Tüm Detaylarıyla Yeni Leon

Tüm Detaylarıyla Yeni Leon

Seat, özellikle Leon başta olmak üzere genel modellerinde Volkswagen Grubu'nun dinamik yüzü. Çıkardığı yeni modeller ile bu dinamikliği korurken yanına uygun fiyat avantajını da ekleyen marka yeni modelleri ile gündemimizi epey meşgul edecek. Şüphesiz ki Seat'ın yıldız modeli Leon yine parlamasını sürdürecek. Eskisinden daha iddialı şekilde gelen 4. nesil Leon'a yakından bakalım...

Tasarım

Leon 3. neslinde yine iddialı ve dikkat çekici hatlar bulunduruyordu. Yeni nesilde bu çok daha iyi biçimde yorumlanmış, aracın bütün hatları radikal biçimde değişmiş.

Ön yüzde yenilenen ve incelen farlar aracın çok daha keskin bakmasını sağlıyor. Dikkat çekici noktalardan biri değişen far tasarımına rağmen aynı kalan gündüz LED'i tasarımı. Eski neslinde daha basit duran panjur yeni nesilde çok daha kendini belli eden ve büyük bir panjurla değiştirilmiş. 4.nesil Leon 1.800 mm genişliğiyle önceki neslinden 16 mm daha dar.

Yan yüzde eski nesil ile karşılaştırıldığında göze çarpan ilk detay kaybolan çizgiler, biraz daha dikkatli baktığınızda bu çizgilerin kaybolmadığını ve tasarıma daha entegre biçimde yerlerini koruduğunu görmeniz mümkün. Tavanın daha eğimli yapısı aracı daha sportif göstermiş, ayrıca burada 86 mm uzayan boyun da epey katkısı var.

Yeni nesil ile 86 mm daha uzun olan Leon'un toplam uzunluğu 4.386 mm, 50 mm uzayan aks mesafesi de 2.686 mm seviyelerine kadar gelmiş. Bu da demek oluyor ki Yeni Leon önceki nesline göre iç hacim konusunda daha iyi bir yerde olacak.

Arka yüzde ilk dikkat çeken unsur yine sertleşen hatlar, önceki neslin yumuşak inen arka tasarımından kurtulan Seat, buraya çok daha sert çizgiler yerleştirmiş. Önceki neslinde bulunanları da beğendiğim arka aydınlatma grubu yenileriyle değişmiş, ki yeni aydınlatma grubu ortadan birleşmesi ve arkayı tamamen sarması ile çok daha başarılı bir hal almış.

Fazla değişmeyen arka tampon gereksiz çizgilerden arındırılarak daha sade bir görünüme kavuşturulmuş. Yenilenen difüzörün çıkışları maalesef sahte ve gerçek egzozumuz biraz daha geride yere bakıyor.

İç tasarım dış tasarıma nazaran önceki nesilden alakasız bir hale gelmiş. Eski nesilde 8 inçe kadar alınabilen multimedya ekranı 10 inç boyutuna yükseltilmiş. Gösterge panellerinde artık analog bir detay göremiyoruz, burada görev yapan 10.25 inç boyuta sahip yeni göstergeler size: "Gesture Control" ve 3 boyutlu navigasyon gibi özellikler sunuyor.

Multimedya ekranının yanlarında konumlanan havalandırma panelleri artık ekranın altında bulunuyor, ayrıca eskiden orta konsolda ciddi derecede yer işgal eden klima kontrolleri de ekranla entegre hale getirilmiş. Klima kontrollerinin yerini 2 adet USB type C girişi almış.

Eskiden alıştığımız büyük boyutlu vites kolu, DSG seçeneklerde yerini küçük bir kontrolcüye bırakmış, start/stop bu kontrolcünün önüne, park freni gibi tuşlar da arkasına konumlandırılmış. Direksiyonun sol tarafında eskiden çevirerek ayarladığımız farlar artık tuşlar yardımıyla ayarlanır hale getirilmiş. Ben bu paneli pek sevmesem de yenilikçi bir hareket olduğunu ve gelecekte çoğu modelde bu biçimli kontrolcülerin olacağını kabullenmekte fayda var.

Motor ve Performans

Yeni Leon, 3 farklı motor seçeneği ile Türkiye'de. Bunlardan biri 1.0 TSI bir diğeri 1.0 eTSI (hibrit destekli) sonuncusu ise 1.5 TSI ünite. 1.5 TSI, 6 ileri manuel şanzımanlı Leon 130 beygir güç ve 200 Nm tork üretiyor, 0-100 hızlanmasını 9.4 saniyede tamamlarken ortalama 6.3 lt yakıyor. Son hızı ise 208 km/s.

1.0 TSI üniteye 6 ileri manuel şanzıman eşlik ediyor, 110 beygir güç 200 Nm tork üreten motor 0-100 hızlanmasını 10.9 saniyede tamamlıyor. Bunları yaparken de ortalama 6.0 lt yakıyor ve son olarak 197 km/s hıza ulaşabiliyor.

Diğer 1.0 eTSI hibrit destekli ünite 7 ileri DSG şanzımana sahip, 110 beygir güç ve 200 Nm tork üreten motor 10.8 saniyede 0-100 hızlanmasını tamamlarken 100 kilometrede 6.2 lt benzin tüketiyor. Son hızı da 192 km/s.

Yeni Leon Türkiye Fiyatı

Leon yayınlandığı tarihten itibaren fiyatlarıyla herkesi şaşırttı, beklentilerden ciddi oranda düşük fiyatla satışa sunulan modeli şu an sadece 1.5 TSI manuel ünite ve FR donanımı ile alabiliyoruz. 129.775 TL'lik net fiyatıyla %50 ÖTV dilimine giren otomobil vergiler dahilinde 231.500 TL'lik etiket ile satın alınabiliyor...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us