle gelecek arasında bir köprü kuracak olan IONIQ 5 modeli ortaya çıktı. Bir hatchback gibi görülse de marka IONIQ 5 modelini crossover olarak tanımlıyor.
İlk olarak 2019 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda konsept bir araç olarak görücüye sunulan IONIQ 5, daha sonra yapılan geliştirmelerle birlikte yollara çıkmaya hazır hale geldi. IONIQ 5 tasarlanırken dışına olduğu kadar iç mekanına da özen gösterildi. IONIQ 5’in iç mekanı tamamen fonksiyonellik göz önünde bulundurularak tasarlandı.
Günümüzde kullanıcıların en çok önem verdiği geniş iç mekanın sağlanması için oldukça kafa yorulan IONIQ 5 modelinde birçok ilke de imza atıldı. Bataryalar sayesinde otomobilin tabanı dümdüz. Böylelikle koltuklar için oldukça geniş bir hareket alanı sağlanmış durumda. Bunun yanında IONIQ 5 modelinin kokpiti de hareketli. Bu özelliği sayesinde sürücü ve yolcular için oldukça kullanışlı bir iç mekan tasarlanmış durumda.
Elektrikli bir otomobil olması dolayısıyla zaten çevreye oldukça duyarlı olan IONIQ 5’in iç mekanında kullanılan birçok parçası da geri dönüştürülmüş malzemelerden imal edilmiş. Tavan döşemelerinden koltuk ve kapı döşemelerine, plastik aksamına kadar hemen hemen tüm iç mekan malzemeleri geri dönüştürülmüş malzemelerden.
IONIQ 5 kullanıcılarına sadece fonksiyonel ve çevreci bir otomobil sunmuyor. IONIQ 5 kullanıcıları aynı zamanda ciddi güçler üretebilen bir otomobile de sahip olacak. IONIQ 5’te kullanılan en güçlü motor 301 HP güç ve 605 NM tork gibi oldukça yüksek bir performans sergiliyor. Bu değerler sayesinde 0 ‘dan 100 km/s hıza 5,2 saniyede çıkabiliyor.
IONIQ 5 şarj ve pil konusunda da oldukça iddialı. 72,6 kWh’lik pil, 2 çeker modunda 480 Km’ye kadar menzil vadediyor. Ayrıca IONIQ 5’te kullanılan yenilikçi şarj teknolojisi 800 V’a kadar şarj desteği sunuyor. Bu sayede otomobilin sadece 10 dakikada 100 KM menzil sunabilecek kadar şarj edilebileceği söyleniyor. Böylelikle elektrikli otomobillerin en büyük problemi olan uzun şarj süreleri de ortadan kalkmış oluyor.
IONIQ 5’in son teknoloji özelliklerinden biri de dev bir ekrana dönüşebilen ön camı. Otomobil sürüş esnasında bazı bilgileri ön camına yansıtabiliyor. Bu esnada sürücünün dikkati dağılıp kazaya sebebiyet verme ihtimali de düşünülmüş. Yarı otonom sürüş özelliğine sahip olan IONIQ 5, ön camı ekrana dönüştüğünde gelişmiş radar teknolojisi sayesinde önüne çıkan cisimleri algılayabiliyor, otomobili şeritte tutuyor ve yasal hız sınırları içinde ilerliyor.
IONIQ 5 ile birlikte hayatımıza giren yüksek teknolojili elektrikli otomobiller IONIQ markası ile geliştirilmeye devam edecek. Marka IONIQ 7 adı ile bir de SUV modeli piyasaya sürecek.
Comments powered by CComment