LPG'li Araçlar 3 Ay Daha Otoparklara Giremeyecek

LPG'li Araçlar 3 Ay Daha Otoparklara Giremeyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen Eylül ayında LPG'li araçların AVM otoparklarına girişi ile ilgili müjdeli haberi vermişti. Gerekli kriterlere uyan ve yeterlilik belgesi alan AVM merkezlerinin otoparkları LPG'li araçlara açılacaktı.

Bu düzenlemeye dair yönetmelik 22 Aralık sabahı itibari ile 3 ay ertelendi. Resmi Gazete'de "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin" başlığı ile yayınlanan haber, LPG'li araç kullanıcılarını üzecek.

Planlanan düzenleme ile LPG sistemine sahip araçlar, sadece birinci bodrum kata kadar inebilecek ve giriş çıkışları diğer arabalardan farklı rotalarda belirlenecekti.

Türk İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 5 milyona yakın LPGli araç var. Sonradan yapılan LPG uygulamaları olmasının yanında markalar sıfır kilometre araçlara da bu sistemi uyguluyor. Şu an Türkiye'de uygulanan LPG sistemlerinin standartları AB normlarına göre belirleniyor.

Avrupa'da "ECR 67.01" standardına uygun araçların LPG stickerı (LPG'li araçların camlarında bulunan yapıştırma) taşıma zorunluluğu yok ve gerekli imkanların sağlandığı otoparklara girişlerinde herhangi bir engel de yok.

"ECR 67.01" standardına uyması haricinde tek gereklilik ise otoparkların içerisinde "jet havalandırma sistemi" olarak adlandırılan sistemlerin bulunması. Bu sistem hem benzinli ve dizel araçlardan çıkan egzoz gazlarını otopark içerisinden çıkararak havayı temizliyor, hem de LPG sistemli araçlarda oluşabilecek potansiyel kaçakların hava değişimi ile tehlikesiz hale gelmesini sağlıyor.

Dünyada bu kadar kolay çözülebilen bu sorunun ülkemizde en kısa sürede çözülmesi dileği ile...

Comments powered by CComment

Author's Articles

Related Articles

Audi RSQ8 ABT’lendi

YouTube | Sertaç KEMİKSİZ

Every week, new videos on interesting topics are with you on our YouTube channel.

Meet The Team

Newsletter

Subscribe to our newsletter to never miss any new car news.

Get inspired every week

Follow us